News

20% din populația Sucevei a fost imunizată natural pentru COVID-19, relevă un nou studiu despre coronavirus

02.06.2020 | 14:03
20 din populatia Sucevei a fost imunizata natural pentru COVID19 releva un nou studiu despre coronavirus
ADVERTISEMENT

Conform unui studiu inițiat de MedLife, nu mai puțin de 20% din populația Sucevei a fost imunizată natural pentru COVID-19! Vorbim de un al doilea calcul făcut de unul dintre cei mai importanți jucători de pe piață din domeniul privat de sănătate. De data aceasta, cercetarea a fost concentrată asupra municipiului Suceava, cel mai mare focar de infecție pentru noul coronavirus din România.

20% din populația Sucevei a fost imunizată natural pentru COVID-19!

Principalul obiectiv al studiului a fost măsurarea ratei de imunizare la infecția cu noul coronavirus și, implicit, măsurarea riscului de infectare, ca urmare a relaxării restricțiilor anunțate de către autorități. Trebuie specificat că studiul din Suceava a fost realizat exclusiv din inițiativă civică și cu resurse financiare și umane proprii MedLife, având suportul operațional al Centrului Medical Dorna din Suceava.

ADVERTISEMENT

Studiul MedLife s-a derulat în perioada 18 – 28 mai 2020, pe un eşantion de 512 persoane, în rândul populaţiei municipiului Suceava cu vârsta de peste 25 de ani.

Studiu Medlife despre coronavirus

Așadar, rezultatele finale arată ca, rata de imunizare fata de SARS CoV 2 în rândul sucevenilor este de 20%, respectiv aproximativ 16.500 de persoane au dezvoltat anticorpi specifici. Proportia persoanelor care au  fost imunizate variaza semnificativ de la o categorie de varsta la alta.

ADVERTISEMENT

Cele mai expuse au fost persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 54 de ani, în randul cărora testele de laborator au indicat prezenta anticorpilor pentru 29% dintre acestea. La polul opus se regasesc tinerii cu varsta cuprinsa între 25 și 34 de ani pentru care nivelul de imunizare naturală este de 3 ori mai mic.

În ceea ce priveste rata de infectare, studiul arata ca din cei 512 suceveni testati 3,7% au fost confirmati pozitiv pentru noul coronavirus, acestia fiind comunicati catre DSP conform protocoalelor in vigoare. Raportat la numarul de locuitori de peste 25 de ani din municipiul Suceava acest procent indică faptul că la acest moment peste 3000 de locuitori din Suceava sunt purtatori ai virusului.

ADVERTISEMENT

Totodata, datele studiului evidentiaza ca toate persoanele testate al caror test RT-PCR a fost pozitiv nu manifestau niciun simptom la momentul testarii. Potrivit reprezentantior MedLife, rezultatul este interesant deoarece arata un tablou clinic mult diferit fata de cel descris in studiile publicate in prima luna a pandemiei.

“Conform rezultatelor studiului aproape 4%, respectiv peste 3000 de locuitori ai municipiului Suceava ar putea fi purtatori ai virusului. Totusi, este de remarcat faptul ca, marea majoritate a celor cu PCR pozitiv aveau un titru relevant de anticorpi deci este posibil sa fi avut doar urme de ARN ale virusului si sa nu mai fie contagiosi.

ADVERTISEMENT

O alta concluzie surprinzatoare, tinand cont de faptul ca probabil in conformitate cu anticorpii dobanditi cca 16.500 suceveni au trecut prin boala si ca in Suceava au fost inregistrate pana in acest moment doar aprox. 200 de decese cauzate de COVID 19, cel mai probabil, la nivel de judet, rata de mortalitate este mult mai mica fata de cea estimata, respectiv sub 1% sau chiar intre 0,3-0.5% .

O astfel de afirmatie se poate face tinand cont ca numarul de decese se refera la judetul Suceava, cu aproximativ 600.000 locuitori, iar studiul evidentiaza doar persoanele care s-au infectat cu Sars CoV 2 in municipiul Suceava, care are o populatie de cca 100.000 locuitori.

Pe de alta parte, se impune a fi mentionat ca toti cei care au avut rezultate pozitive la virusul Sars-Cov 2 erau asimptomatici. Aceast fapt sugereaza ca numarul oficial de cazuri de infectare este mai mare decat cel estimat, fapt posibil valabil si pentru alte tari din Europa. O asemenea situatie subliniaza inca o data importanta respectarii masurilor de protectie si mentinerii distantarii sociale chiar daca aparent suntem sanatosi” a spus Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife Group.

În conformitate cu datele publicate la nivel international, pacientii asimptomatici, depistati la screening cu IgG anti-SARS CoV 2 pozitiv si RT PCR pozitiv din exudatul nazal si faringian, foarte probabil, nu mai prezinta risc infectios pentru contacti. Dinamica RT PCR si a anticorpilor de tip IgG arata o scadere semnificativa a incarcaturii virale dupa primele 7 zile de la debutul bolii, iar anticorpii de tip IgG apar dupa ziua 14, ceea ce se asociaza cu scaderea riscului de contagiozitate.

Pentru acest studiu au fost folosite doua metode de testare: metoda moleculara RT- PCR considerata gold standard pentru detectarea virusului Sars CoV 2 si testarea serologica prin metoda Chemiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor de tip IgG.

“Avand o privire de ansamblu ca urmare a derularii studiului, credem ca situatia din Suceava este relevanta si ca masurile de izolare au fost binevenite. Daca este sa ne raportam la rezultatele primului nostru studiu, derulat la nivel national si care indica faptul ca sub 2% dintre romani aveau anticorpi in urma cu cateva saptamani, era firesc sa se recurga la izolarea focarelor.

Mai mult, atat rezulatele primului studiu cat si rezultatele celui de al doilea ne arata ca populatia Romaniei este mai rezistenta la virus decat s-a estimat initial, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renuntam la masurile de protectie si cele de distantare sociala” a spus Mihai Marcu.

“Pe de alta parte, in calitate de companie listata la BVB credem ca trebuie sa porneasca si economia. Respectand regulile impuse de autoritati si protectia persoanelor cu riscuri asociate, viata poate si trebuie sa mearga mai departe, iar economia sa isi reia cursul normal” a mai spus Mihai Marcu.

Mai multe detalii despre context, esantionare metodologie, rezultate si concluzii privind studiul de la Suceava puteti vedea AICI.

ADVERTISEMENT