News

19 ani de la tragedia de la Mihăilești. Unul dintre vinovați a dat în judecată statul român la CEDO și a câștigat

19 ani de la tragedia de la Mihăilești. Unul dintre vinovați a dat în judecată statul român la CEDO și a câștigat mii de euro după proces.
24.05.2023 | 08:00
19 ani de la tragedia de la Mihailesti Unul dintre vinovati a dat in judecata statul roman la CEDO si a castigat
19 ani de la tragedia de la Mihăilești. Foto: Ziarul Financiar
ADVERTISEMENT

19 ani de la tragedia de la Mihăilești. Unul dintre vinovați a dat în judecată statul român la CEDO și a câștigat mii de euro, cu toate că justiția din România l-a considerat responsabil de explozie. Cu siguranță cei mai în vârstă își aduc aminte data de 24 mai 2004, când o explozie a unei cisterne la Mihăilești a ucis 18 persoane.

Cum s-a produs tragedia de la Mihăilești

Ce s-a întâmplat, de fapt, în acea zi? Pe scurt, o cisternă care transporta 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat în cursul dimineții pe raza localității Mihăilești, județul Buzău. Cisterna a explodat ulterior și a ucis 18 oameni, printre care 7 pompieri sosiți la fața locului pentru a stinge incendiul.

ADVERTISEMENT

Pe lângă cei 18 morți, alte 13 persoane au fost rănite grav în urma celui mai mare dezastru produs vreodată pe o șosea din România. În 2008, după 4 ani de la explozie, Curtea de Apel din Galați condamna la 4 ani de închisoare trei persoane, considerate responsabile de tragedie. Mai exact, reprezentanții firmelor care au asigurat transportul și livrarea azotatului de amoniu.

Cine au fost vinovații pentru o asemenea catastrofă

Potrivit raportului final în cazul acestei tragedii de la Mihăilești, patronii respectivi au fost urmăriți penal sub acuzațiile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă. De fapt, anchetatorii au stabilit că dezastrul putea fi evitat dacă sacii în care era transportat azotat erau făcuți din alt material decât polietilena.

ADVERTISEMENT

Potrivit procurorului general al României, Ilie Botoș, la acest dezastru a contribuit și lipsa de reacție a pompierilor, care au ajuns să plătească cu viața după explozia celor 20 de tone de azotat de amoniu. Conform unui raport științific, dacă azotatul era dispus pe un strat mai mic de 10 centimetri explozia putea fi evitată. Tragedia putea fi evitată, de asemenea, dacă pompierii reușeau să ude din abundență încărcătura.

19 ani de la tragedia de la Mihăilești, 19 ani în care rămâne de văzut dacă statul român a învățat din erori. Din păcate, cisterna răsturnată era o bombă cu ceas din mai multe motive. În primul rând s-a stabilit că stratul de azotat căzut pe marginea drumului era mai mare de 10 centimetri, iar sacii erau făcuți din polietelină, material care nu a permis pătrunderea apei. Din păcate, pompierii nu au avut timp suficient să ude sacii răsturnați, astfel că explozia a fost inevitabilă.

ADVERTISEMENT

Cine au fost vinovații pentru o asemenea catastrofă? Oficial, acuzații au fost administratorul SC Mih Transcom SRL Mihai Duna și administratorul Nei Transport, Ionuț Neagoe. Cel din urmă, Ionuț Neagoe, a câștigat 3.600 de euro la CEDO, într-un proces intentat statului român, pentru că ar fi considerat că i s-au încălcat mai multe drepturi.

Cum a câștigat unul dintre vinovați un proces împotriva statului român

Mai exact, Neagoe a dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a stabilit că a existat o încălcare a articolului 6.2 din Convenție, care face referire la respectarea prezumției de nevinovăție. Neagoe s-a plâns că purtătorul de cuvânt al instanței de recurs, de la Curtea de Apel Galați, s-a pronunțat asupra vinovăției sale înainte de verdict. Mai mult, au fost oferite presei mai multe declarații în acest sens, care i-au cauzat prejudicii de imagine lui Neagoe.

ADVERTISEMENT

19 ani de la tragedia de la Mihăilești, și 15 ani de când administratorii găsiți vinovați au fost condamnați la 4 ani de închisoare și la plata unor daune de milioane de lei. Procurorii au constatat că explozia a produs pagube de 260.000 de lei, lăsând în urmă un crater cu un diametru de 21 de metri și o adâncime de 6.5 metri. Familia cameramanului Ionuț Barbu, care și-a pierdut viața încercând să filmele incidentul, a primit 80.000 de euro și 55.000 de lei, iar familia jurnalistei Elena Popescu daune de 10.000 de lei și 60.000 de euro. Despăgubirile urmau să fie achitate de inculpați în solidar cu firmele Mihtrans, Ney Transport, Unita Asigurări şi Petrom, proprietarul combinatului Doljchim.

ADVERTISEMENT
Tags: