Life

173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Rugăciunea scrisă de marele poet și pe care a citit-o la Vatican chiar Papa Ioan Paul al II-lea

173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Marele poet român a scris o rugăciune care a fost rostită și de papă la Vatican.
15.01.2023 | 08:00
173 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu Rugaciunea scrisa de marele poet si pe care a citito la Vatican chiar Papa Ioan Paul al IIlea
Au trecut nu mai puțin de 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu Sursa foto - Bzi.ro
ADVERTISEMENT

173 de ani au trecut de la nașterea lui Mihai Eminescu. Marele poet român a scris o rugăciune pe care a citit-o la Vatican chiar Papa Ioan Paul al II-lea.

173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

Se împlinesc 173 de ani de la nașterea marelui poet român. Acesta s-a născut în Botoșani, pe 15 ianuarie 1850, fiind al șaptelea dintre frații săi.

ADVERTISEMENT

Acesta a debutat în poezie la doar 16 ani, scriind poezia La mormântul lui Aron Pumnul, sub numele de M. Eminoviciu. Ulterior poetul avea să-și schimbe numele în acesta care l-a consacrat și pe care îl cunoaștem noi astăzi.

Următoarea sa mare poezie a fost De-aș avea, cea cu care înceepe ascensiunea literară și prima semnată cu numele pe care aveau să-l cunoască generații întregi de oameni.

ADVERTISEMENT

Mihai Eminescu a murit în 15 iunie 1889, fiind internat într-un spital destinat celor cu tulburări mentale.

La ora 4 dimineața, poetul de 39 de ani a plecat spre o lume mai bună, lăsând în urma sa un mister al morții care nu pare să fie dezvăluit nici acum, la aproape un secol și jumătate de la moartea sa.

ADVERTISEMENT

Faimoasa rugăciune rostită la Vatican de Papa Ioan Paul al II-lea

De altfel, opera lui Eminescu a ajuns inclusiv la urechile lui Papa Ioan Paul al II-lea, care inspirat fiind de opera scrisă de poetul român, a recitat una dintre poeziile sale la Vatican, înainte de venirea sa în România, în 1999.

Poezia rostită de papă la Vatican este Rugăciune, în care Mihai Eminescu se roagă către Fecioara Maria, cerând mântuirea în fața Născătoarei de Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

„Craiasă alegându-te
Îngenunchem rugându-te,
Înalța-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie;
Fii scut de întărire
Și zid de mântuire,
Privirea-ți adorată
Asupra-ne coboară,
O, maică prea curată
Și pururea fecioară,
Marie!

Noi, ce din mila sfântului
Umbră facem pamântului,
Rugămu-ne-ndurărilor
Luceafărului mărilor;
Ascultă-a noastre plângeri,
Regină peste îngeri,
Din neguri te arată,
Lumină dulce clară,
O, maică prea curată
Și pururea fecioară,
Marie!” (Mihai Eminescu, „Rugăciune”)

Dar Mihai Eminescu nu a fost iubit numai de Papa Ioan Paul al II-lea, care a recunoscut că vedea în poetul român un adevărat geniu, ci și de Papa Francis, venit și el într-o vizită la noi în țară în anul 2019.

Acesta nu a recitat din opera lui Eminescu, dar a citat dintr-o operă la fel de cunoscută a sa, anume poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, Papa Francis spunând căă Eminescu este poetul național al României.

”Toţi înflorim când ne simţim iubiţi. Pentru că iubirea prinde rădăcini şi ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viaţa celorlalţi.

Aşa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru naţional, care îi dorea dulcii sale Românii: „fiii tăi trăiască numai în frăţie ca a nopţii stele” (MIHAI EMINESCU, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”).

ADVERTISEMENT