Fotbal intern

În 1923 s-a născut…un duel! Am fost primii rivali pentru turci

Duelurile din fotbal dintre România şi Turcia la nivel de naţionale au o istorie de aproape o sută de ani, palmaresul fiind clar în favoarea noastră. FANATIK vă prezintă cele mai interesante...
10.09.2013 | 13:15
In 1923 sa nascutun duel Am fost primii rivali pentru turci

Duelurile din fotbal dintre România şi Turcia la nivel de naţionale au o istorie de aproape o sută de ani, palmaresul fiind clar în favoarea noastră. FANATIK vă prezintă cele mai interesante date statistice legate de meciurile disputate pînă acum între cele două naţiuni.

# Prima confruntare a avut loc la 26.10.1923, la Istanbul, TURCIA – ROM NIA 2-2 (1-1), amical. Dacă pentru noi acela a fost al 6-lea meci din palmares din punct de vedere cronologic, pentru turci a fost primul. Deci se poate spune că naţionala lor a debutat în lume contra noastră. Atunci, Federaţia noastră a fost singura dispusă să accepte o reciprocitate propusă de cei de la Istanbul, în privinţa organizării a două “amicale”.

# În total ne-am confruntat de 24 de ori, Turcia ocupînd locul 6 într-o ierarhie a celor mai des întîlnite echipe naţionale.

# Bilanţul ne este net favorabil: 13 victorii, 7 egaluri, 4 înfrîngeri, golaveraj 47-22.

# Primii care au obţinut victoria în confruntările noastre au fost însă turcii, chiar la Bucureşti, 01.05.1925, ROM NIA – TURCIA 1-2 (0-0), tot cu prilejul unui “amical”. Apoi însă România a luat partea leului, începînd cu 07.05.1926, la Istanbul, TURCIA – ROM NIA 1-3 (0-0).

# Cele 24 de întîlniri au însemnat: 15 amicale, 5 În cadrul Campionatului Mondial, cîte 2 în cadrul Campionatului European şi Campionatului Balcanic.

# Într-un singur meci oficial ne-a învins Turcia, în 1959, preliminariile CE, 2-0 la Istanbul, însă nu ne-a afectat aproape deloc, pentru că în meciul tur (pe-atunci sistemul de desfăşurare al competiţiei era unul eliminatoriu, exact ca la cupele europene) cîştigasem la Bucureşti cu 3-0. În rest, nu ne-a “deranjat” deloc.

# Cele mai multe goluri all-time în poarta Turciei le-a reuşit regretatul Gheorghe Constantin, 3.

# La primele 4 întîlniri, deplasările echipelor între cele două ţări s-au făcut cu trenul de cele mai multe ori, mai ales cu Orient Express, dar şi cu vaporul, prin Marea Neagră.

# Pentru o scurtă perioadă, în 1971, naţionala Turciei a fost antrenată de un tehnician român, Nicolae Petrescu.