News

1200 de euro pe lună, venit garantat. În ce ţară se face acest experiment

19.08.2020 | 21:09
1200 de euro pe luna venit garantat In ce tara se face acest experiment
ADVERTISEMENT

Germania va testa adoptarea venitului minim de bază garantat, printr-un studiu privind modul în care va afecta economia și bunăstarea beneficiarilor.

Astfel, 120 de persoane vor primi 1200 de euro lunar, timp de trei ani, puțin peste pragul  de sărăcie, iar cercetătorii vor compara experiențele lor cu un alt grup de 1.380  de oameni care nu vor beneficia de aceste plăți, scrie Business Insider.

ADVERTISEMENT

Studiul coordonat de către Institutul German pentru Cercetare  Economică este finanțat din donații private.

Venitul minim garantat, o dispută veche între economiști

Participanților li se va cere să completeze chestionare privind vieților lor, muncă și starea emoțională pentru a stabili dacă venitum minim a avut un impact semnificativ.

ADVERTISEMENT

Venitul minim garantat presupune că guvernele ar trebui să plătească o sumă de bani fiecărui cetățean, de obicei  lunar, indiferent  de venitul lor sau dacă lucrează sau nu. Susținătorii acestuia aegumentează că măsura ar reduce inegalitatea și ar îmbunătăți bunăstarea cetățenilor furnizând oamenilor un  grad mai mare de securitate financiară.

În schimb, adversarii ideii susțin că ar fi prea costisitoare și ar descuraja oamenii să muncească, însă susținătorii s-au înmulțit în ultimii ani în  contextul crizelor financiare și a creșterii inegalității în unele state occidentale.

ADVERTISEMENT

Jürgen Schupp, coordonatorul studiului, a declarat pentru ziarul german Der Spiegel că experimentul va oferi date științifice care să fundamenteze dezbaterea pe această temă.

Dezbaterea despre venitul minim a fost până acum o discuție filosofică de salon în vremurile bune și o dispută de credință în perioadele de recesiune. De ambele părți a fost marcată de clișee. Oponenții au pretins că un venit minim garantat i-ar face pe oameni  să nu mai muncească pentru a lenevi pe canapea cu fast-food, uitându-se la televizor. Susținătorii argumentează că  oamenii  vor continua să-și îndeplinească îndatoririle, vor deveni  mai creativi și mai caritabili și că vor menține  democrația”, a declarat Jürgen Schupp.

ADVERTISEMENT

Aceste stereotipuri s-au strecurat în simulările economice ca presupuneri privind costurile presupuse și beneficiile unui venit minim. Putem îmbunătăți lucrurile dacă înlocuim aceste stereotipuri cu informații probate empiric și astfel să determinăm o dezbatere mai adecvată”, a conchis expertul.

Experimentul este finanțat de un grup de lobby în favoarea venitului minim garantat, Mein Grundeinkommen.
Un experiment similar a avut loc în Finlanda, din ianuarie 2017 până în decembrie 2018, perioadă în care 2.000 de șomeri finlandezi au primit câte 560 de euro pe lună. Cercetărorii care au făcut experimentul au conchis că, deși beneficiarii s-au simțit mai fericiți, asta nu a dus la creșterea numărului celor care și-au găsit un loc de muncă.

ADVERTISEMENT
Tags: