News

2.500 de lei pe lună, stimulent financiar de risc pentru o parte dintre români. Cine va beneficia de acest bonus

02.05.2020 | 15:25
2500 de lei pe luna stimulent financiar de risc pentru o parte dintre romani Cine va beneficia de acest bonus
ADVERTISEMENT

Toți angajații din sistemul medical românesc vor primi un stimulent financiar de risc de 2.500 de lei brut, pe lună, în măsura în care există riscul să se infecteze cu Covid-19.

2.500 de lei pentru medici, stimulent de risc

Potrivit unei ordonanțe aprobate în Guvernul României, măsura a fost gândită pentru a-i stimula pe ce care se luptă zi de zi cu „inamicul invizibil” care provoacă Covid-19.

ADVERTISEMENT

“Toate categoriile de personal sanitar în cazul cărora există riscul să s e infecteze cu COVID-19, inclusiv asistenţii medicali comunitari şi personalul din reţeaua de medicină legală, vor primi stimulentul financiar de 2.500 de lei, conform Ordonanţei aprobate în Guvernul României”, a transmis Ministerul Fondurilor Europene, conform news.ro.

Plata acestor bani va fi finanțată din Programul Operațional Capital Uman, bani primiți de la Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Conform ministerului, cei care vor primi aceste fonduri lunare fac parte din următoarele categorii din sistemul medical:

  • personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare şi personalul paramedical care transportă, evaluează, pune diagnostic şi tratează persoanele bolnave de Covid-19
  • personalul care oferă servicii de asistenţă medicală comunitară, respectiv servicii de îngrijire medicală, activităţi de izolare şi monitorizare a persoanelor aflate în carantină
  • personalul din reţeaua de medicină legalăimplicat în manipularea şi efectuarea necropsiilor persoanelor decedate care au fost diagnosticate cu Covid-19
  • 350 de milioane de lei pentru infrastructură
ADVERTISEMENT

Totodată, Ministerul Fondurilor europene a obținut susținerea finalizării mai multor proiecte importante pentru țara noastră, fiind vorba de proiecte de apă uzată, canalizare și deșeuri. Pentru aceste proiecte va fi alocată suma de 354.8 milioane de lei.

“Sunt proiecte fazate a căror implementare a început cu fonduri alocate în perioada de programare 2007-2013, a continuat din fondurile europene alocate în actuala perioadă de programare şi a căror finalizare risca să fie pusă sub semnul întrebării”, au explicat cei de la minister.

ADVERTISEMENT

De acești bani vor beneficia următoarele proiecte:

  • reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare din judeţul Mehedinţi: 28,36 milioane lei
  • sistemul integrat de management al deşeurilor din judeţul Caraş-Severin: 839.000 lei
  • reabilitarea sitului istoric poluat Iaz Batal din Tîrgu Mureş: 2 milioane lei
  • reabilitarea sistemului de alimentare cu apă a sistemului de canalizare şi a staţiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huşi şi Negreşti din judeţul Vaslui: 63,04 milioane lei
ADVERTISEMENT
Tags: