News

Blocul Național Sindical organizează un protest în Piața Victoriei. Care sunt revendicările sindicaliștilor. Cum a venit ministrul Budăi îmbrăcat ca să discute cu oamenii

Sindicaliștii din BNS au anunțat un protest în Piața Victoriei, miercuri, începând cu ora 11. Ei cer măsuri pentru criza scumpirilor din ultimele luni.
06.04.2022 | 09:47
Blocul National Sindical organizeaza un protest in Piata Victoriei Care sunt revendicarile sindicalistilor Cum a venit ministrul Budai imbracat ca sa discute cu oamenii
ADVERTISEMENT
06-04-2022
09:25

Marius Budăi, la protestul din Piaţa Victoriei cu un tricou pe care mesajul 9,4% este tăiat cu o dungă roşie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a adresat protestatarilor din Piaţa Victoriei, afirmând că susţine dialogul social. Ministrul a invitat sindicatele şi patronatele să lucreze împreună cu autorităţile la implementarea reformelor din PNRR. ”Dacă am fost cu toţii excluşi din negocierea PNRR, vă invit să lucrăm împreună la implementarea PNRR”, le-a transmis Budăi sindicaliştilor.

”Noi credem foarte mult în dialogul social şi doar împreună putem să găsim cele mai bune soluţii. Îmi doresc să-i implic în reformele din PNRR. Dacă nu au fost implicaţi în negocierea PNRR, vreau să-i implic în organizarea şi implementarea reformelor”, a declarat presei, Marius Budăi în Piaţa Victoriei. 

De remarcat că Budăi a apărut la protest într-un tricou negru, pe care are tăiat cu o dungă roşie mesajul 9,4%, aluzie la mult repetata sa intenţie de a renegocia din PNRR procentul alocat pensiilor.  

”Suntem în această perioadă în construcţia unor măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor români, în sprijinul celor mai vulnerabile categorii de persoane. Sunt aici să vă asigur de respectul Guvernului, de respectul meu ca ministru al Muncii şi să vă asigur de toată cooperarea. Vă transmit o invitaţie – fac apel la toate sindicatele şi toate patronatele: Dacă am fost cu toţii excluşi din negocierea PNRR, vă invit să lucrăm împreună la implementarea PNRR. Să ne asigurăm că reforma legii salarizării, că reforma legii pensiilor nu va duce la sărăcirea cetăţenilor români”, le-a mai transmis ministrul protestatarilor, de pe scena din Piaţa Victoriei.  

Reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS) anunță că miercuri, 6 aprilie, organizează un protest în Piața Victoriei. Ulterior, sindicaliștii ar urma să se deplaseze în Piața Constituției, urmând să protesteze în fața Parlamentului.

Ce revendicări au sindicaliștii?

În comunicatul de presă pe care l-au trimis presei, reprezentanții sindicaliștilor au inclus o listă cu revendicările acestora. Acestea vizează efectele crizelor provocate de creșterea prețurilor la energie și alimente, dar și îmbunătățirea cadrului legislativ care vizează piața muncii din România.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii cer ca membrii guvernului să ia o serie de măsuri care să stabilizeze situația economică și socială. De asemenea, ei vor ca Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social să se întrunească și să dezbată soluțiile pentru rezolvarea problemelor economice și sociale din România.

“Protestăm pentru ca ne simțim abandonați în propria țară, de propriul Guvern! Avem nevoie de măsuri concrete asumate de Guvern după dezbateri cu partenerii sociali, măsuri care să devină publice pentru a evita situațiile de panică cu efecte speculative. Solicităm Guvernului României convocarea în regim de urgență a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, având ca obiectiv constituirea unor grupuri de lucru pentru soluționarea revendicărilor noastre”, transmis sindicaliștii.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii îngrijorați de scumpiri

După cum transmit reprezentanții BNS, ei solicită măsuri care să ajute populația în contextul scumpirii energiei. Sindicaliștii subliniază că populația are de suferit în urma războiului din Ucraina care se suprapune cu liberalizarea pieței.

“Solicităm de urgență măsuri pentru securitatea energetică și alimentară a României. În plan energetic, prioritatea eliminării dependenței de resursele energetice importate din Rusia se suprapune peste efectele liberalizării pieței energiei electrice și celei a gazelor naturale care a condus la o puternică interconectare a piețelor de produse energetice din România (energie electrică, gaze și combustibil)  cu cele europene, cu efecte în special în ceea ce privește creșterea prețurilor”, se arată în comunicatul de presă.

ADVERTISEMENT

BNS mai atrage atenția asupra faptului că războiul din Ucraina, la care se adaugă lipsa de precipitații din ultimele luni va duce la probleme legate de securitatea alimentară. Ei mai subliniază că Guvernul nu pare a avea o poziție clară pe această temă.

Industria de apărare se află și ea pe lista revendicărilor care îi scot în stradă pe sindicaliști. Aceștia cer un pact național pentru acest sector care să garanteze că înzestrarea armatei nu va afecta populația.

ADVERTISEMENT

“Pentru a face față eforturilor uriașe necesare, se impune ca industria națională de apărare să ocupe un loc central în politica de înzestrare. Sectorul industriei de apărare a fost distrus cu premeditare în ultimii 30 de ani de politruci neavizați și de samsari de armament care în schimbul unor comisioane grase au creat dependențe de importul de tehnică militară”, mai adaugă BNS pe această temă.

Revendicări de natură legală

În comunicatul de presă, BNS cere modificarea legii dialogului social, astfel încât, organizațiile sindicaliste să își poată exercita dreptul la negociere și grevă, în limitele prevăzute de Constituția României.

“Vrem negocieri colective la nivel național și sectorial! Cerem dreptul de a negocia pentru federațiile reprezentative la nivel de unitate fără impunerea reprezentanților salariaților ca parte la negocierea colectivă!”, mai adaugă protestatarii.

Unul din motivele din spatele acestui protest vizează aplicarea legii 153/2017, care reglementează salarizarea angajaților plătiți din fonduri publice. Acest act a fost suspendat în 2021, conducând la o serie de inechități de salarizare.

ADVERTISEMENT