Fotbal intern

16 ani de la România – Germania 5-1! Amintirile lui Ionel Dănciulescu şi Răzvan Raţ: “Mi-a rămas în memorie remarca lui Iordănescu” / “Nu mă interesa cum se simţeau nemţii!” Exclusiv

27.04.2020 | 23:00
16 ani de la Romania  Germania 51 Amintirile lui Ionel Danciulescu si Razvan Rat Mia ramas in memorie remarca lui Iordanescu  Nu ma interesa cum se simteau nemtii Exclusiv
16 ani de la România - Germania 5-1! Amintirile lui Ionel Dănciulescu şi Răzvan Raţ: "Mi-a rămas în memorie remarca lui Iordănescu" / "Nu mă interesa cum se simţeau nemţii!" (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Pe 28 aprilie se împlinesc 16 ani de la România – Germania 5-1, unul dintre marile rezultate obţinute de “tricolori”, chiar dacă victoria a venit într-un meci amical. FANATIK a stat de vorbă cu Ionel Dănciulescu şi Răzvan Raţ, doi dintre fotbaliştii care au marcat în umilinţa administrată vicecampioanei mondiale din acele vremuri.

Ionel Dănciulescu, la 16 ani de la România – Germania 5-1: “Ei au venit în ziua meciului”

Cum a fost atmosfera înainte de meci, totuşi venea Germania, vicecampioana mondială, la Bucureşti?

ADVERTISEMENT

– Atmosfera a fost frumoasă. S-a jucat pe Giuleşti, stadion mai mic, dar lume multă. Atmosfera a fost una plăcută, chiar dacă era un meci amical. Jucam împotriva Germaniei, una dintre forţele fotbalului mondial. E o echipă care a fost mereu în top. Ei au venit în ziua meciului din ce îmi aduc aminte. Nu ştiu cum au tratat ei meciul, dar pentru noi a fost o partidă reuşită.

Ce ai simţit când Anghel Iordănescu ţi-a spus că o să joci titular?

– A fost o bucurie enormă, mai ales că eu am fost un jucător care nu a prins prea multe meciuri la echipa naţională. A fost şi conjunctura, dar şi alte cauze la mijloc. Plus că în perioada aia erau foarte mulţi atacanţi buni, foarte buni, care evoluau şi afară. A fost o bucurie şi mai mare pentru că am reuşit să învingem vicecampioana mondială, chiar dacă într-un meci amical. E o amintire plăcută şi frumoasă care rămâne.

ADVERTISEMENT

La pauză era 4-0, cu două goluri marcate de tine. Ce vă spuneaţi în vestiar?

– Să jucăm la fel cum am făcut-o şi în prima repriză. Am fost o echipă exuberantă, ne-a ieşit aproape totul. Am avut o ambiţie extraordinară la partida respectivă, ne-a ieşit cam tot ceea am pus în practică.

Era şi un regret pentru voi că Germania mergea la EURO 2004, în timp ce România ratase calificarea?

ADVERTISEMENT

– Nu ne-am gândit la lucrul acesta. Noi am vrut doar să jucăm, să facem totul cât mai bine şi ne-a ieşit.

La finalul meciului îţi mai aduci aminte dacă ai stat de vorbă cu vreun jucător al nemţilor? Ei cum erau?

ADVERTISEMENT

– Nu am stat de vorbă. Dacă nu mă înşel am făcut schimb de tricouri cu Hamann şi cam atât. Erau destul de supăraţi şi afectaţi. Chiar dacă era o partidă amicală, nu era plăcut pentru ei să piardă împotriva României cu acel scor.

Mesajul special al lui Anghel Iordănescu pentru Ionel Dănciulescu

E un regret pentru tine că ai jucat doar opt meciuri la echipa naţională?

– Aşa a fost să fie. Erau mulţi atacanţi buni în perioadele respective. Au fost şi alte cauze. Într-o anumită perioadă, când jucam foarte bine, eram golgeterul campionatului şi ieşisem cel mai bun jucător al României, nu am fost convocat.

Pentru mine o satisfacţie enormă a fost după meciul cu Germania, în autocar, nea Puiu Iordănescu a venit şi mi-a zis personal: ‘Felicitări şi îmi pare rău şi sunt convins că meritai mai mult referitor la echipa naţională’. Pentru mine a fost o satisfacţie enormă, să vină din partea dânsului o asemenea remarcă. Mi-a rămas întipărită în memorie.

Îţi mai aduci aminte meciul de debut cu Estonia?

– Cu Victor Piţurcă pe bancă. S-a jucat pe fostul “23 August” şi a marcat Ganea două goluri. Au fost emoţii mari. Veneam după Campionatul European de tineret, eram acolo cu Florentin Petre, Cosmin Contra. Ne luase nea Piţi la naţională.

  • 8 meciuri a jucat Ionel Dănciulescu pentru naţionala României

Răzvan Raţ: “Bucuria a fost mult mai mare decât a unui atacant”

Îţi mai aduci aminte cum era atmosfera în vestiar înainte de meciul cu Germania?

– Nu mai ţin eu foarte bine minte cum era atmosfera în vestiar, dar era totuşi un meci amical, chiar dacă jucam cu Germania. Erau emoţii, dar nu la fel ca la un meci amical.

Împotriva Germaniei ai marcat un gol superb în poarta lui Oliver Kahn. Ce ai simţit după acea reuşită?

– Eu înscriam destul de rar fiind fundaş lateral, bucuria a fost mult mai mare decât a unui atacant care înscrie frecvent. A fost şi mai mare mândria pentru mine din moment ce înscriam împotriva unui mare portar. În al doilea rând înscriam împotriva vicecampioanei mondiale şi în al treilea rând marcam pentru echipa naţională.

Sunt destule motive să te simţi special. E greu de descris în cuvinte de fiecare dată când marchezi, chiar şi pentru un atacant, ce simţi în acel moment, bucuria interioară şi intensitatea cu care trăieşti lucrurile astea.

Cum erau nemţii după meci? Ai făcut schimb de tricouri cu cineva?

– Eu am asta cu schimbatul tricourilor. De-a lungul timpului am strâns tricourile adversarilor contra cărora am jucat. Nu-mi mai aduc aminte cu cine am schimbat, dar n-am avut prea multe discuţii cu ei. Eram noi bucuroşi şi ştiu că părinţii mei au fost la meci şi apoi am stat împreună. Erau foarte bucuroşi şi foarte mândri de copilul lor că a ajuns la un asemenea nivel, asta îmi amintesc foarte bine. Nu mă mai interesa în acel moment cum se simţeau nemţii.

Momentele speciale ale lui Răzvan Raţ la naţională

Ai strâns 113 selecţii la echipa naţională, eşti printre puţinii fotbalişti români care au trecut de 100 de meciuri pentru România. Care ar fi un top 5 al celor mai frumoase momente petrecute sub tricolor?

– Sunt foarte multe meciuri şi mi-ar fi greu să fac un top 5. Meciul meu de debut contra Franţei din 2002, care atunci era campioană mondială şi europeană. Meciul cu Bosnia în care am oferit trei pase de gol (n.r. România – Bosnia 3-0 din preliminariile EURO 2012).

Nu mai vorbesc de meciul de debut de la EURO 2016 cu Franţa, după aia ar mai fi meciul cu Olanda de la Constanţa, când am câştigat cu 1-0. Meciul cu Italia de la EURO 2008. Sunt multe meciuri, mi-ar fi greu să fac un clasament.

Rămâne marele regret că nu ai mers la un Campionat Mondial?

– Cu siguranţă şi am spus-o în repetate rânduri. Marele meu regret este că nu am participat la niciun Campionat Mondial, dar nu pot să mă plâng. Ceva nu e complet în toată cariera mea.

  • 14 ani a jucat Răzvan Raţ pentru echipa naţională, între 2002 şi 2016

Trei naţionale au marcat câte cinci goluri în poarta Germaniei în ultimii 20 de ani

România a şocat Europa pe 28 aprilie 2004, când “tricolorii” umileau Germania, scor 5-1, într-un meci amical jucat pe “Giuleşti”. Până la isprava elevilor lui Anghel Iordănescu, nemţii mai primiseră cinci goluri într-o partidă de la Anglia, în 2001. Pe lângă cele două selecţionate, Elveţia este ultima care se poate lăuda cu o asemenea performanţă, reuşită într-un amical jucat în 2012 şi câştigat cu 5-3.

Mihăiţă Pleşan a fost cel care a dat startul spectacolului în România – Germania 5-1. În minutul 21, fotbalistul Universităţii Craiova s-a distrat cu apărarea nemţilor şi l-a executat cu sânge rece pe Oliver Kahn. Două minute mai târziu, Răzvan Raţ a dus scorul la 2-0 cu o “scăriţă” de mare efect. Ionel Dănciulescu a reuşit dubla în opt minute, 35 şi 43, iar România intra la pauză cu 4-0. Gabriel Caramarin a dus scorul la 5-0 pe finalul meciului, când Philipp Lahm a reuşit să înscrie şi golul de onoare al nemţilor.

România: Lobonţ – Stoican, Iencsi, Chivu (Ghionea 33), Raţ – Fl. Petre (Contra 77), Rădoi, Pleşan (Ov. Petre 77), N. Dică (Caramarin 70) – Dănciulescu (Neaga 70), I. Ganea (M. Niculae 82)

Germania: Kahn (Hildebrand 46) – Friedrich, Ramelow, J. Jeremies, Lahm – B. Schneider, D. Hamann, Ernst (S. Kehl 77), Frings (Freie 46) – F. Bobic (O. Neuville 62), Kuranyi

ADVERTISEMENT