News

Experiment neobișnuit în spațiu. Oamenii de știință încearcă devierea cursului unui asteroid. Video

17.05.2020 | 08:45
Experiment neobisnuit in spatiu Oamenii de stiinta incearca devierea cursului unui asteroid Video
ADVERTISEMENT

Mai mulți cercetători din Europa și America și-au unit forțele în încercarea de a devia cursul unui asteriod „dublu”, experiment unic și inedit care va avea loc în spațiu. Misiunea nu este una ușoară, cele două echipe dorind să afle dacă unui asteroid i se poate schimba traiectoria.

Astrofizicienii fac un experiment unic în spațiu, cu un asteroid

NASA și o altă echipă de cercetători din Europa (ESA) s-au asociat într-un proiect unic și inedit prin care vor să experimenteze schimbarea de traiectorie a dublului asteroid Didymoon care are o dimensiune de 165 de metri diametru.
Concret, misiunea Agenției Spațiale Europene (ESA) se numește Hera, în timp ce a doua poartă denumirea DART (NASA). Ambele au același scop, să studieze devierea artificială a asteroidului într-o situație reală, adică în spațiu.

În ce constă misiunea celor două echipe: europeană și americană

NASA va folosi în această misiune din spațiu impactorul cinetic DART care urmează să lovească corpul ceresc în anul 2022, în timp ce Hera va trebui să studieze asteroidul Didymoon, precum și craterul pe care îl va lăsa proiectilul până în 2026.
Misiunea este una dificilă pentru că impactorul echipei americane cu este echipat cu încărcătură explozivă, el fiind trimis doar pentru a se intersecta cu traiectoria asteroidului la viteza de 20.000 de km/h.
Așadar, impactorul va avea rolul de a lansa un mic satelit (cubesat) pe nume Licia, aparținând agenției spațiale italiene. Acest mic satelit va fi lansat în spațiu cu puțin timp de a intra în coliziune asteroidul. Concret, Licia va oferi imaginile primelor sute de secunde ale impactului.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că asteroidul ales pentru acest experiment, Didymoon, va avea nevoie de numai 10 minute pentru a forma un crater și asta din cauza atracției slabe pe care o exercită acest corp ceresc.
Astrofizienii au rolul de a măsura ejecția primelor particule, lucru care va ajuta foarte mult la conturarea unui model pentru un astfel de impact.

„Nu ne jucăm biliard cu asteroizii, manevrele trebuie foarte bine controlate”, a declarat cercetătorul Patrick Michel, director la Observatorul Coasta de Azur, coordonator al misiunii Hera.

ADVERTISEMENT

Chitaristul formației Queen care este și astrofizician, Brian May, a realizat un videoclip prin care arată care este misiunea Hera, ideea de la care s-a plecat fiind ca impactorul DART să aibă suficientă energie pentru a o transmite asteroidului ales astfel încât perturbarea perioadei de revoluție a micului satelit în jurul Didymos să fie de patru minute.

De asemenea, cercetătorii spun că cu cât mai multă materie va fi dislocată în direcția opusă proiectilului în momentul impactului (craterul pe care îl va forma), cu atât devierea va fi mai mare.

ADVERTISEMENT

 

 

Tags: