News

20 de soldați indieni, uciși de trupele chineze! Cele două state sunt în pragul războiului

17.06.2020 | 16:12
20 de soldati indieni ucisi de trupele chineze Cele doua state sunt in pragul razboiului
ADVERTISEMENT

În plină pandemie de coronavirus, un nou conflict diplomatic prinde viață și împinge două state asiatice în pragul războiului. Oficialitățile indiene acuză China de uciderea a 20 de soldați în urma unei confruntări desfășurate în Ladakh, localitate situată în regiunea Kashmir.

Chiar dacă este vorba despre o zonă cu o istorie îndelungată în ceea ce privește disputele militare dintre cele două tabere, incidentele nu au luat niciodată până acum o astfel de turnură, susțin jurnaliștii de la BBC. Concret, asistăm la primele atacuri soldate cu pierderi de vieți omenești.

ADVERTISEMENT

În primă fază, armata indiană a anunțat că trei dintre soldații săi au fost uciși, ca mai apoi, în cursul zilei de marți, autoritățile să vină cu precizarea că mai mulți militari aflați în stare critică în urma confruntării s-au stins din viață.

China și India sunt la un pas de război după conflictul militar din Ladakh

Într-un comunicat de presă transmis marți, ministrul indian de Externe a acuzat China de încălcarea unui acord încheiat în urmă cu o săptămână în ceea ce privește granița de control din Valea Galwan. Potrivit oficialului, „o confruntare violentă a avut loc după ce partea chineză a încercat să schimbe starea de fapt din regiune în mod unilateral”.

ADVERTISEMENT

Ulterior, omologul său din China a afirmat că indienii au trecut granița de două ori în debutul acestei săptămâni și au „provocat și atacat personalul chinez din zonă, fapt ce a dus la o confruntare fizică dintre forțele celor două părți”. Pe de altă parte, presa locală din India relatează că soldații ar fi fost „uciși în bătaie”. Informația nu a primit, însă, confirmare oficială din partea armatei.

Kashmir, mărul discordiei de la poalele  munților Himalaya

Dincolo de semnificația turistică și peisajele care îți iau ochii fie și dintr-o simplă fotografie, Kashmirul reprezintă o regiune muntoasă controversată situată la graniţa dintre India şi Pakistan, unde părţi din populaţie își revendică dreptul la independenţă încă din cele mai vechi timpuri.

ADVERTISEMENT

În acest areal a prins viață o ramificaţie a drumului mătăsii care atestă importanţa comerţului, însă nu trebuie să ne referim doar la intersecţia materială, pentru că această zonă comportă și semnficații spirituale, datorită religiilor hindusă, budistă şi musulmană care se împletesc armonios.

La finele secolului XX, India, Pakistan şi Kashmir se aflau sub dominaţia Imperiului Britanic, iar aceasta din urmă se bucura de o anumită autonomie şi era condusă de un prinţ hindus. După cel de-al doilea razboi, imperiul colonial s-a destrămat, însă, făcând ca zona să se împartă între India, Pakistan şi Bangladesh.

ADVERTISEMENT

Inevitabil, războiul pentru Kashmir a început la scurt timp, prinţul primind în urma negocierilor primit dreptul de a decide cui să-i aparţină provincia. Problema apărea, însă, din apartenenţa sa religioasă la hinduism, în condițiile în care 77% din populaţie era musulmană.

În octombrie 1947, prinţul a cerut ajutor Indiei după atacurile unui grup musulman, iar aceasta a cerut în schimb să accepte anexarea. Ulterior, Pakistanul s-a simţit de asemenea îndreptăţit să intervină și așa a izbucnit un război care avea să dureze 2 ani și să curme viața unui număr de 5.000 de persoane, soldați sau victime colaterale.

Tratatul de pace mediat de Naţiunile Unite în 1948 stipula că două treimi reveneau Indiei sub forma districtului jammu şi Kashmir, în vreme ce nordul revenea Pakistanului. Trebuia, însă, ca acesta să-şi retragă trupele şi în viitor să se organizeze un referendum.

ADVERTISEMENT