Life

13 ani de la moartea lui Ilarion Ciobanu. Povestea actorului care a intrat cu mitraliera în hotel, după Sergiu Nicolaescu

Astăzi, 7 septembrie, se împlinesc 13 ani de la moartea lui Ilarion Ciobanu.
07.09.2021 | 13:52
13 ani de la moartea lui Ilarion Ciobanu Povestea actorului care a intrat cu mitraliera in hotel dupa Sergiu Nicolaescu
Astăzi, 7 septembrie, se împlinesc 15 ani de la moartea actorului Ilarion Ciobanu. Sursa foto: YouTube/montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Actorul s-a născut pe data de 28 octombrie 1931, la Ciucur, și a murit pe 7 septembrie 2008. După o luptă cu o boală incurabilă, Ilarion Ciobanu a fost răpus de cancer faringian, la vârsta de 76 de ani,  iar rămășițele lui au ajuns în Marea Neagră.

Ilarion Ciobanu a deținut rolul principal în peste 60 de filme. Debutul acestuia în cinematografie a avut loc la vârsta de 30 de ani, în filmul “Setea”, producție în care a jucat alături de actorul celebru Amza Pelea și de Ion Besoiu.

ADVERTISEMENT

13 ani de la moartea actorului Ilarion Ciobanu

Așa cum era de așteptat talentul nemărginit al îndrăgitului actor nu a trecut neobservat, astfel că munca acestuia a fost încoronată cu succes.  Unul dintre cele mai importante premii pe care Ilarion Ciobanu le-a primit, de-a lungul carierei sale, a fost Premiul de Excelență la Festivalul Internațional de Film, în 2004.

Mai mult decât atât, Ion Iliescu, președinte la vremea respectivă, i-a oferit acestuia, tot în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, în semn de apreciere și de respect pentru munca și talentul său.

ADVERTISEMENT

Printre celebrele  filme în care a jucat se numără: “Setea”,  “Omul de langă tine”, “Lupenii”, “Baltagul”. Ilarion Ciobanu a fost și regizor al filmelor “Omul de lângă tine” şi “Mara”.

Ilarion Ciobanu, colaborare cu scântei cu Sergiu Nicolaescu

Ilarion Ciobanu a avut o colaborare nu tocmai prietenoasă cu regizorul de film Sergiu Nicolaescu.  După ce a aflat că are un rol principal în filmul “Capcana Mercenarilor”, ulterior, acesta s-a trezit fără rolul cu pricina, după ce Sergiu Nicolaescu a hotărât să renunțe la el și să-l primească în distribuție pe Corneliu Gâbea. Conform libertatea.ro, Sergiu Nicolaescu l-a lăsat pe Ilarion Ciobanu fără cazare și fără un ban în buzunar în momentul în care actorul se afla la Brașov, special pentru a juca în “Capcana Mercenarilor” .

ADVERTISEMENT

Atunci, conform sursei citate, Ilarion Ciobanu a promis răzbunare, așa că a intrat în hotelul în care era cazat cu o mitralieră și a început să mimeze sunetul armei. Turiștii au fost foarte speriați și, la fața locului, a ajuns în acel moment și Miliția. Cel care a reușit să îl calmeze şi să aplaneze conflictul a fost chiar Sergiu Nicolaescu. După acel incident, drumurile celor doi nu s-au mai intersectat.

A fost rugbist de linia a 2 a la Dinamo București

Pe lângă talentul nemărginit de care a dat dovadă în cinematografie, Ilarion Ciobau a cochetat și cu sportul.  În anul 1948, a debutat ca jucător de rugby la Știința București. Ulterior, a ajucat și pentru Dinamo.

ADVERTISEMENT

Adversar de temut pentru rivalii din teren, Ilarion a primit și o poreclă de la colegii săi, care îi spuneau “Claris”.

Ultima parte din cariera sportivă a petrecut-o la Progresul București.

Ilarion Ciobanu a fost incinerat, cenușa – aruncată în Marea Neagră

După chinuri îndelungi cauzate de un cancer nemilos care l-a și răpus, Ilarion Ciobanu a avut și o dorință înainte să moară. A vrut să fie incinerat, iar cenușa lui a fost aruncată în Marea Neagră.

În semn de respect și de omagiu, pentru tot ce a lăsat în urmă, o stradă din Municipiul Constanța poartă numele Ilarion Ciobanu.

Actorul are un fiu care i-a moștenit talentul

Ilarion Ciobanu a preferat să își țină viața personală departe de ochii curioșilor.  Acesta are un fiu, care  i-a moștenit talentul, iar, în 2017, Ioachim Ciobanu a urcat pe scena Teatrului Național acolo unde a primit distincția “Premiul in memoriam Ilarion Cibanu”.

Copleșit de emoții și cu ochii în lacrimi, acesta a vorbit la superlativ despre tatăl său pe care l-a considerat un model de urmat.

ADVERTISEMENT