News

14 zile de izolare pentru românii care se întorc din străinătate. Toți cei care stau la aceeași adresă sunt obligați la carantinare

25.05.2020 | 13:58
14 zile de izolare pentru romanii care se intorc din strainatate Toti cei care stau la aceeasi adresa sunt obligati la carantinare
ADVERTISEMENT

14 zile de izolare pentru românii care se întorc din străinătate. Acesta este mesajul transmis de Institutului Naţional de Sănătate Publică. Concret, la momentul actual, în România nu mai puțin de 60.423 de persoane sunt în izolare la domiciliu.

14 zile de izolare pentru românii care se întorc din străinătate

Toți acești oameni se află sub monitorizare medicală, potrivit ultimelor date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. Culmea, dintre cei izolaţi la domiciliu un număr impresionant este format nu din cei reveniți în țară, ci mai degrabă din familiile acestora. Adică oameni care locuiesc la aceeași adresă.

ADVERTISEMENT

După 15 mai, conform HG 394/2020, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate se instituie măsura carantinării/izolării la locuința/ locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.

Toți cei care stau la aceeași adresă sunt obligați la carantinare

De altfel, în ce privește măsura izolării, aceasta se aplică pentru întreaga familie, indiferent de situaţie. Nu sunt scutiți nici cei care fac dovada că, atunci când se întorc din străinătate, au acces la o cameră şi la o baie separate de restul imobilului.

ADVERTISEMENT

„Cei de la Direcţiile de Sănătate publică nu pot verifica dacă persoana respectivă intră sau nu în contact cu restul familiei”, a transmis Veronica Zoicaş, purtător de cuvânt al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

„Când la aceeași adresa locuiesc mai multe persoane împreună cu persoana întoarsă din străinătate, izolarea se aplică tuturor persoanelor, dacă nu există altă adresă la care să se poata autoizola aceasta”, a continuat aceasta.

ADVERTISEMENT

Ar putea exista o singură excepție – vorbim despre mai multe imobile care se află în aceeași curte. Astfel, dacă persoana întoarsă din străinătate locuiește într-una din case, separat de restul familiei, ceilalți s-ar putea bucura de libertate.

„Persoana în cauză poate să ceară în scris o derogare de la reguli Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, singurul care poate să acorde aceste derogări”, a mai spus Veronica Zoicaș

ADVERTISEMENT

Trebuie specificat că persoanele care nu se pot izola la domiciliu sau care nu vor să își expună familia riscului contaminării/obligaţiei izolării pot alege măsura carantinei instituționalizate

Pot face acest lucru în spații special destinate puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale. Atenție! Nu este de joacă – cine nu respectă regulile ar putea să scoată bani serioși din buzunare.

Conform legii, cei care nu respectă măsurile de carantină/izolare la locuință/altă locație vor fi introduşi în carantină instituționalizată pentru 14 zile și vor fi obligaţi să suporte contravaloarea cazării și a hranei pentru această perioadă.

 

ADVERTISEMENT