News

Minivacanță de 5 zile pentru bugetari în 2022. Guvernul a stabilit zi liberă pe 2 decembrie

Angajații de la stat se vor bucura de o nouă zi liberă în acest an: 2 decembrie. Drept urmare, vor avea o minivacanță de 5 zile în ultima lună din 2022.
19.01.2022 | 19:02
Minivacanta de 5 zile pentru bugetari in 2022 Guvernul a stabilit zi libera pe 2 decembrie
ADVERTISEMENT

Ministrul muncii, Marius Budăi, a anunțat, miercuri, că Executivul a stabilit ziua de 2 decembrie ca liber pentru salariații din sectorul public.

2 decembrie va fi o punte între 30 noiembrie şi 1 decembrie, definite ca sărbători legale. Astfel, 30 noiembrie, 1 și 2 decembrie se vor lega de zilele de weekend și vor alcătui o minivacanță pentru bugetari.

ADVERTISEMENT

Marius Budăi: ”Respectăm Codul Muncii”

”Avem o prevedere în Codul Muncii care ne spune clar că, pentru predictibilitate pe parcursul anului, în luna ianuarie să aprobăm o astfel de hotărâre de guvern.

Practic nu am făcut astăzi decât să respectăm Codul Muncii”, a declarat ministrul muncii în timpul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

Tot acesta a subliniat că nu vor exista alte ”punţi” în 2022 care să se cumuleze cu zilele de weekend, dar și că declararea unei zile libere se analizează atât din perspectiva angajaților, cât și din cea a patronatelor.

”Este o discuție interminabilă aici. Unii ar spune că sunt prea multe, alții că-s prea puține. Niciodată nu avem un răspuns clar aici și eu zic că trebuie analizat, dar din ambele puncte de vedere: și ale patronatului, și ale sindicatelor.

ADVERTISEMENT

Dacă o să discutăm cu sindicatele o să ne spună că va veni unul probabil și cu o idee să mai scurtăm și perioada de lucru… Nu.

 Sunt atâtea câte sunt. Nu am o analiză clară, dar v-am spus: depinde din ce unghi privești”, a mai spus ministrul muncii.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu angajații care nu se vor bucura de ziua liberă de 2 decembrie

Marius Budăi a dat asigurări și că nu au existat presiuni care să împiedice declararea zilei de 2 decembrie 2022 ca liber pentru bugetari, întrebat fiind despre acest lucru.

”Să fie presiuni, să nu respectăm o lege care este Codul Muncii? Nu, sub nicio formă”, a mai completat Marius Budăi.

De asemenea, regula nu se aplică pentru locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă și este nevoie de prezența personalului. Salariații aflați într-o asfel de situație vor trebui să primească o altă zi liberă din partea angajatorului.

ADVERTISEMENT