News

2 mai este Ziua naţională a tineretului. De când e sărbătorită la această dată

2 mai este Ziua naţională a tineretului, o zi în care zâmbetele și distracția trebuie să fie la înălțime. De când e sărbătorită la această dată și cine a militat pentru o asemenea zi
02.05.2022 | 07:10
2 mai este Ziua nationala a tineretului De cand e sarbatorita la aceasta data
2 mai este Ziua Naţională a Tineretului. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

2 mai este Ziua naţională a tineretului, ziua în care adolescenții și nu numai merită un plus de liniște și fericire în lumea din ce în ce mai dură și mai pretențioasă în care trăim.

De ce sărbătorim pe 2 mai Ziua naţională a tineretului

Trebuie să știți că proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost inițiat încă din anul 2004. La baza lui s-au aflat nu mai puțin de 15 deputați reprezentând toate formațiunile politice parlamentare.

ADVERTISEMENT

La 5 octombrie 2004, legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, aceasta fiind și Camera decizională. Așa se face că un an mai târziu 2 mai a devenit Ziua naţională a Tineretului.

Dacă ne uităm peste lege observăm că în această zi sunt organizate şi promovate activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului.

ADVERTISEMENT

De remarcat că autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile.

Când se sărbătoreşte Ziua internaţională a tineretului

În 1999, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a aprobat recomandarea făcută de Conferinţa mondială a miniştrilor responsabili pentru Tineret ca 12 august să fie declarată Ziua internaţională a tineretului.

ADVERTISEMENT

Adunarea Generală a ONU a recomandat organizarea de activităţi de informare publică pentru a sprijini Ziua internaţională a tineretului ca o modalitate de a promova o mai bună conştientizare a Programului mondial de acţiune pentru tineret.

Ce oraş este Capitala Tineretului din România în 2022

Din 2016, în fiecare an, un oraş din România primeşte titlul de Capitala Tineretului din România. Acesta funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre un program naţional destinat tinerilor, având ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi din mediul urban, în mod special.

Dacă ne raportăm la primul oraş desemnat Capitala Tineretului din România, atunci acesta a fost Timişoara. Orașul de pe Bega a deţinut acest statut în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, într-o ediție care s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Începând cu 2 mai 2017, Capitala Tineretului din România a fost Municipiul Bacău, până la 1 mai 2018. În noiembrie 2017, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Summitului Tinerilor, care a avut loc la Bacău, Baia Mare a fost desemnată Capitala Tineretului din România pentru perioada 2 mai 2018 – 1 mai 2019.

Un an mai târziu, municipiul Iaşi a fost desemnat Capitală a Tineretului din România, pentru ca în perioada 2 mai 2020 – 1 mai 2021, aceasta să fie Constanţa. Mandatul acestui oraș pentru purtarea titlului de Capitala Tineretului din România a fost relocat pentru perioada 2 mai 2021 – 1 mai 2022.

Trebuie specificat că programul poate fi organizat chiar cu prelungirea stării de alertă şi a situaţiei generale cauzate de pandemia cu noul coronavirus

Potrivit site-ului oficial, Capitala Tineretului din România este cel mai ambițios program național destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special. În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat, și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană.

ADVERTISEMENT