News

15 morți și peste 100 de răniți pe munte, numai în iulie. Bilanț îngrijorător, salvatorii au fost solicitați în aproape 500 de cazuri, în numai o lună

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat cazurile în care s-a solicitat intervenția ajutoarelor
22.08.2024 | 15:31
15 morti si peste 100 de raniti pe munte numai in iulie Bilant ingrijorator salvatorii au fost solicitati in aproape 500 de cazuri in numai o luna
Salvamont România a prezentat ultimele date cu privire la numărul de intervenții și victime pe luna iulie 2024. Foto: Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont/ Facebook
ADVERTISEMENT

Salvatorii montani au intervenit în aproximativ 500 de cazuri în care au fost salvate undeva la 600 de persoane. Dintre acestea, 100 au avut nevoie de îngrijiri medicale la spital. De asemenea, au fost înregistrate și 15 decese.

Bilanț îngrijorător al victimelor de pe munte

Reprezentanții Salvamont România au făcut publice ultimele date în legătură cu intervențiile avute în luna iulie a celor 75 de formații Salvamont aparținând celor 41 de structuri județene sau locale Salvamont, din cele 25 de județe cu activitate de salvare montană din România.

ADVERTISEMENT

„In această perioadă salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 481 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 585 de persoane. Dintre acestea, 113 persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță pentru transport la spital , iar 52 au fost transportate cu ambulantele Salvamont.

21 persoane au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, 13 prin predarea la sol a accidentatului și 8 prin trolierea salvamontiștilor la locul accidentului.
Din păcate, 15 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.

ADVERTISEMENT

Din numărul total de intervenții, 409 de intervenții au avut loc în zona montană – fiind salvate 513 de persoane, 59 persoane s-au prezentat și au beneficiat de prim ajutor la cabinetele medicale ale bazelor Salvamont, iar 13 intervenții au avut loc în afara zonei montane, în locuri greu accesibile, acțiuni la care salvamontiștii au fost solicitați să intervină cu mijloacele și tehnicile lor specifice pentru soluționarea cazurilor”, se arată în postarea celor de la Salvamont, de pe Facebook.

Autoritățile au mai precizat faptul că în cinci dintre aceste intervenții a fost nevoie de drone, în alte cinci de scafandrii și într-o intervenție de câini de căutare special antrenați pentru astfel de situații de urgență.

ADVERTISEMENT

375 de apeluri s-au efectuat prin Dispeceratul Național Salvamont. În 57 de apeluri se anunțau incendii în zona montană și submontană, iar restul apelurilor de urgență au fost preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau dispeceratele locale. Un lucru pozitiv, totuși, este faptul că în 1.506 apeluri se solicitau informații despre zona montană, drept dovadă, turiștii se informau în legătură cu un traseu pe care intenționau să-l parcurgă.

„Structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, îşi dimensionează corect, îşi dezvoltă permanent resursele umane şi materiale şi, în activitatea derulată, nu au solicitat şi au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport a accidentaţilor către unităţile medicale, ambulanţe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAv-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relaţiei de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne”, a mai menționat Salvamont.

ADVERTISEMENT

Așadar, cele 41 de structuri Salvamont din România sunt singurele structuri abilitate oficial și care dețin personal operativ de intervenție, pregătit profesional și atestat pentru salvarea persoanelor accidentate în zonele montane.

Ca personal operativ de intervenție se numără aproximativ 900 de salvatori montani atestați, 350 de salvatori montani angajați, 550 de salvatori montani voluntari și alți 250 de salvatori aspiranți și debutanți, aflați în diferite etape de formare profesională, potrivit Salvamont.

ADVERTISEMENT