Fotbal international

S-a dovedit: MSN>BBC! Anul 2015 a răspuns marii DILEME a fotbalului

Duelul dintre cele două triplete de vis ale granzilor Real Madrid şi FC Barcelona s-a înclinat categoric în favoarea jucătorilor formaţiei catalane....
02.01.2016 | 00:04
Sa dovedit MSNBBC Anul 2015 a raspuns marii DILEME a fotbalului
ADVERTISEMENT

Duelul dintre cele două triplete de vis ale granzilor Real Madrid şi FC Barcelona s-a înclinat categoric în favoarea jucătorilor formaţiei catalane.

Rivalitatea dintre cei mai buni jucători ai Planetei, dar şi cele mai tari echipe! Rivalitatea politică dintre catalani şi castilieni! Rivalitatea dintre europeni şi sud-americani! Rivalitatea dintre „galactici” şi „extratereştri”! S-a apelat la orice posibilitate pentru a caracteriza meciurile dintre Real Madrid şi FC Barcelona şi războaiele dintre jucătorii reprezentativi: Ronaldo, Bale şi Benzema de o parte, Messi, Suarez şi Neymar de cealaltă. 2015 a fost un an în care duelul a fost tranşat într-o singură direcţie. Toate drumurile au dus la Barcelona.

Aproape totul vs absolut nimic

„Armada” catalană a luat aproape tot în sezonul trecut. Liga Campionilor, Primera Division, Cupa Spaniei, Supercupa Europei şi, chiar în weekend, Campionatul Mondial al Cluburilor. Singurul trofeu ratat a fost Supercupa Spaniei, după o înfrîngere severă cu Athletic Bilbao. Şi toate succesele s-au datorat în primul rînd reuşitelor celor trei jucători de mare clasă din ofensivă.

ADVERTISEMENT

De partea cealaltă, Real Madrid nu s-a ales cu nimic. A cedat mai mereu meciurile importante, în faţa adversarilor tari. „Galacticii” s-au mulţumit să dea o căruţă de goluri echipelor mici, singurele meciuri în care se poate spune că au strălucit cu adevărat Ronaldo, Bale şi Benzema. Cei trei au dat 9 din cele 10 goluri pe care Real Madrid le-a administrat etapa trecută micuţei Rayo Vallecano, care a avut şi doi jucători mai puţin pe teren. Au fost inexistenţi însă, tot pe „Santiago Bernabeu”, cu Barcelona. Catalanii s-au impus cu 4-0. Nici cu Juventus, în semifinalele Ligii Campionilor, nu au reuşit prea multe „magicienii”. Şi, pentru a închide seria eşecurilor, în Cupa Spaniei din sezonul trecut, Real Madrid a cedat fără drept de apel în faţa concitadinei Atletico Madrid. În aceste condiţii, fanii „galacticilor” rămîn cu marea întrebare: la ce îi mai ajută demonstraţiile de forţă din meciurile în care punctele sînt oricum luate cu uşurinţă? În timp ce fanii Barcelonei rămîn cu trofeele de sărbătorit.

Noul Messi este „altruistul”

De cînd s-a format tripleta MSN, Leo Messi şi-a schimbat evident jocul. Dacă înainte părea foarte prins de competiţia cu Ronaldo pe numărul de goluri marcate, 2015 a oferit un an în care Messi a început să simtă cu adevărat bucuria performanţelor de echipă. Luis Enrique are şi el un merit uriaş, acela că a reuşit să-şi coaguleze „tripleta”. Chiar dacă există o ierarhie clară în ofensivă, recunoscută chiar de Luis Suarez. „Leo Messi este numărul unu, asta este cît se poate de clar. Neymar este al doilea, iar eu ultimul. Este OK pentru mine să accept acest lucru. Dar în cadrul acestei «triplete» nu se dau ordine, de asta vă asigur”, a spus uruguayanul. Ca drept dovadă, Messi este gata oricînd să uite de competiţia cifrelor pe care o are cu Ronaldo pentru a-l lăsa pe Neymar sau pe Suarez să „execute”. Mai ales în cazul în care cei doi colegi ai săi nu au marcat în acel meci.

ADVERTISEMENT

La Real Madrid pare imposibil de conceput ca altcineva să bată o lovitură de pedeapsă atîta timp cît Ronaldo este pe teren. Messi chiar se află în acest moment oarecum în umbra colegilor săi. Accidentarea la genunchi suferită la finalul lui septembrie l-a ţinut pe loc, după ce argentinianul avusese evoluţii incredibile în partea a doua a sezonului trecut, la meciurile care contau pentru Barcelona. Oricum, Messi îşi păstrează liniştea. Asta şi datorită familiei, care a avut, de asemenea, un rol în schimbarea lui.

53 de meciuri a jucat Messi pentru FC Barcelona în 2015
50 de goluri a marcat Messi pentru FC Barcelona în 2015
23 de pase de gol a dat Messi în 2015 la meciurile Barcelonei

Suarez, „matadorul” modest

2015 a fost un an incredibil pentru Luis Suarez. Încă de la Liverpool se evidenţiase ca un atacant de mare clasă, dar cifrele sale din 2015 sînt absolut fabuloase. Uruguayanul a ştiut care sînt calităţile sale şi a ştiut cum trebuie să le pună în practică. „Nu vă aşteptaţi la mine să pot face toate schemele cu mingea pe care le văd la Messi şi la Neymar. Nici măcar nu încerc. Eu încerc să joc cît mai repede, din puţine atingeri şi să marchez sau să îmi pun colegii în poziţii favorabile pentru a marca”, a recunoscut Luis Suarez. Iar din punctul multora de vedere, Suarez este omul anului în 2015. A fost mereu acolo cînd a fost nevoie de el, ba chiar a fost primul dispus să renunţe la ego atunci cînd a venit vorba de vreo comparaţie între el şi colegii săi din avanposturi. Este imposibil să nu observăm transformarea Barcelonei după venirea lui Suarez. De la echipa lui Messi şi Neymar, bătută măr de Bayern München în Liga Campionilor, lăsată fără titlu de Atletico Madrid şi bătută de Real Madrid în Cupa Regelui, s-a ajuns la echipa invincibilă a lui Messi, Neymar şi Suarez.

ADVERTISEMENT

57 de meciuri a jucat Suarez pentru FC Barcelona în 2015
48 de goluri a marcat Suarez pentru FC Barcelona în 2015

Neymar, potenţialul „Balon de Aur”

Încă de la sosirea sa la FC Barcelona, Neymar jr. a fost comparat cu Bale. În aceeaşi perioadă, galezul venea la Real Madrid şi devenea cel mai scump jucător din lume. Balanţa părea să încline în favoarea lui Bale după primul sezon. Golul pe care l-a dat în Cupa Regelui în faţa Barcelonei, cînd a trecut ca o vijelie pe lîngă nevinovatul Bartra, i-a crescut enorm cota jucătorului venit de la Tottenham. În 2014, Neymar s-a remarcat mai degrabă ca un jucător capricios, care se întrecea în simulări penibile. Abia în 2015 a început să se vorbească despre Neymar ca despre un viitor multiplu cîştigător al „Balonului de Aur”. Iar în comparaţia cu Bale, brazilianul a ieşit cîştigător fără drept de apel. Este văzut de mulţi în acest moment ca fiind cel mai spectaculos jucător al Planetei.

53 de meciuri a jucat Neymar pentru FC Barcelona în 2015
41 de goluri a marcat Neymar pentru FC Barcelona în 2015

Ronaldo a ajuns „supărăciosul”

Evoluţiile lui Cristiano Ronaldo sînt, în mod evident, pe o pantă descendentă. În actualul sezon, portughezul a fost sub norma sa, inclusiv în ceea ce înseamnă goluri marcate. Asta chiar dacă jocul său este în continuare axat doar pe apariţiile în zona careului de 6 metri şi executarea loviturilor de pedeapsă. „CR7” nu mai are prea multe din jucătorul sclipitor care făcea de toate pe teren la Manchester United şi, mai ales, în prima perioadă a sa de la Real Madrid. Acum se concentrează doar pe gol. Driblează din ce în ce mai rar. În plus, disperarea de a marca i-a modelat negativ caracterul lui Ronaldo. Care nu mai pare dispus să se bucure pentru reuşitele de echipă. A arătat acest lucru la ultima demonstraţie de forţă dată de Real Madrid, pe propriul teren, cu Rayo Vallecano. Echipa sa a dat 10 goluri, dar Ronaldo era vizibil supărat. Marcase de doar două ori. Benzema a dat 3, iar Bale chiar 4. Despărţirea de Real Madrid pare deja de luat în calcul. Cert este că Ronaldo va rămîne, probabil, o maşinărie de goluri. Va rămîne doar cu asta în istorie, deşi fotbalul său era cu adevărat complet la începutul carierei.

ADVERTISEMENT

52 de meciuri a jucat Ronaldo pentru Real Madrid în 2015
54 de goluri a marcat Ronaldo pentru Real Madrid în 2015
17 pase de gol a reuşit Ronaldo la Real Madrid în 2015

Benzema se vrea „bad-boy”

Karim Benzema este un jucător cu un talent uriaş, dar potenţialul său a fost adesea afectat de scandalurile în care s-a lăsat implicat. Cel mai recent este şi cel mai grav. Atacantul lui Real Madrid este acuzat că l-a şantajat pe colegul său de la naţionala Franţei, Mathieu Valbuena, cu difuzarea unei casete cu înregistrarea unei partide de sex în care micuţul mijlocaş a fost protagonist. Este imposibil ca evoluţiile lui Benzema să nu fie afectate de ceea ce se întîmplă în jurul lui. În plus, este cît se poate de evident că francezul nu îl are la suflet pe Ronaldo. Şi invers. Pretenţia portughezului, ca mingea să îi fie pasată mereu cînd se află în poziţie de a înscrie, este ignorată mai mereu de Benzema.

41 de meciuri a jucat Benzema pentru Real Madrid în 2015
23 de goluri a marcat Benzema pentru Real Madrid în 2015

Bale, „neînţelesul” aşteptat încă să iasă la rampă

Este cel mai scump jucător al planetei. Şi abia al treilea în ochii tuturor în tripleta BBC. Chiar şi în ochii lui. Tocmai acest paradox îl transformă pe Bale într-un jucător de neînţeles. Galezul nu mai poate să trăiască din cursa pe care a făcut-o cu FC Barcelona în Cupa Regelui. Nici măcar din cele 4 goluri marcate cu Rayo Vallecano. Fanii aşteaptă de la el să rezolve meciurile mari. Pentru a face asta, ar avea nevoie să iasă din umbra lui Ronaldo, lucru care pare imposibil pentru el. Atît psihic, cît şi pe teren, în evoluţiile sale. Dacă portughezul va fi vîndut, ar putea să fie şansa lui Bale să iasă la rampă. La asta se gîndeşte şi Florentino Perez cînd îi ia apărarea.

40 de meciuri a jucat Bale pentru Real Madrid în 2015
14 goluri a dat Bale pentru Real Madrid în 2015

ADVERTISEMENT
Tags: