Fotbal intern

16 ani de la singura victorie împotriva Olandei U21. Tineretul lui Florin Marin învingea naționala lui van Persie

23.03.2021 | 21:06
16 ani de la singura victorie impotriva Olandei U21 Tineretul lui Florin Marin invingea nationala lui van Persie
ADVERTISEMENT

Naționala de tineret a României a câștigat o singură dată împotriva reprezentativei similare a Olandei. Succesul a fost obținut pe 25 martie 2005, cu 16 ani și o zi mai devreme decât debutul micilor „tricolori” la Campionatul European din Ungaria și Slovenia.

Pe 25 martie 2005, selecționata condusă de Florin Marin se impunea cu scorul de 2-0 în fața Olandei, în preliminariile Campionatului European U21. Andrei Prepeliță, din penalty, și Costin Curelea au înscris atunci golurile victoriei de la Urziceni.

ADVERTISEMENT

Pe 24 martie 2021, naționala lui Adrian Mutu va debuta la Europeanul de tineret împotriva aceleiași reprezentative a „Țării lalelelor”. Partida va începe la ora 22:00 și va avea loc pe Boszik Arena, din Budapesta.

România U21 a învins Olanda U21 o singură dată. Florin Marin era selecționerul „tricolorilor”, în timp ce Robin van Persie era căpitanul batavilor

Din nefericire, meciul câștigat în urmă cu 16 ani nu a fost suficient pentru naționala de tineret a României de la acea vreme. Micii „tricolori” au fost învinși în returul de la Rotterdam, scor 0-2 (Hofs 87, Huntelaar 90+4), dar și în Macedonia, scor 0-1 (Gligorov 67), și au ratat calificarea la barajul cu Slovenia.

ADVERTISEMENT

România U21 a terminat grupa pe locul 3, cu 19 puncte, două mai puține decât Cehia, și patru mai puține decât Olanda. Batavii au încheiat pe primul loc, au trecut în play-off de Slovenia și au ajuns la turneul final, pe care l-au cucerit după ce au învins Ucraina în ultimul act.

România U21 – Olanda U21 2-0 (Prepeliță 21-pen, Curelea 81), 25 martie 2005

Echipele de start:

  • România: Huțan – Ciupe, M. Constantin (căpitan), L.Goian, Neșu – Nicoliță, Prepeliță (Moți, 46), Mărginean, Cociș – Burdujan (Zicu, 64), Keșeru (Curelea, 72). Antrenor: Florin Marin.
  • Olanda: Waterman (Pasveer, 46) – Verhaegh,  Kruiswijk (Huntelaar, 46), N. de Jong, Jansen (van Mosselveld, 72) – D. de Ridder, Hofs, Schaars – R. van Persie (căpitan), C. John, Rojer. Antrenor: Foppe de Haan.
ADVERTISEMENT

La partida de pe stadionul „Unirea Valachorum”, din Urziceni au participat nu mai puțin de 7000 de spectatori, aceasta fiind condusă de o brigadă de arbitri din Franța, care l-a avut la centru pe Bruno Coue.

România – Olanda 2-0 nu a fost un meci deloc liniștit. Pe lângă cele trei  avertismente arătate lui Prepeliță, John și de Jong, Coue a acordat și două cartonașe roșii, lui Marius Constantin și Robin van Persie, cei doi căpitani fiind eliminați în prelungirile primei reprize.

ADVERTISEMENT

Cinci fotbaliști români din acel meci, încă în activitate

Dintre cei 14 fotbaliști pe care Florin Marin i-a folosit în victoria de la Urziceni, doar cinci nu au agățat încă ghetele în cui. Marius Constantin (36 de ani) evoluează constant în Liga 1, la U Craiova, Cosmin Moți (36 de ani) e în al 10-lea său sezon la Ludogoreț, acolo unde îl are coleg pe Claudiu Keșeru, care face parte și din lotul lui Mirel Rădoi pentru primele trei meciuri din preliminariile lui CM 2022.

În schimb, Raul Ciupe (37 de ani) și Bănel Nicoliță (36 de ani) au rărit-o cu fotbalul de mare performanță. Primul este legitimat la Sănătatea Cluj, în timp ce al doilea îndeplinește rolul de finanțator-jucător la Făurei. Ambele echipe sunt înscrise în Liga 3 din România.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 4,30 este cota pentru „1 solist” la meciul România U21 – Olanda U21. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT