Fotbal intern

20 de ani de la miracolul din “Groapă”: Dinamo – Foresta 4-5: “Am sărbătorit cu lăutarii în stradă”. Exclusiv

11.11.2020 | 08:37
20 de ani de la miracolul din Groapa Dinamo  Foresta 45 Am sarbatorit cu lautarii in strada Exclusiv
20 de ani de la miracolul din "Groapă": Dinamo - Foresta 4-5: "Am sărbătorit cu lăutarii în stradă". Exclusiv
ADVERTISEMENT

Celebrul meci jucat în urmă cu 20 de ani a „produs” una dintre cele mai mari răsturnări de scor nu numai din istoria fotbalului românesc, după ce în minutul 70 „câinii” conduceau cu 4-0

Pe 11 noiembrie 2020 se împlinesc 20 de ani de la miracolul din „Groapă” și  FANATIK l-a „atacat” pe „atacantul de buzunar” Robert Niță, „coșmarul” dinamoviștilor în acea zi neagră…

ADVERTISEMENT

Împrumutat de… Steaua, tocmai de Steaua!, la Foresta Fălticeni, autorul la fel de celebrului mesaj scris pe tricou „Sunt bun dar nu mă vede nimeni!” a făcut meciul vieții în „Ștefan cel Mare”, după ce a înscris două goluri și a dat două pase de gol.

„La pauză ne gândeam doar să nu luăm prea multe!”

Robert, ați avut o primă repriză slabă, la pauză era 3-0 pentru Dinamo, cum a fost în vestiar?

– La pauză, antrenorul Marin Barbu era demis, patronul Eugen Huțu plecase din tribună în minutul 29, la 0-2. La vestiar țipete, scaune rupte, înjurături… ca la 0-3! Țineam toți capul în jos și îl ascultam pe nea „Magiun”… Ne gândeam doar cum să nu luăm mai multe. Ce să întoarcem? Poate doar obrazul! Au fost 45 de minute de coșmar… Vorbeam și între noi… „Hai, mă, să ne apărăm cu toții, să nu luăm mai multe”. Era primul nostru meci televizat și ne era rușine că ne facem de râs…

ADVERTISEMENT

Ați ieșit de la cabine și a urmat golul lui Marius Niculae. V-au luat de sus la 4-0 dinamoviștii?

– La 4-0 doar te gândești să nu mai iei două-trei. Era minutul 61! Parcă văd și acum, cred că o să țin minte toată viața, tabela de marcaj de pe „Dinamo”… Mă rugam la Dumnezeu să se termine odată, să nu mai luăm… Au avut și penalty care nu li s-a dat! Bine că n-am jucat în nocturnă, că ne dădeau mai multe, că nu eram obișnuiți să jucăm cu lumina aprinsă… Aveau o încredere fantastică… dar care a dispărut în doar câteva minute!

ADVERTISEMENT

Cum îți explici revenirea asta incredibilă, de la 0-4 la 5-4 în 29 de minute?

– E cel mai mare miracol din fotbal ținând cont de diferența de valoare! Noi nu am avut o lovitură liberă, nu am avut un corner, cinci șuturi pe poartă, cinci goluri. Patronul Huțu nu a văzut a doua repriză. S-a dus acasă și s-a culcat de nervi… Și când s-a trezit, a fost și puțin violent, credea că îl ia la mișto când i-a spus partenera de viață că a câștigat Foresta!

VEZI VIDEO:

Ionuț Lupescu: „Bă, e groasă! Luăm bătaie!”

Care a fost primul moment în care v-ați dat seama că puteți să întoarceți scorul?

– La 4-3! Țipam la ai mei că putem reveni. Țipa Preda din poartă: „Hai, bă, treziți-vă!”. Lupescu zicea:„ Bă, e groasă! Luăm bătaie!”. Și începuseră să tragă de timp! Când auzi așa jucători de mare valoare, la care ne uitam ca la niște idoli… nu ai cum să nu prinzi curaj!

ADVERTISEMENT

Ce ai simțit la golul de 4-5?

– A fost o senzație comparabilă ca emoții și trăiri cu cele de la nașterea copiilor mei! Știu că la 4-4, țipau unii la alții să tragă de timp! Onuț cred… Și era printre jucătorii mai tineri. Prin minutele 80-82 cei mai cu experiență strigau: „Bă, hai să ținem de minge! Hai că e 4-4, mai e puțin! Măcar să scoatem un punct!’’. Asta ne-a dat încredere. La golul de 5-4 nu am știut nicio secundă unde e portarul. Am vrut să dau la colțul lung. După ce a trecut mingea de Preda, nu-mi mai aduc aminte nimic.

„Patronul Huțu ne-a așteptat la hotel cu lăutarii în stradă”

Cum ați sărbătorit la finalul meciului și la vestiare?

– Pe gard cu suporterii. Galeria dinamovistă a plecat la golul de 4-5, dar mai erau suporteri, însă ne auzeam doar noi. Am intrat în vestiar și dădeam cu palma în faianță și îi ziceam lui nea „Magiun”: „Uite așa ți-am vizat cartea de muncă! Stai liniștit că nu te-ntorci la Sfântul Gheorghe! Mai stai câteva săptămâni la Suceava!”. În vestiar, am sărbătorit cu apă plată și lămâi cu zahar! La 4-0, toată lumea adusese candele și lumânări. La pauză înmormântare, la final nuntă! După meci, am sărbătorit cu lăutari în stradă la Hotel Bulevard, lângă Cercul Militar, era hotelul lui Huțu. S-a strâns lumea ca la circ! Ne aștepta patronul în stradă, era încă în plină zi, s-a jucat la prânz, cu lăutari, cu șampanie, ziceai că a venit alaiul de la nuntă… și noi eram în treninguri! Am blocat circulația pe bulevard, s-a strâns lumea ca la circ! Ne-au cântat lăutarii, am ciocnit o cupă cu șampanie, am dat eu o șampanie că urma a doua zi botezul fiicei mele, am mai băut un pahar, două, am stat cu băieții, am mâncat… O atmosferă senzațională! Parcă am fi câștigat campionatul! La botez, în biserică, a doua zi, m-a sunat Jean Pavel, liderul galeriei Stelei și mi-au cântat în telefon de la Galați, de la meci! A trebuit să ies din biserică, de la botez… Gigi Becali mi-a zis a doua zi la botez: „Bravo, tată! Lasă că ia Steaua campionatul!”.

Ai mai vorbit cu cineva de la Dinamo legat de meciul cu Foresta?

– Da, am mai vorbit cu Gică Mihali. Mai jucam fotbal pe sintetic. Și zicea „Eu nu pot să îmi dau seama. Nu înțeleg și nu pot să îmi explic!”. Ironia sorții, cu Ștefan Preda am mai vorbit despre meci când mi-a apărat un penalty într-un Rapid-Astra 0-0, în penultima etapă din campionat. Și îmi zicea „Uite că eu mi-am luat revanșa pentru meciul cu Foresta!”. Cei care spun că a fost blat sunt niște idioți! Nici nu existau pariuri pe vremea aia!

„Peste ani, m-am întâlnit cu Cornel Dinu și îl avea încă pe ce Nero… Și zicea «Ia-l de piciorul ăla cu care a dat gol!». Îmi aduc aminte imaginea lui pe bancă la 4-5, cu trabucul în colțul gurii’’, Robert Niță

  • 9 goluri a marcat Robert Niță la Foresta Suceava în turul campionatului, în sezonul 2000/2001
ADVERTISEMENT
Tags: