Sporturi

18 ani de la apariția lui Rafael Nadal în circuitul ATP! Cele mai importante momente ale carierei! Video

25.09.2019 | 23:44
18 ani de la aparitia lui Rafael Nadal in circuitul ATP Cele mai importante momente ale carierei Video
18 ani de la apariția lui Rafael Nadal în circuitul ATP

Lunea, nici iarba nu crește! Mulți am spus-o cel puțin o dată. Și, totuși, o zi de luni a rescris istoria tenisului. Se întâmpla pe 24 septembrie 2001. O nouă actualizare a clasamentului ATP. Gustavo Kuerten pe primul loc, Lleyton Hewitt stătea la pândă. Peste mai puțin de două luni avea să devină cel mai tânăr lider mondial, la 20 de ani.

Acum 18 ani, Rafael Nadal îşi făcea apariţia în circuitul ATP

Dar pentru a vorbi cu adevărat despre istoria tenisului, vom răsturna clasamentul. Mergem după locul 1000. Acolo, la începutul celei de-a doua mii a clasamentului ATP, apărea pentru prima dată numele Rafael Nadal. Un puști de 15 ani, care cu doar câteva zile în urmă câștigase primul său meci în circuit. Pe zgură, desigur. Un challenger la Sevilla. Victorie în fața unui alt spaniol, Israel Matos Gil, jucător cu patru ani mai mare, care se afla pe locul 751 ATP.

  • Sezonul 2001. Nadal s-a calificat în turul 2 la Sevilla, fază a competiției în care s-a și oprit, după un eșec în fața italianului Stefano Galvani, locul 161 WTA la acea vreme. Un puști talentat, desigur, dar încă foarte departe de marea performanță, concluzionau spaniolii. Rafa avea să rescrie definiția cuvântului performanță.
  • Sezonul 2002. Ascensiunea a venit mai repede decât s-ar fi așteptat oricine. În aprilie 2002, când încă nu împlinise 16 ani, Rafa a bifat prima victorie la un jucător de top 100. În Mallorca natală, Rafa trecea de Ramon Delgado, locul 81 mondial în acel moment. 6-4, 6-4. Pierdea în turul 2 al competiției, la belgianul Olivier Rochus. Ba mai mult, puștiul de 15 ani bifa și câteva turnee ITF câștigate! La Alicante și la Vigo. Iar apoi o semifinală la Barcelona, turneu ATP, în finalul sezonului 2002, când deja împlinise 16 ani. Acolo mai învingea un jucător de top 100, pe Albert Montanes, locul 76.
  • Sezonul 2003. Prima victorie la un jucător de top 10. În aprilie, când încă nu împlinise 17 ani, Rafael Nadal trece de Albert Costa, locul 7 ATP la acea vreme, în cadrul Mastersului de la Monte Carlo. O lună mai târziu, la Hamburg, tot un turneu de Masters, puștiul Rafa Nadal produce un alt rezultat șoc. Îl învinge pe Carlos Moya, locul 4 mondial în acel moment. Moya este în acest moment antrenorul lui Rafa. Același an 2003 aduce și prima victorie la un turneu de Grand Slam. La Wimbledon, în fața lui Mario Ancic.

15 ani de la primul turneu ATP câştigat

  • Sezonul 2004. Primul turneu ATP câștigat de Rafael Nadal. La Sopot, Polonia. În drumul spre titlu, cel mai bine cotat adversar a fost Victor Hănescu, locul 88 în acel moment, de care a trecut în turul 1.
  • Sezonul 2005. Prima victorie în fața unui lider mondial. Trece de Roger Federer pentru primul titlu de Masters, la Indian Wells. Un meci nebun, de cinci seturi. Al doilea titlu de Masters vine doar o lună mai târziu, la Monte Carlo. O lună mai târziu, al treilea titlu de Masters! La Roma. Dar 2005 avea să rămână în istorie pentru titlu de la Roland Garros, la prima participare pentru Rafa. Roger Federer învins în semifinale, Mariano Puerta în ultimul act. Rafa era campion de Grand Slam! Peste câteva zile urma să împlinească 19 ani! Acest an uriaş pentru iberic venea şi cu titlurile 4 şi 5 de Masters. Victorie la Toronto în faţa lui Andre Agassi, apoi la Madrid în faţa lui Ljubicic!
  • Sezonul 2006. Poate cel mai intens an al istoriei rivalităţii Rafa – Federer. Ibericul l-a învins pe elveţian în finalele de la Monte Carlo, Roma şi Roland Garros. Fedex şi-a luat revanşa la Wimbledon, tot în ultimul act, şi mai apoi în semifinalele ATP Finals.
  • Sezonul 2007. Titlul opt de Masters vine la Indian Wells, după o finală cu Novak Djokovic. Iar al nouălea doar o lună mai târziu, la Monte Carlo, cu o nouă victorie la Federer în ultimul act. Mastersul 10 pentru Rafa, la Roma. Pentru ca la scurt timp să vină şi al treilea titlu de Grand Slam, tot la Roland Garros. Acelaşi Federer învins în finală. Din nou, elveţianul îşi ia revanşa în finala de la Wimbledon.

2008, primul an în care a ajuns numărul 1 ATP

  • Sezonul 2008. Anul în care Rafa ajunge pentru prima dată lider mondial, pe 18 august. Termină acel sezon pe locul ATP. Primul titlu al anului vine la Monte Carlo, după o nouă finală cu Federer. Tot de elveţian trece şi pentru al 12-lea Masters, la Hamburg, dar şi pentru al patrulea Grand Slam, tot la Paris. În fine, primul succes şi la Wimbledon, titlul 5 de Grand Slam. Cum altfel decât după o finală cu Roger Federer. Un epic cu 9-7 în decisiv. 2008 mai vine cu un titlu de Masters, al 13-lea, la Toronto, dar şi cu titlul olimpic de la Beijing.
  • Sezonul 2009. Primul titlu la Australian Open, al şaselea de Grand Slam. Finală câştigată la Roger Federer. Titlul 14 de Masters la Indian Wells, după o finală cu Murray. La Monte Carlo vine al 15-lea Masters, cu Djokovic învins în ultimul act. Tot de sârb trece Rafa şi pentru Mastersul 16, la Roma. Vine şi prima înfrângere din carieră la Roland Garros. În faţa lui Robin Soderling, în optimile de finală. Rafa nu mai câştigă nimic notabil în acel an.
  • Sezonul 2010. Primul titlu al anului vine la Monte Carlo, Mastersul numărul 17. 18 şi 19 vin şi ele imediat după, la Roma şi mai apoi la Madrid. Plus titlul cinci la Roland Garros, al şaptelea de Grand Slam. Cu revanşă la Soderling în finală. Vine şi titlul doi la Wimbledon, Slamul numărul opt. Dar şi primul primul trofeu la US Open, pentru al nouălea turneu major. Finală cu Nole.
  • Sezonul 2011. Mastersul 20 pentru Rafa Nadal. Unde altundeva decât la Monte Carlo. Apoi, titlul şase la Roland Garros, al Grand Slamul numărul 10. Cu o nouă victorie la Federer. Pierde apoi finalele de la Wimbledon şi US Open, ambele în faţa lui Novak Djokovic.
  • Sezonul 2012.  Titlurile 21 şi 22 de Masters, la Monte Carlo, respectiv Roma. Dar şi titlul şapte la Roland Garros, al 11-lea de Grand Slam. Victorii la Novak Djokovic în toate cele trei finale. Anul se încheie brusc, după un eşec în turul 2 la Wimbledon, în faţa lui Lukas Rosol. Prima accidentare majoră pentru Nadal, la genunchi.

Probleme medicale şi victorii istorice

  • Sezonul 2013. Titlurile 23 și 24 de Masters, la Roma și la Madrid, după finale cu Stan Wawrinka, respectiv Roger Federer. Plus titlul opt la Roland Garros, după o finală cu David Ferrer. Al 12-lea Grand Slam. Sezonul aduce alte două turnee Masters pentru Nadal, la Montreal și Cincinnati. Plus trofeul numărul doi la US Open, al 13-lea Grand Slam. Finală câștigată la Djokovic.
  • Sezonul 2014. Titlul 27 de Masters vine abia la Madrid. Apoi, un nou succes la Roland Garros. Trofeul nouă la Paris, al 14-lea Grand Slam. Dezamăgiri apoi până la final. Eșec la Kyrgios la Wimbledon, plus o accidentare la încheietură, din cauza căreia nu a jucat la US Open.
  • Sezonul 2015. Un sezon de care Rafa nu vrea să își aducă aminte. Multe probleme medicale și zero trofee Masters sau de Grand Slam. Cel mai dureros eșec a fost în finala Roland Garros, în fața lui Novak Djokovic.
  • Sezonul 2016. Continuă durerile la încheietură. Titlul de la Monte Carlo, Mastersul 28 pentru el, este singura realizare notabilă din circuit. Se retrage de la Roland Garros înaintea unui meci cu Marcel Granollers, în turul 3.
  • Sezonul 2017. Rafa dă semne de revenire, chiar dacă pierde la Roger Federer finalele de la Australian Open și Miami. Câștigă, însă, titlul 29 de Masters, tot la Monte Carlo. Apoi pe al 30-lea, chiar la Madrid. Dar mai important ca toate, titlul 10 la Paris, după o finală cu Wawrinka. Grand Slam-ul numărul 15. Vine în același an și al 16 lea trofeu major, al doilea la US Open.
  • Sezonul 2018. Titlul 31 de Masters, la Monte Carlo, dar și 32, la Roma. Vine și al 11-lea Roland Garros, al 17-lea trofeu de Grand Slam. Dar și un nou Masters în Canada, deja 33 în total.
  • Sezonul 2019. Anul acesta a adus pentru Rafa două titluri de Masters, la Roma și Montreal, pentru 35 în total. Record absolut. Plus alte două trofee de Grand Slam, la Roland Garros, unde are 12 titluri, și la US Open, unde l-a bifat pe al treilea. Are 19 trofee de Mare Șlem, al doilea din istorie din acest punct de vedere. Depășit doar de Roger Federer, care are 20.