News

15 colaje noi pe Youtube cu melodii clasice de Crăciun. Ascultă cele mai frumoase colinde

24.12.2020 | 19:37
15 colaje noi pe Youtube cu melodii clasice de Craciun Asculta cele mai frumoase colinde
ADVERTISEMENT

Crăciunul vine chiar și în acest an cumplit, în care lumea întreagă a fost potopită de coronavirusul ucigaș SARS-CoV-2. Colindele ne vor ajuta să mai uităm nenorocirea, la îndemâna tuturor pe încă generosul Youtube.

„Vechi cântec popular românesc cântat de cete de copii, de flăcăi sau de adulți cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou”, ne spune dexonline.ro că ar fi definiția mot à mot a colindului.

ADVERTISEMENT

Colind, colindă, corindă sau cum se mai spune în funcție de locul aceleași tradiții în esență, efectul este fiorul de sfințenie ce vine de undeva de departe, prin veacuri, și trece din casă în casă și din suflet în suflet. Magia Crăciunului. Așadar, primiți cu colindul?

15 colaje noi pe Youtube cu melodii clasice de Crăciun. Ascultă cele mai frumoase colinde

De la „Bună dimineața la Moș Ajun!”, care deschide perioada încărcată de frumos a Sărbătorilor care omagiază Taina Sfântă a nașterii Mântuitorului nostru Isus Hristos până la „Plugușorul” din ultima zi a anului și „Sorcova” din noaptea Anului Nou, ne bucurăm an de an de colinde care de care mai frumoase.

ADVERTISEMENT

„Deschide ușa, creștine!”, „Noi umblăm să colindăm”, „O, ce veste minunată”, „Afară ninge liniștit”, „Trei păstori se întâlniră”, „Steaua sus răsare”, „Florile dalbe”, „Din an în an”, „Moș Crăciun cu plete dalbe”, „O, brad frumos”, „Linu-i Lin”, „Cetiniță cetinioară”, „Coborât-o, coborât”, „Domn, domn să-nălțăm”, „Flori de măr”, „Galbenă gutuie” sunt numai câteva dintre nestematele de trăire magică a Crăciunului românesc. Colinde, colinde…

„Colinde, colinde
E vremea colindelor
Căci gheaţa se’ntinde
Asemeni oglinzilor.

Si tremură brazii
Mişcând ramurelele
Căci noaptea de azi-i
Când scântee stelele

Se bucur copii
Copiii şi fetele
De dragul Mariei
Și își peptenă pletele…

De dragul Mariii
Ş’a Mântuitorului
Luceşte pe ceruri
O stea călătorului…”

Știți acest colind? Este singurul colind scris de Poetul Neamului, Mihai Eminescu. Iată mai jos ce scria ziarul „Universul” în ediția de Crăciun din anul 1933, când a publicat aceste versuri.

ADVERTISEMENT

„Printre zecile de caete ale lui Eminescu – dăruite Academiei Romane de Titu Maiorescu, în 1902 – se găseşte unul de 343 de file, înregistrat în Sala manuscriselor sub numarul 2276. Fila 203 a acestui caet cuprinde o poezie de Crăciun care avea să aibă şapte strofe cu rime încrucișate. Din ultimele trei strofe însă, Eminescu n’a aşternut întregi decât versurile cu soţ (al doilea şi al patrulea): În leagăn l’împăture /…Şi magii alăture /Din ‘naltul tăriilor… /…Ş’a Sîntămariilor / Rădice coroanele… /…S’arate icoanele”

De la clasicul Ștefan Hrușcă la sensibilul Paul Surugiu „Fuego” și „mama” Irina Loghin, de laimpresionantul cor bărbătesc al maramureșenilor din Finteușul Mare, „născut” imediat după Marea Unire de la 1918, la rapsodul total Tudor Gheorghe, majoritatea artiștilor României ne-au oferit mostre de frumusețe pură, tradițională prin colindele Crăciunului.

FANATIK a căutat cele mai noi colaje cu colinde de pe imensa videotecă numită Youtube și vi le oferă cu urarea „Crăciun măcar liniștit!” dacă „fericit” este imposibil în nenorocirea care a potopit Pământul într-un an 2020 pe care nu-l vom uita niciodată…

ADVERTISEMENT
Tags: