News

Încă un român a fost evacuat din Afganistan. MAE: ”Toți cei care au cerut evacuarea sunt în siguranță”. Update

15 cetățeni români au ajuns în țară la bordul unei aeronave C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române. Duminică a fost evacuat și ultimul român care ceruse acest lucru.
Inca un roman a fost evacuat din Afganistan MAE Toti cei care au cerut evacuarea sunt in siguranta Update
ADVERTISEMENT
22-08-2021
13:22

Încă un român a fost evacuat din Afganistan. MAE: ”Toți cei care au cerut evacuarea sunt în siguranță”

În cursul zilei de duminică, 22 august, ultimul dintre cetățenii români aflați în Afganistan, care își exprimase dorința de a fi evacuat, a ajuns în siguranță pe Aeroportul Internațional din Islamabad. Aici, acesta a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE)

Românul lucra pentru un program ONU și avea dublă cetățenie, a României și a Republicii Moldova. El a fost evacuat ”cu sprijinul partenerilor internaționali, în pofida condițiilor extrem de dificile din teren”.

MAE transmite că, în prezent, ”toți cetățeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităților române se află în siguranță în afara teritoriului afgan”.

21-08-2021
10:48

Miniștrii Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă i-au întâmpinat pe cei 15 cetățeni întorși în țară

Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, au lăudat misiunea de salvare a cetățenilor români.

„Vreau să urez bun venit cetățenilor noștri repatriați astăzi din Afganistan. Bine v-ați întors sănătoși!

Vreau să subliniez că cetățenii români se află mereu în grija noastră. Chiar dacă ar fi fost vorba de un singur cetățean român am fi procedat la fel.(…)

Afganistanul este un loc al disperării și al suferinței în aceste zile. Vom continua acțiunea pentru a evacua și ultimul cetățean român care nu a putut ajunge la aeroportul din Kabul.

Ne vom preocupa și de jurnaliștii afgani. Mă bucur că în aceste zile am putut scoate din Kabul și 7 persoane din alte țări: 5 bulgari, un american și un britanic”, a declarat Bogdan Aurescu, prezent la Baza 90 Otopeni.

„A fost pentru armata română o misiune deosebită”, a precizat Nicolae Ciucă.

21-08-2021
10:15

Aeronava a aterizat la Baza 90 Otopeni

Aeronava a aterizat în jurul orei 13:00, la Baza 90 Transport Aerian. Pe lângă personalul militar al aeronavei, la bord s-a aflat şi o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistenţă de specialitate.

Au fost evacuaţi 15 cetăţeni români şi 4 cetăţeni bulgari. Este al treilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport româneşti . MAE anunțase că transferul s-a desfăşurat în condiții bune. În total au fost evacuați 33 de români din Afganistan, până acest moment.

Președintele Klaus Iohannis a trimis un mesaj prin care salută revenirea în țară a cetățenilor români.

”Salut revenirea în țară, astăzi, a 15 cetățeni români dintre cei 16 evacuați din Afganistan în aceste zile cu aeronava militară pe care am dispus să o trimitem la începutul acestei săptămâni. Ei se adaugă celorlalți peste 30 de cetățeni români evacuați în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României, ca urmare a eforturilor depuse cu profesionalism de Celula de criză interinstituțională, activată la data de 13 august de către ministrul Afacerilor Externe.

Repatrierea compatrioților noștri a avut loc în condiții extrem de dificile de securitate, într-un climat în permanentă schimbare, și este cu atât mai important de remarcat efortul autorităților române pentru derularea cu succes a misiunilor.

Celula de criză interinstituțională, activată de Ministerul Afacerilor Externe și coordonată de acesta împreună cu Serviciul de Informații Externe, la care participă și Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Informații, a derulat acțiuni ample și dificile pe parcursul ultimei săptămâni, care au condus la evacuarea în siguranță a cetățenilor români și a cetățenilor altor state partenere.

Am fost informat în permanență de Celula de criză interinstituțională despre derularea acțiunilor de evacuare a cetățenilor români și cetățenilor afgani pentru care s-a decis evacuarea în România.

Autoritățile române vor continua eforturile de evacuare a cetățenilor noștri care încă se află în Afganistan și care doresc să fie repatriați, precum și a cetățenilor afgani care au sprijinit activitatea militarilor români în Afganistan, care beneficiază de burse ale statului român sau care se află în situație vulnerabilă.

Doresc să mulțumesc autorităților române implicate în coordonarea și derularea cu succes a acțiunilor Celulei de criză interinstituționale și tuturor reprezentanților acestor instituții care au participat la activitatea Celulei de criză”, se arată în declarația Președintelui României.

21-08-2021
07:41

Cetăţenii români evacuaţi din Afganistan se întorc acasă. Aeronava va ateriza la Baza 90 Transport Aerian

Conform unui comunicat MAE, cetăţenii români care au fost evacuaţi din Afganistan vor ajunge, sâmbătă, în ţară, cu un avion al Forţelor Aeriene Române.

“Ministerul Afacerilor Externe informează că cetăţeni români care au fost evacuaţi din Afganistan ca rezultat al demersurilor Celulei de criză interinstituţionale, convocate în data de 13 august de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, sosesc în România astăzi, 21 august, la bordul aeronavei Forţelor Aeriene Române”, a transmis MAE.

Aeronava va ateriza în jurul orei 13:00, la Baza 90 Transport Aerian. Pe lângă personalul militar al aeronavei se află la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistenţă de specialitate, conform Mediafax.

Vineri seară, MAE anunţa că al treilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport româneşti s-a desfăşurat în condiții bune. Au fost evacuaţi 14 cetăţeni români transferaţi în aeroport şi 4 cetăţeni bulgari.

Cel de-al 15-lea cetăţean român care mai dorea evacuarea, angajat al unui program ONU, a informat Celula de criză interinstituţională că nu poate ajunge la aeroport din cauza situaţiei de securitate.

Celula de criză interinstituţională va continua să acţioneze pentru a identifica opţiuni de evacuare a acestuia cu aeronave ale unor state partenere, în măsura în care condiţiile de securitate vor permite accesul cetăţeanului român în aeroport, anunță MAE.
 
„După cum a informat anterior, Celula de criză interinstituţională a validat şi contactat un număr de foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, precum şi jurnalişti afgani, care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România.

Celula de criză i-a informat cu privire la coordonatele zborului de astăzi, dar, din cauza condiţiilor de securitate extrem de dificile din zona aeroportului internaţional din Kabul, din păcate aceşti cetăţeni afgani nu au reuşit să ajungă în incinta aeroportului.

Şi în cazul acestora, Celula de criză interinstituţională va continua să acţioneze pentru a identifica opţiuni de evacuare. În acest scop, Celula de criză interinstituţională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaţionali, evoluţia situaţiei din Afganistan”, a precizat MAE.

După ce talibanii au ocupat capitala Afganistanului, un avion al Forțelor Aeriene Române a zburat, marți, 17 august,spre Kabul pentru a-i evacua pe cetățenii români.

20-08-2021
19:50

Românii din Afganistan au fost evacuați

Vești bune vin din Afganistan. Cei 14 români care se aflau pe aeroportul din Kabul au plecat spre țară. Vineri, Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a pornit spre România.

La bord se află în total 18 cetățeni, dintre care 14 de naționalitate română și 4 bulgari.

Aeronava a făcut o oprire la Islamabad pentru a-l prelua peromânul evacuat vineri dimineață. Primul român evacuat a plecat cu un zbor de linie spre țară.

 

20-08-2021
18:11

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, anunț despre românii din Afganistan

Ministrul Afacerilor Externe a anunțat care este situația românilor din Afganistan. Acesta a transmis că sunt 14 cetățeni români care sunt la aeroportul din Kabul și așteaptă să fie evacuați.

Bogdan Aurescu a mai transmis că această misiune a fost una extrem de dificilă.

“În cursul nopţii care a trecut, am reuşit cu un al doilea zbor al aeronovei de transport militar românesc, să evacuăm încă un cetăţean român.

În cursul dimineţii am reuşit prin eforturi foarte complicate şi dificile, care au fost depuse de reprezentanţii autorităţilor care fac parte din celula de criză interinstituţională pe care am convocat-o exact acum o săptămână (…)

Am reuşit să aducem în incinta aeroportului în siguranţă încă 14 cetăţeni români care sunt pregătiţi pentru evacuare”, a spus acesta, la Antena 3.

 În afară de acești români, mai există un singur conațional care dorește să fie evacuat, dar nu a putut ajunge pentru acest zbor.

„Mai există un singur cetăţean român dintre cei aflaţi în capitala afgană care dorea să fie evacuat. El ne-a informat în urmă cu puţin timp, că nu poate să ajungă din raţiuni de securitate din capitala afgană, care sunt binecunoscute la aeroport”, a mai spus el.

Va mai avea loc și un al treilea zbor al avionului românesc, prin care cei 14 români să plece spre țară.

„Pregătim un al treilea zbor al aeronavei, care să evacueze şi pe cei 14 cetăţeni români. De asemenea, avem în vedere şi eventuali cetăţeni ai unor altor state europene sau aliate, care au nevoie să fie evacuaţi.

De altfel, în zborul al doilea al aernonavei care a avut loc în această noapte, odată cu cetăţeanul român, au mai fost evacuaţi un cetăţean bulgar, american şi britanic”, a mai spus el.

Până acum, doar doi cetățeni români au fost evacuați din țara cucerită de talibani. Restul oamenilor nu au reușit să ajungă la aeroport.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că un grup de 14 cetățeni români a fost adus în siguranță în aeroport. Oamenii vor fi evacuați la următorul zbor al aeronavei C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române.

ADVERTISEMENT

14 cetățeni români au reușit să ajungă pe aeroportul din Kabul. Vor fi evacuați în curând din Afganistan

„Celula de criză interinstituțională, convocată la data de 13 august 2021 de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetățenilor români care și-au manifestat opțiunea de a fi repatriați din Afganistan, informează că în cursul dimineții de 20 august 2021 un grup format din 14 cetățeni români a fost transferat în incinta Aeroportului internațional din Kabul. Cetățenii români sunt în siguranță în incinta aeroportului, fiind pregătiți pentru evacuare pe cale aeriană,” a transmis MAE cu puțin timp în urmă.

„Cei 14 cetățeni români sunt angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan. Aceștia s-au aflat până în cursul acestei dimineți într-o bază militară din afara aeroportului internațional, fiind transferați în incinta aeroportului în urma unor demersuri extrem de complexe și dificile realizate încă de la începutul săptămânii în curs de către autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale, în coordonare cu și cu sprijinul unor parteneri internaționali ai României și în cooperare cu compania angajatoare,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Aeronava militară românească, care este staționată la Islamabad, îi va prelua pe aceștia la următorul zbor. În afară de ei, alți 17 români și-au anunțat prezența pe teritoriul Afganistanului.

Într-o intervenție telefonică la Digi24, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a explicat că 16 dintre românii rămași în țara ocupată de talibani nu doresc repatrierea de către autoritățile române.

ADVERTISEMENT

Oamenii vor fi evacuați, dar prin intermediul companiilor unde lucrează. „Le-am prezentat de fiecare dată oportunitățile de evacuare atunci când avionul militar a ajuns în aeroportul din Kabul, însă au spus că preferă să folosească planurile de evacuare pe care le au deja la dispoziție”, a precizat Bogdan Aurescu. Un singur cetățean român și-a manifestat dorința de a fi preluat de autoritățile din țara noastră.

Aeronava militară rămâne la Islamabad

Bogdan Aurescu a explicat că se ține în permanență legătura cu toți cetățenii români de pe teritoriul Afganistanului. O singură persoană dorește repatrierea. Omul lucrează pentru un program ONU, dar nu a reușit să ajungă la aeroport până acum.

ADVERTISEMENT

El va încerca să facă acest lucru, cu un convoi ONU. „Situația de securitate este foarte complexă și fluidă, în oraș. Există o serie de obstacole, o serie de puncte de control, care sunt controlate de talibani. Este o situație de securitate impredictibilă”, a explicat ministrul Afacerilor Externe.

Încercarea de a forța trecerea poate fi destul de periculoasă, a mai adăugat acesta. El a menționat că s-au depus eforturi considerabile pentru a aduce românii pe aeroport.

Aeronava românească va rămâne la Islamabad pentru o perioadă. Autoritățile române intenționează să evacueze și cetățeni afgani. Este vorba de foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România.

ADVERTISEMENT
Tags: