Sporturi

19 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001! Cum a fost afectat sportul în America şi meciul care a readus speranţa în New York

10.09.2020 | 21:00
19 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 Cum a fost afectat sportul in America si meciul care a readus speranta in New York
ADVERTISEMENT

Atentatele de la 11 septembrie 2001, rămâne o rana deschisă pentru toată planeta chiar și la 19 ani de la atacurile care dus la moartea a 2977 de oameni, iar sportivii și cluburile din America au încercat și să își aducă aportul în acele clipe în care poporul american a devenit mai unit ca niciodată.

Unul dintre cele mai rapide reacții le-a avut clubul de baseball New York Mets, care și-a transformat stadionul ,,Shea Stadium” într-o zonă de depozitare a materialelor necesare pentru îngrijirea răniților.

ADVERTISEMENT

Un alt gest emoționant a fost făcut de cei de la New York Yankees care au venit în sprijinul Serviciului de Pompieri din New York și i-au ajutat și le-au ridicat moralul, pentru ca teroarea să nu monopolize o țară întreagă.

Baseball-ul a adus speranțe Americii la cinci zile după atacurile teroriste

Baseball-ul a fost primul sport care a revenit în New York, la doar cinci zile după atacurile de la World Trade Center, pentru că oamenii nu trebuie să trăiască cu teamă, iar sportul este o modalitate prin care oamenii se eliberează de frici și temeri, un mod de a fi liber. Astfel, sportul a învins terorismul, la doar cinci zile după una dintre cele mai grele lovituri primite vreodată de Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

Jucatorii lui New York Yankees au venit in sprijinul pompierilor din New York. Sursa foto:https://www.911memorial.org

Sportul a fost modalitatea prin care americanii au reușit să își revină din șocul puternic și din traumele lăsate în urmă de acele evenimente. Așa au putut își distragă atenția pentru câteva ore de la fumul gros și praful care a acoperit metropola timp de o lună de zile:

,,Singurele două lucruri care mi-au distras atenția de la acele evenimente groaznice, au fost meciurile de fotbal ale fiului meu și baseball-ul”, mărturisea primarul de atunci al New York-ului Rudy Giuliani.

Dacă NFL, NHL și NBA nu au revenit până în luna octombrie, basebabll-ul s-a întors să salveze America la doar cinci zile după atacurile teroriste.

ADVERTISEMENT

Primul meci în New York, a avut loc la zece zile după atacuri și s-a disputat între New York Mets și rivalli lor de moarte, Atlanta Braves și pe Shea Stadium, la doar câțiva pași de aeroportul LaGuardia, iar suporterii lui New York Mets au umplut stadionul, urmărind cu atenție avioanele care treceau pe deasupra stadionului.

Pe teren, jucătorii celor două echipe le strângeau mâinile numeroșilor polițiști și pompieri care au venit în număr mare în acea seară pe stadion, în timp ce în tribune, nu era un singur spectator care să nu aibă cu el un steag american. Un mesaj al unui suporter a făcut însă înconjurul lumii arătând încă odată spirtul american care nu poate fi înfrânt: ,,Once bitter rivals, now United!” ( ,,Cândva rivali de moarte, acum uniți”).

ADVERTISEMENT

În ceea ce a fost cel mai important meci din viața lor, New York Mets a câștigat acel meci cu 3-2, dar a ratat play-off-ul, însă pe 21 septembrie 2001, baseball-ul nu mai era despre a câștiga sau a învinge, era doar despre America, fiii New York-ului care jucau cel mai iubit sport al americanilor. De altfel, înainte de meci, jucătorii celor două echipe au decis să doneze primele de meci familiilor victimelor atentelor.

NFL-ul a ajutat la rândul său societatea americană să își revină la viața normală, meciurile din ligă fiind o modalitate prin care grupuri mai mari de oameni se întâlneau pentru un eveniment care nu avea legătură cu cele întâmplate.

Lista completă a evenimentelor sportive care au avut de suferit după 11 septembrie 2001

  • MLB (Major League Baseball) – a fost pentru a treia oară în istorie când meciurile din Liga Națională de Baseball au fost amânate din motive de securitate națională și pentru prima oară când campionatul s-a întins până în luna noiembrie, în timp ce liga a doua de baseball s-a oprit definitiv în acel an.
  • NFL (National Football League) – meciurile au fost amânate și reprogramate după 16 septembrie, iar Super Bowl-ul a fost mutat pe 3 februarie.
  • MLS (Major League Soccer) – ultimele două etape nu s-au mai disputat și s-a trecut direct la meciurile din play 0ff, deși unele echipe jucaseră doar 26-27 de meciuri în loc de 28.
  • NASCAR – cursa din 16 septembrie de la New Hampshire a fost reprogramată pentru 23 noiembrie, în timp ce o etapă din Indy Racing League a fost mutată pe 6 octombrie.
  • Meciurile din UEFA Champions League și Cupa UEFA, care trebuiau să se desfășoare pe 12 și 12 septembrie, au fost reprogramate pentru 10 octombrie, respectiv 20 septembrie, în timp ce meciurile de pe 11 septembrie s-au desfășurat cu banderole negre, iar pe stadioane s-au ținut momente de reculegere.
ADVERTISEMENT