News

2 aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Decizia Guvernului

02.04.2019 | 16:14
2 aprilie  Ziua Internationala de Constientizare a Autismului Decizia Guvernului
ADVERTISEMENT

Astăzi este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, prilej cu care Guvernul României a luat o decizie importantă. Pentru a marca acest eveniment, în această seară, Palatul Victoria va fi colorat în albastru, începând cu orele 20:00.

Guvernul se îmbracă în albastru, din respect pentru persoanele care suferă de autism

Prin această inițiativă, Guvernul țării noastre se alătură instituțiilor publice, organizațiilor non-guvernamentale și tuturor celor care desfășoară astăzi diverse activități, cu scopul de a conștientiza gravitatea autismului și a sprijini persoanele care se confruntă cu tulburări din acest spectru.

ADVERTISEMENT

De asemenea, astăzi a fost încheiat un protocol de colaborare între Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul de Finanțe și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin care se urmărește stabilirea unor măsuri pentru îmbunătățirea accesului persoanelor diagnisticate cu tulburări de autism la diverse servicii sociale, de sănătate sau educație.

Mesajul transmis de premierul Viorica Dăncilă
Mesajul transmis de premierul Viorica Dăncilă

Mesajul transmis de premierul Viorica Dăncilă

Totodată, cu această ocazie, prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj, precizând că Guvernul României va continua să depună toate eforturile pentru a proteja drepturile persoanelor diagnosticate cu autism.

ADVERTISEMENT

Guvernul României și societatea civilă au făcut în ultimii ani pași importanți pentru protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, inclusiv a drepturilor copiilor și adulților cu tulburări din spectrul autist. Este nevoie însă ca acțiunile noastre să continue, cu accent atât asupra sprijinirii oamenilor cu aceste afecțiuni și a familiilor lor, cât și asupra educației, înțelegerii profunde și creșterii gradului de autonomie a persoanelor cu dizabilități” , a afirmat Viorica Dăncilă.

De asemenea, în viitorul apropiat va fi demarat un program de instruire a cadrelor didactice, consilierilor școlari, asistenților sociali din sistemul educațional, pentru a asigura condițiile unei integrări cât mai rapide a copiilor în societate.

ADVERTISEMENT

În plus, a fost adaptată procedura examenelor de Evaluare națională și Bacalaureat pe care le vor susține atât elevii cu deficiențe de auz, sau cu tulburări din spectrul autist, cât și cei care se confruntă cu deficiențe de vedere.