News

19 decese din 79 de tromboze, după vaccinarea cu AstraZeneca. Marea Britanie nu recomandă administrarea serului persoanelor sub 30 de ani

07.04.2021 | 19:35
19 decese din 79 de tromboze dupa vaccinarea cu AstraZeneca Marea Britanie nu recomanda administrarea serului persoanelor sub 30 de ani
ADVERTISEMENT

Autoritățile sanitare din Marea Britanie anunță 19 decese din 79 de tromboze raportate după vaccinarea cu AstraZeneca. Situația de față aduce și modificări în ceea ce privește administrarea serului produs de concernul britanico-suedez. Astfel, vaccinul ar putea să nu mai fie utilizat pentru persoanele de sub 30 de ani.

Anunțul britanicilor a venit la o zi după ce un oficial al Agenției Europene pentru Medicamente a declarat că există o legătură între cazurile de cheaguri de sânge raportate și vaccinul AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, miercuri, EMA a susținut o conferință de presă în care a reiterat beneficiile vaccinului Oxford/AstraZeneca și nu a modificat recomandările de administrare a acestuia.

Marea Britanie anunță 19 decese din 79 de tromboze survenite după vaccinarea cu AstraZeneca

În acest moment, pe masa celor de la EMA au ajuns rapoarte despre 169 de cazuri de cheaguri de sânge cerebral, așa-numitele tromboze, la persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca Covid-19.

ADVERTISEMENT

Dintre acestea, 79 au fost raportate numai în Marea Britanie, anunță cei de la ABC News. Este vorba despre 51 de femei și 28 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani.

Cazurile de tromboză din Regat au condus și la 19 decese. Dintre victimele raportate, trei persoane aveau mai puțin de 30 de ani.

ADVERTISEMENT

”Până pe 31 martie, au fost administrate peste 20 de milioane de doze și am înregistrat 79 de cazuri. Din cele 79 de cazuri, 19 persoane au murit din păcate”, a declarat June Raine, directorul agenției britanice de medicamente, MHRA.

Prin urmare, agenția britanică de medicamente a precizat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să fie vaccinate cu Pfizer sau Moderna. Pentru celelalte categorii de vârstă, autoritatea medicală nu a recomandat restricții.

ADVERTISEMENT

EMA, poziționare în favoarea continuării imunizării cu AstraZeneca

Între timp, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat, miercuri, că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse.

Comitetul pentru siguranță a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. Acest vaccin s-a dovedit foarte eficient, vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei”, a anunțat șefa EMA, Emer Cooke, într-o conferință de presă.

Oficialii EMA au precizat că cheagurile de sânge ar trebui catalogate drept ”efecte secundare foarte rare ale vaccinului Vaxzevria (n.r. noua denumire a vaccinului AstraZeneca)”.

ADVERTISEMENT