Actorul s-a născut pe data de 28 octombrie 1931, la Ciucur, și a murit pe 7 septembrie 2008. După o luptă cu o boală incurabilă, Ilarion Ciobanu a fost răpus de cancer faringian, la vârsta de 76 de ani, iar rămășițele lui au ajuns în Marea Neagră.
Ilarion Ciobanu a deținut rolul principal în peste 60 de filme. Debutul acestuia în cinematografie a avut loc la vârsta de 30 de ani, în filmul “Setea”, producție în care a jucat alături de actorul celebru Amza Pelea și de Ion Besoiu.
Așa cum era de așteptat talentul nemărginit al îndrăgitului actor nu a trecut neobservat, astfel că munca acestuia a fost încoronată cu succes. Unul dintre cele mai importante premii pe care Ilarion Ciobanu le-a primit, de-a lungul carierei sale, a fost Premiul de Excelență la Festivalul Internațional de Film, în 2004.
Mai mult decât atât, Ion Iliescu, președinte la vremea respectivă, i-a oferit acestuia, tot în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, în semn de apreciere și de respect pentru munca și talentul său.
Printre celebrele filme în care a jucat se numără: “Setea”, “Omul de langă tine”, “Lupenii”, “Baltagul”. Ilarion Ciobanu a fost și regizor al filmelor “Omul de lângă tine” şi “Mara”.
Ilarion Ciobanu a avut o colaborare nu tocmai prietenoasă cu regizorul de film Sergiu Nicolaescu. După ce a aflat că are un rol principal în filmul “Capcana Mercenarilor”, ulterior, acesta s-a trezit fără rolul cu pricina, după ce Sergiu Nicolaescu a hotărât să renunțe la el și să-l primească în distribuție pe Corneliu Gâbea. Conform libertatea.ro, Sergiu Nicolaescu l-a lăsat pe Ilarion Ciobanu fără cazare și fără un ban în buzunar în momentul în care actorul se afla la Brașov, special pentru a juca în “Capcana Mercenarilor” .
Atunci, conform sursei citate, Ilarion Ciobanu a promis răzbunare, așa că a intrat în hotelul în care era cazat cu o mitralieră și a început să mimeze sunetul armei. Turiștii au fost foarte speriați și, la fața locului, a ajuns în acel moment și Miliția. Cel care a reușit să îl calmeze şi să aplaneze conflictul a fost chiar Sergiu Nicolaescu. După acel incident, drumurile celor doi nu s-au mai intersectat.
Pe lângă talentul nemărginit de care a dat dovadă în cinematografie, Ilarion Ciobau a cochetat și cu sportul. În anul 1948, a debutat ca jucător de rugby la Știința București. Ulterior, a ajucat și pentru Dinamo.
Adversar de temut pentru rivalii din teren, Ilarion a primit și o poreclă de la colegii săi, care îi spuneau “Claris”.
Ultima parte din cariera sportivă a petrecut-o la Progresul București.
După chinuri îndelungi cauzate de un cancer nemilos care l-a și răpus, Ilarion Ciobanu a avut și o dorință înainte să moară. A vrut să fie incinerat, iar cenușa lui a fost aruncată în Marea Neagră.
În semn de respect și de omagiu, pentru tot ce a lăsat în urmă, o stradă din Municipiul Constanța poartă numele Ilarion Ciobanu.
Ilarion Ciobanu a preferat să își țină viața personală departe de ochii curioșilor. Acesta are un fiu, care i-a moștenit talentul, iar, în 2017, Ioachim Ciobanu a urcat pe scena Teatrului Național acolo unde a primit distincția “Premiul in memoriam Ilarion Cibanu”.
Copleșit de emoții și cu ochii în lacrimi, acesta a vorbit la superlativ despre tatăl său pe care l-a considerat un model de urmat.