Life

15 ani de la moartea Patriarhului Teoctist. Controversa legată de decesul său: “Operaţie reuşită, pacient mort”

Au trecut 15 ani de la momentul în care s-a stins din viață Patriarhului Teoctist. Liderul Bisericii Ortodoxe avea 92 de ani, dar au existat voci care au susținut că a fost asasinat.
30.07.2022 | 12:43
15 ani de la moartea Patriarhului Teoctist Controversa legata de decesul sau Operatie reusita pacient mort
15 ani de la moartea Patriarhului Teoctist. Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Au trecut 15 ani de la moartea Patriarhului Teoctist, existând multe controverse la acea vreme legate de trecerea sa în neființă.

Cine a fost Patriarhul Teoctist şi care a fost numele său real

Patriarhul Teoctist s-a născut pe 7 februarie 1915 în județul Botoșani. Acesta a fost liderul Bisericii Ortodoxe vreme de 21 de ani, dar a încetat din funcție odată cu decesul său. Numele real al Patriarhului a fost Toader Arăpașu.

ADVERTISEMENT

Patriarhul Teoctist a devenit călugăr în 1935 la mănăstirea Bistrița din județul Neamț. Peste doi ani, acesta a devenit ierodiacon, iar în 1940  s-a înscris la Facultatea de Teologie din București, pe care a absolvit-o magna cum laude.

După ce Justinian Marina a devenit patriarhul bisericii ortodoxe în 1948, ascensiunea lui Teoctist devenit mai ușoară, având în vedere că cei doi erau apropiați. La doar doi ani după aceea, Teoctist Arăpașu era ales în rangul de episcop-vicar patriarhal.

ADVERTISEMENT

În 1962 a fost ales ca episcopul Aradului și apoi a devenit arhiepiscop. În 1973 a fost ales ca arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei.

Cum a murit Patriarhul Teoctist

Patriarhul Teoctist a murit la vârsta de 92 de ani, așa că nu se poate spune că nimeni nu se aștepta ca acestea să se stingă din viață.

ADVERTISEMENT

Totuși, medicul personal al acestuia era de părere că șeful Bisericii Ortodoxe a fost ucis. Cu o zi înainte de moarte, șeful Bisericii Ortodoxe a fost internat la Spitalul Fundeni, unde a suferit o intervenție chirugicală pentru prostată, operație care a fost un succes.

Sursele medicale spuneau atunci că starea de sănătate a Patriarhului este una foarte bună, dar la doar câteva ore după aceea a venit informația conform căreia patriarhul a murit din cauza unor complicații.

ADVERTISEMENT
Patriarhul Teoctist
Patriarhul Teoctist. Foto Hepta

Acuzaţiile unui profesor universitar după moartea lui Teoctist

Medicul personal al Patriarhului, profesorul Nicolae Ursea, a făcut acuzații extrem de grave la adresa echipei de medici și chiar spunea că a fost mințit în legătură cu această operație pentru a evita ca el să participe la intervenție.

Ceea ce a fost însă mai grav, este că patriarhul Bisericii Orotodoxe nu s-a spovedit și nu s-a împărtășit înainte de operație pentru că nu știa că este atât de riscantă și poate duce la decesul său.

Medicul personal al Patriarhului Teoctist chiar a declarat că el nu era de acord cu această operație.

După acuzațiile făcute de profesorul Nicolae Ursea, au fost deschise mai multe anchete, al căror rezultat nu a fost făcut public niciodată.

În orice caz, echipa de medici care l-a operat atunci pe patriarh a fost exonerată de orice vină pentru moartea acestuia.

Teoria potrivit căruia patriarhul Bisericii Ortodoxe a fost asasinat a mai fost reluată și acum câțiva ani, de un alt apropiat al Patriarhului Teoctist, doctorul in filologie Tudor Nedelce.

Acesta spunea că operația ar fi trebuit să fie un succes și patriarhul ar fi trebuit să mai trăiască mulți ani după aceea.

De asemenea, Tudor Nedelce a dat vina pe echipa de medici și a acuzat de superficialitatea cu care au tratat cazul Patriarhului Teoctist. Acesta a spus că a fost folosit un medicament care i-a fost fatal Patriarhului.

“Operația reușită, pacientul mort, cam așa s-ar traduce această intervenție chirurgicală. Plavixul, medicamentul administrat Patriarhului… era contraindicat:  Plavixul prelungește timpul de sângerare și, de aceea, trebuie folosit cu atenție la pacienții care sunt expuși riscurilor de sângerare din cauza traumatismelor, intervențiilor chirurgicale sau a altor condiții patologice.

Dacă un pacient este supus unei intervenții chirurgicale și un efect antiplachetar nu este dorit, tratamentul cu Plavix ar trebui întrerupt cu cinci zile înainte de intervenție, ceea ce nu s-a întâmplat”, a povestit el în ziarul Ediție specială.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română