Sporturi

20 de lucruri de știut înainte de startul US Open 2019, turneul cu cele mai mari premii din istoria tenisului. Astăzi începe!

26.08.2019 | 15:53
20 de lucruri de stiut inainte de startul US Open 2019 turneul cu cele mai mari premii din istoria tenisului Astazi incepe

Luni se dă startul ultimului turneu de Grand Slam al anului, US Open 2019. Simona Halep speră să joace prima finală din carieră la New York. Se anunță spectacol total la Flushing Meadows, iată cele mai importante 20 de lucruri care trebuiesc știute înainte de startul competiției.

  1. Cele mai mari premii din istoria tenisului!

    US Open 2019 poate reprezenta o adevărată lovitură din punct de vedere financiar pentru orice jucător. Turneul de la Flushing Meadows oferă de mulți ani cele mai mari premii, iar în acest an ajunge la cifre halucinante. Fondul total de premiere al turneului este de 57 de milioane de dolari, iar învingătorii vor încasa câte 3,85 milioane de dolari. Și în acest an se acordă premii egale la masculin și feminin. Pentru titlul câștigat la Wimbledon 2019, Simona Halep a primit un cec în valoare de 2,35 milioane de lire sterline, echivalentul a 2,85 milioane de dolari. Iar victoria de la Roland Garros 2018 a adus 2,20 milioane de euro în contul Simonei Halep, adică 2,45 milioane de dolari.

  2. Cote pariuri pe tabloul feminin

    Bookmakerii mizează pe un nou duel între Simona Halep și Serena Williams în finala US Open, așa cum s-a întâmplat în ultimul act de la Wimbledon. Deși românca s-a impus clar pe iarba londoneză, americanca rămâne favorite numărul unu a caselor de pariuri. Totuși, cotele sunt mult mai echilibrate. 6,00 este cota pentru un succes al Serenei, în vreme ce Simona Halep a primit 7,00. Ashleigh Barty, liderul clasamentului WTA, învingătoarea de la Roland Garros 2018, este a treia favorită la US Open, cotă 10,00. Deținătoarea titlului, Naomi Osaka, învingătoare și la Australian Open 2019, este doar a patra favorită în acest an. Forma slabă pe care o traversează jucătoarea din Japonia a afectat serios încrederea bookmakerilor. Cotă 11,00 pentru niponă.

  3. Cele mai slabe rezultate pentru Halep la turneele de Grand Slam au fost aici

    US Open este turneul de Grand Slam la care Simona Halep a obținut cele mai puține victorii. Doar 16, în nouă participări. Din tot atâtea prezențe pe tabloul principal, românca are 19 victorii la Australian Open, 28 la Roland Garros și 24 la Wimbledon. Chiar Simona a recunoscut că nu se simte în largul ei la New York. “Nu am jucat niciodată cel mai bun tenis al meu aici, chiar dacă am ajuns în semifinale şi în sferturi. Simt că jocul meu nu e la cel mai înalt nivel. Dar întotdeauna am luptat în fiecare meci. Poate e vorba de zgomotul din tribune, oraşul este aglomerat. E un cumul”, declara Simona după eliminarea din primul tur, în 2018. De altfel, ultimii doi ani au adus eliminări din runda inaugurală pentru Halep.

  4. Semifinala din 2015, cea mai bună performanţă a Simonei

    US Open este singurul turneu de Grand Slam la care Simona Halep nu a jucat finala. Totuși, în 2015, românca a avut prestații foarte bune la New York. A ajuns în semifinale, după ce a trecut de Erakovic, Bondarenko, Rogers, Lisicki și Azarenka. Visul a fost spulberat de Flavia Pennetta, cea care avea să și câștige acea ediție. Italianca a câștigat meciul din semifinale fără prea mari emoții, scor 6-1, 6-3.

  5. Traseul Simonei Halep spre finală

    În acest an, Simona Halep ar putea avea un traseu abordabil spre o finală în premieră la Flushing Meadows. Bianca Andreescu ar fi, teoretic, prima adversară de top pentru Halep, în optimi. Simona Halep are o adversară care nu ar trebui să îi pună probleme în runda inaugurală, Nicole Gibbs, locul 135 WTA. Simona ar putea să o înfrunte pe Petra Kvitova în sferturi și pe Naomi Osaka în semifinale. Un duel cu Serena Willisms este posibil doar în finală.

  6. Ce adversari au românii în turul 1

    În afară de Simona Halep, România va fi reprezentată la US Open 2019 de alte patru jucătoare. Mihaela Buzărnescu, Sorana Cîrstea și Monica Niculescu au fost și ele incluse pe tabloul principal, iar Ana Bogdan a trecut de calificări. Miki se va duela în turul 1 cu Andrea Petkovic. Adversara Monicăi este Dayana Yastremska, din Ucraina, iar Sorana o înfruntă pe Katerina Siniakova. Ana Bogdan o va avea ca adversară pe Harriet Dart. Pe tabloul masculin, Marius Copil are meci cu Ugo Humbert.

  7. Cote pariuri pentru tabloul masculin

    2,25 este cota pentru victoria lui Novak Djokovic, 5,50 a primit Nadal, 6,00 are Federer. În vreme ce al patrulea favorit este Alexander Zverev, cu o cotă uriașă, 23,00. Pe tabloul masculin, US Open 2019 pornește la drum cu aceiași trei mari favoriți: Novak Djokovic, Rafael Nadal și Roger Federer. Cei trei și-au împărțit victoriile în ultimele 11 turnee de Grand Slam. US Open 2016 este ultima ediție care a avut un alt învingător în afara celor trei.

  8. Nadal, Djokovic și Federer „se cam chinuie” la New York

    Dacă este un loc unde dominația celor trei magicieni poate fi oprită, Acela poate fi New York. Roger Federer nu a mai câștigat US Open de 11 ani! Chiar și așa, are cinci titluri la Flushing Meadows, în vreme ce Nadal și Nole au câte trei de fiecare. “Doar” 11 titluri pentru cei trei împreună. La Wimbledon au adunat 15, iar la Australian Open și Roland Garros, câte 14. În 2016, Stan Wawrinka se impunea la New York. Ultimul jucător pe care nu îl cheamă Nadal, Djokovic, sau Federer, care a câștigat un Grand Slam.

  9. Tiebreak normal în decisiv la US Open

    US Open este singurul turneu de Grand Slam la care se joacă tiebreak normal în setul decisiv, la scorul de 6-6 şi până la 7, la fel ca în oricare set. Televiziunile au insistat pentru acest aspect, pentru a putea crea o grilă de programe clară, fără riscul ca unele meciuri să se prelungească incontrolabil. La Australian Open, începând din acest an, se joacă tiebreak până la 10 în decisiv. La Wimbledon se joacă tiebreak în decisiv doar dacă se ajunge la 12-12. Francezii continuă să refuze introducerea tiebreak-ului în setul decisiv. După 5-5, se joacă până la diferenţă de două game-uri.

  10. Se joacă pe cea mai mare arenă de tenis din lume

    Arthur Ashe este cel mai mare stadion de tenis din lume, cu o capacitate de 23.771 de locuri. Este cu peste 6.000 de locuri mai mare decât a doua arenă folosită pentru sportul alb, O2, din Londra, care poate primi 17.500 de spectatori. Locul 11 pe lista celor mai mari arene de tenis este Louis Armstrong Stadium, a doua ca mărime din complexul de la Flushing Meadows, cu 14.000 de locuri. Această a doua arenă a fost inagururată în 2018, după o investiţie de 600 de milioane de dolari.

  11. Titlul lui Ilie Năstase din 1972

    Ilie Năstase este singurul român care a câştigat un titlu la US Open în proba de simplu. În 1972, Nasty îl învingea pe americanul Arthur Ashe, după o finală epică, scor 3-6, 6-3, 6-7 (1), 6-4, 6-3.

  12. Martina Navratilova, campioană la US Open la 49 de ani!

    Martina Navratilova are trei titluri în proba de simplu la US Open, dar s-a impus de alte 12 ori în probele de dublu. Ultimul succes a venit în 2006, când avea 49 de ani! A obţinut acel titlu alături de Bob Bryan. Tracy Austin este cea mai tânără câştigătoare a titlului, la doar 16 ani, în proba de simplu.

  13. Niciun american nu a câștigat US Open din 2003!

    Între 1978 şi 2003, americanii au reuşit să obţină nu mai puţin de 14 titluri la masculin. Din 26 de ediţii. Andy Roddick îl bătea în 2003 pe Juan Carlos Ferrero, dar niciun alt american nu a mai câştigat de atunci trofeul. De altfel, din 2006, când acelaşi Rodick pierdea finala în faţa lui Federer, nu a mai fost vreun american în ultimul act.

  14. Marii campioni și nervii de la US Open

    Marii campioni au şi nervi pe măsură. Serena Williams a făcut un scandal uriaş anul trecut, nemulţumită de arbitrajul lui Carlos Ramos. În 2009, Serena a fost şi mai nervoasă. Nemulţumită de o decizie a unei arbitre de linie, americanca i-a strigat nervoasă: “Jur că voi lua această minge şi ţi-o voi îndesa pe gât”. Doar câteva zile mai târziu, în finala masculină, Roger Federer îşi pierdea şi el cumpătul. Elveţianul a pierdut în finala din acel an, în mod surprinzător, în faţa lui Del Potro, care avea doar 20 de ani. Roger a fost foarte nervos pe parcursul meciului, în special din cauza tehnologiei hawk-eye, care era încă la început. “Vorbesc când vreau eu! Nu îmi poţi spune tu mie să tac”, i-a strigat FedEx arbitrului, după acesta i-a cerut să nu se mai plângă.

  15. Ilie Năstase a provocat cel mai mare scandal

    Dacă vorbim de scandal, Ilie Năstase nu are cum să nu fie menționat. De altfel, românul a fost protagonistul celui mai nebun meci de la New York, așa cum îl consideră jurnaliștii americani. În 1979, Nasty, care îl înfrunta pe John McEnroe, a primit o penalizare pentru întârzierea jocului. Ba mai mult, din cauza protestelor foarte vehemente, Năstase a fost descalificat. Doar că decizia arbitrului a înfuriat publicul, care a pornit o adevărată revoltă pe stadion. Sub presiune, după 18 minute de nebunie, arbitrul a acceptat să ca partida să continue și să anuleze suspendarea. Năstase a pierdut meciul în cele din urmă.

  16. Roger Federer, 40 de victorii consecutive!

    Roger Federer a înregistrat un record de 40 de victorii consecutive la US Open. A câştigat cinci titluri între 2003 şi 2008 şi a jucat finala din 2009. Acele cinci trofee de la Flushing Meadows rămân singurele pentru Federer.

  17. S-a jucat pe toate suprafeţele

    Până în 1974, la US Open s-a jucat pe iarbă. Au urmat apoi trei sezoane în care s-a folosit zgura, pentru ca abia în 1978 să se treacă pe hard, la fel cum se întâmplă şi astăzi. Jimmy Connors a câştigat US Open pe toate suprafeţele. Chris Evert a câştigat pe zgură şi pe hard.

  18. Puține finale dramatice în ultimii an

    Fanii nu au fost răsfăţaţi cu prea mult dramatism în ultimele finale de la US Open. Din 1990 până în prezent, doar trei finale au avut nevoie de cinci seturi. Spre deosebire de Australian Open, care doar în ultimii 10 ani a avut 4. Ce-i drept, înainte de asta nu se mai jucaseră finale de cinci seturi la Melbourne din 1988. La Roland Garros, din 1990 s-au jucat patru finale de cinci seturi. Wimbledon are nu mai puţin de 8 în acest interval.

  19. Arthur Ashe şi ţeapa de 13.720 de dolari

    Arthur Ashe este primul câştigător al competiţiei de la trecerea la denumirea US Open, în 1968. Interesant este că americanul nu era jucător profesionist în acel moment. Programator de computere, Ashe a fost acceptat în concurs doar pentru că era încă în competiţie cu echipa de Cupa Davis a SUA. Doar că Ashe a primit doar 20 de dolari pe zi la acea competiţie, adică un total de 280 de dolari. Nu i s-a acordat premiul cel mare, care în acel an era de 14.000 de dolari.

  20. Serena Williams, o nouă încercare pentru titlul 24 de Grand Slam

    Serena Williams va încerca din nou să egaleze recordul de 24 de titluri de Grand Slam, deţinut de Margaret Court. De asemenea, americanca vrea să devină prima jucătoare cu şapte titluri la New York. Ea şi Chris Evert au câte şase. Primul titlu pentru Serena la US Open a venit în 1999, iar al cincilea a fost în 2014. Diferența de 15 ani dintre cele două trofee este cea mai mare înregistrată la vreun turneu.

Tags: