News

130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu! Cele mai ascunse secrete ale poetului

13.06.2019 | 16:50
130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu Cele mai ascunse secrete ale poetului
Detalii inedite din viața poetului Mihai Eminescu

Pe 15 iunie 2019, se împlinesc 130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, supranumit și Luceafărul poeziei românești. În această zi specială, Fanatik vă prezintă o serie de amănunte mai puțin cunoscute din viața uneia dintre cele mai marcante personalități ale literaturii noastre.

 Detalii inedite din viața poetului Mihai Eminescu

Fără îndoială, Mihai Eminescu este unul dintre românii care ne fac să ne simțim mândri că suntem parte a acestui neam. Chiar dacă i-am citit cu toții poeziile și ne amintim cu mare drag fragmente din „Luceafărul”- cea mai valoroasă creație a sa, în opinia multora, există însă și multe detalii rămase necunoscute.

Era un cântăreț desăvârșit

Spre exemplu, poetul nepereche era înzestrat nu doar cu un har al condeiului, ci și cu o voce extraordinară, pe care prefera să o păstreze însă, doar pentru apropiați, care nu ratau ocazia să îl asculte cântând, la fiecare petrecere.

Eminescu avea o voce blândă, calină şi un zâmbet liniştitor, molipsitor. Asta o spun toţi cei care l-au cunoscut. În ciuda tonului de revoltă din poezia sa, era un om foarte blând, care degaja multă căldură în jurul lui. Avea o voce de aur. Cânta foarte frumos. Se ştie puţin despre acest talent al lui Eminescu. Ar fi putut fi oricând un bun solist vocal. De multe ori îi acompania pe lăutari la câte un chef, dar şi rudele îl rugau să le cânte, povestește istoricul botoșănean Gheorghe Median.

Au trecut 130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Sursa foto:a1.ro
Au trecut 130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Sursa foto:a1.ro

Ura matematica

Deși în anii tinereții a fost unul dintre cei mai sclipitori elevi ai generației sale, exista însă și o disciplină cu care Mihai Eminescu nu se putea împăca absolut deloc. În opera „Viața lui Mihai Eminescu”, scrisă de bunul său prieten George Călinescu, se menționează faptul că Luceafărul poeziei românești ura, pur și simplu, matematica.

N-ajunsesem nici la vârsta de douăzeci de ani să ştiu tabla pitagoreică, tocmai pentru că nu se pusese în joc judecata, ci memoria! Şi, deşi aveam o memorie fenomenală, numere nu puteam învăţa deloc pe de rost, întrucât îmi intrase în cap ideea că matematicile sunt ştiintele cele mai grele de pe faţa pamantului”.

Era un fumător înrăit

Ca majoritatea oamenilor de cultură ai vremurilor sale, Mihai Eminescu nu era lipsit de vicii. Potrivit celor spuse de contemporanii săi, poetul nepereche nu obișnuia să consume alcool, însă era un fumător înrăit și obișnuia să piardă nopțile, alături de prieteni.

S-a dus vestea că era băutor. Paradoxal pentru cei care şi-au format imaginea asta cu petrecerile lui Eminescu, poetul nu era un băutor înrăit. Bea puţin. Dar îi plăcea, în schimb, să piardă nopţile şi să fumeze. Fuma enorm. De fapt, atunci când vorbea, fuma ţigară după ţigară şi bea cafele” , a mai spus istoricul Gheorghe Median.

 

Tags: