News

20 de români au fugit din Italia infectați cu COVID și au revenit în țară

17.10.2020 | 15:30
20 de romani au fugit din Italia infectati cu COVID si au revenit in tara
ADVERTISEMENT

Chiar dacă sunt infectați cu noul coronavirus și trebuie să rămână în carantină până când testele vor ieși negative, 20 de cetățeni români plecați la muncă în Italia s-au încăpățânat să ignore cu desăvârșire restricțiile. Ba chiar au fost dați în urmărire de carabinieri după ce s-au întors pe meleagurile natale, iar acum riscă să ajungă în spatele gratiilor.

Potrivit articolului 260 din textul consolidat al legilor sanitare, orice persoană care încalcă ordinul emis legal pentru a preveni răspândirea unei boli infecțioase este pasibilă de închisoare de la 3 la 18 luni și poate primi o amendă cuprinsă între 500 și 5.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Printre suspecți se numără și un bărbat de 34 de ani plasat în carantină alături de angajatorul său din Sluderno, după ce a fost diagnosticat cu virusul SARS-COV-2. Deși i s-a interzis să părăsească locuința, fiind parțial contagios, a fost depistat ulterior într-o dubiță plină cu pasageri care se îndreptau, cel mai probabil, spre România.

20 de români au fugit din Italia și s-au întors acasă, deși sunt infectați cu noul coronavirus

De asemenea, carabinierii Sesto au denunțat un pensionar de 72 de ani, care se afla la volanul autoturismului personal, în loc să fie în izolare la domiciliu. Acesta a fost oprit din greșeală la un punct de control din Anderter, între localitățile Sesto și San Candido.

ADVERTISEMENT

Toate cele 20 de persoane au fost depistate pozitiv cu cel puțin un test COVID-19, motiv pentru care ar fi trebuit să rămână în izolare în spațiile puse la dispoziție de angajatorii agricoli.

Autoritățile susțin că această conduită este deosebit de gravă, în condițiile în care supune tovarășii de călătorie la riscul de a contracta virusul SARS-COV-2, indiferent de mijloacele de transport cu care au ales să circule.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță nimeni nu ar vrea să facă schimb cu acești pasageri, deoarece nu se poate exclude o infecție într-un spațiu atât de îngust și închis, chiar dacă ar fi purtat corect masca de protecție pe toată durata călătoriei”, au transmis carabinierii.

Doi brașoveni au fugit din carantină

Din păcate, nici autoritățile române nu sunt străine de astfel de cazuri. Nu mai departe de vineri, 16 octombrie, două persoane au fost surprinse de polițiști în timp ce se plimbau nestingherite pe străzile din Brașov, deși ar fi trebuit să se afle în carantină.

ADVERTISEMENT

Au fost identificate trei persoane care nu au respectat măsurile de carantină/izolare, fiind astfel întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de «zădărnicirea combaterii bolilor», dosare instrumentate sub coordonarea unității de parchet competente, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor”, se arată în informarea transmisă de IPJ Brașov.

ADVERTISEMENT