Fotbal international

Cei şapte magnifici ai fotbalului. Pentru ei am plâns în 2017!

Francesco Totti, Steven Gerrard, Frank Lampard, Xavi Hernandez, Philip Lahm, Andrea Pirlo şi Xabi Alonso s-au lăsat de fotbal în 2017.
31.12.2017 | 16:22
Cei sapte magnifici ai fotbalului Pentru ei am plans in 2017

2017 a fost anul în care 7 dintre jucătorii emblematici ai ultimilor 15 ani – şi chiar mai mult! – şi-au anunţat retragerea din activitate A fost un an care pentru fotbal va avea un impact puternic, pentru că un număr record de jucători emblematici au decis să spună stop unor cariere absolut extraordinare, iar mulţi dintre ei au meritul deosebit de a fi fost legaţi fie pe viaţă, fie cea mai mare parte a carierelor lor de culorile unui singur club, simbol de iubire din ce în ce mai rar într-o lume mercenară, în care totul se învârte în jurul cifrelor cu multe zerouri.

Rămânem mai săraci atât la capitolul spectacol, cât şi în plan uman, pentru că aceşti 7 magnifici au fost şi caractere puternice, deosebite, în faţa cărora respectul vine de la sine. Ei sunt italienii Francesco Totti şi Andrea Pirlo, spaniolii Xavi Hernandez şi Xabi Alonso, englezii Steven Gerrard şi Frank Lampard şi germanul Phillip Lahm. Şi în vara lui 2018 deja se ştie cine îi va urma dincolo de gazon: legendarul portar italian Gianluigi Buffon…

FRANCESCO TOTTI – 40 de ani „Il unico capitano”

A jucat toată cariera de senior la AS Roma, în Serie A. Este pe primul loc ca marcator în Seria A (300 goluri) şi are cele mai multe prezenţe în Seria A (593). A fost căpitanul echipei şi a jucat cu numărul 10 pe tricou. A jucat în naţionala Italiei între 1998 şi 2006, pentru care a marcat doar 9 goluri. Datorită devotamentului său faţă de clubul la care a activat toată cariera, a fost poreclit „Il Capitano”. Il unico capitano. Momentul finalului a venit în ultima etapă a campionatului trecut, la meciul de pe „Olimpico”, cu Genoa. „Il Capitano”, sau „Il Pupone”, cum i s-a mai spus, „Elevul”, în sensul de silitor, conştiincios, s-a retras la 40 de ani. „A venit momentul. Speram să nu mai vină. În aceste zile am citit multe lucruri despre mine. Frumoase, foarte frumoase. Am plâns de fiecare dată. Singur, ca un nebun. Pentru că 25 de ani nu se pot uita aşa uşor. Mi-aţi fost alături la bine şi la rău. Vreau să vă mulţumesc tuturor. Mulţumesc, Roma! E imposibil să povesteşi atâţia ani în puţine fraze. Am încercat să mă exprim cu ajutorul picioarelor în toţi aceşti ani. Ştiţi care era jucăria mea preferată? Mingea. Încă e. Dar, la un moment dat, devii mare. Aşa mi-au spus. Blestematul de timp!”, a spus Totti cu ochii în lacrimi în faţa unor tribune arhipline în care foarte mulţi plângeau ca nişte copii…

ANDREA PIRLO – 38 de ani „Magicianul”

Nu a fost legat de un singur club. Unul dintre cei mai buni fotbalişti italieni din ultimii ani a evoluat la echipe precum AC Milan, Juventus, Inter şi Brescia, fiind dublu câştigător al Ligii Campionilor, sixtuplu campion al Italiei şi deţinător al Cupei Mondiale în 2017. Mai are în palmares două Cupe şi 3 Supercupe al Italiei, alte două Supercupe ale Europei şi a cucerit Mondialul cluburilor. Cifrele carierei spun totul despre cel poreclit „Magicianul”: 752 de meciuri (400 doar pentru AC Milan!), 116 meciuri şi 13 goluri pentru naţionala Italiei. „Realizezi că a venit momentul. În fiecare zi ai o problemă fizică, nu poti să te antrenezi cum vrei tu, deoarece mereu ai o problemă. La anii mei este suficient, nu poţi juca până la 50 de ani. La 38 de ani cred că este timpul să las locul unor jucători mai tineri. Voi încerca să dau o mână de ajutor colegilor şi staff-ului tehnic”, a spus „Magicianul” în mesajul de retragere.

XAVI HERNANDEZ – 37 de ani „Metronomul”

A avut o carieră uluitoare: a câştigat 8 titluri în La Liga şi 4 trofee ale Ligii Campionilor cu Barcelona. În prezent, este căpitanul clubului Qatari Al-Sadd, din Qatar. A decis să renunţe la cariera de fotbalist la finalul acestui sezon. Motivul este unul cât se poate de simplu: nu se mai poate reface la fel de uşor după meciuri. „Am jucat până la vârsta asta pentru că am avut noroc să nu mă accidentez. Acum, însă, cariera mea a ajuns la sfârşit. Sunt mai obosit şi îmi e din ce în ce mai greu să mă refac. Cu siguranţă va fi ultimul meu sezon ca fotbalist. Mi-am luat licenţa de antrenor, iar de la anul mă apuc de această meserie”, a declarat „Metronomul de pe Camp Nou” pentru ziarul spaniol „Sport”.

XABI ALONSO – 36 de ani „Recuperatorul”

Şi-a început cariera la Real Sociedad şi a fost împrumutat o scurtă perioadă la Eibar. În 2004, era vândut de basci la Liverpool pentru 16 milioane de euro. Chiar în acel sezon a luat parte la una dintre cele mai mari reveniri din istoria fotbalului: AC Milan – Liverpool 3-3 în finala Champions League, după ce italienii conduceau la pauză cu 3-0! A fost integralist în acea partidă şi a marcat golul egalizator, într-o partidă la capătul căreia avea să câştige primul său trofeu la nivel de seniori, Liga Campionilor.
După 5 sezoane petrecute pe „Anfield Road”, în care a câştigat mai multe trofee, s-a transferat la Real Madrid, unde a obţinut tot ce şi-ar fi putut dori: Liga Campionilor, Supercupa Europei, titlul de campion în La Liga, Cupa şi Supercupa Spaniei. Tot pentru 5 sezoane a evoluat şi la madrileni, unde i s-a spus „Recuperatorul”, iar în 2014 făcea pasul către o altă echipă uriaşă, Bayern München, alături de care a câştigat, până în prezent, două titluri în Bundesliga şi Cupa Germaniei.
Pe lângă toate acestea, a avut performanţe uriaşe şi la echipa naţională a Spaniei, cu care, în intervalul 2008-2012, a reuşit să facă „tripla”, câştigând de două ori Campionatul European şi o dată pe cel Mondial! Pe 9 martie şi-a anuţat retragerea la finalul sezonului şi a postat pe reţelele de socializare un mesaj referitor la pasiunea vieţii sale, fotbalul: „L-am trăit, l-am iubit. Rămas bun, joc frumos!”.

STEVEN GERRARD – 36 de ani „Legenda”

Şi-a agăţat ghetele în cui, dar este hotărât să rămână în fotbal chiar dacă nu ştie dacă va deveni antrenor sau conducător de club. „Am avut o carieră incredibilă şi sunt recunoscător pentru fiecare moment trăit la FC Liverpool, naţionala Angliei sau LA Galaxy. Acum analizez câteva opţiuni şi foarte curând voi anunţa viitoarea etapă ce o voi aborda în carieră”, a spus Stevie G. pe contul lui de Instagram. Gerrard a evoluat la Liverpool în peste 700 de meciuri, începând de la juniori, i s-a spus de altfel „Legenda”, iar la Los Angeles Galaxy a ajuns în ianuarie 2015. În naţionala engleză a adunat 114 selecţii în 14 ani şi a marcat 21 de goluri. Are în palmares peste 50 de distincţii individuale şi 9 trofee câştigate în tricoul „cormoranilor”, cu care a cucerit Liga Campionilor în 2005.

FRANK LAMPARD – 39 de ani „Super Frankie”

După ce a jucat ultimul sezon la New York City FC, în prima ligă din Statele Unite, cel mai bun mijlocaş din istoria lui Chelsea a anunţat că pune punct unei cariere de 21 de ani prin intermediul unui mesaj publicat pe reţelele de socializare. A fost transferat de Chelsea în 2001, de la West Ham (cu care a câştigat Cupe UEFA Intertoto în 1999 şi de două ori Cupa Angliei), iar în cei 13 ani petrecuţi pe „Stamford Bridge” a marcat 211 goluri şi a câştigat cu Chelsea Liga Campionilor (2012), Liga Europa (2013), 3 titluri în Premier League, 4 Cupe ale Angliei, două Cupe ale Ligii Angliei şi o Supercupă (Community Shield). În 2006, a fost depăşit doar de Ronaldinho în lupta pentru Balonul de Aur şi pentru Premiul Jucătorul Anului decernat de FIFA. Pe lângă cele 649 de jocuri în tricoul lui Chelsea, Lampard are şi 106 meciuri jucate pentru naţionala Angliei. A debutat în 1999, într-o partidă jucată împotriva Belgiei, însă nu a prins lotul Angliei pentru CE 2000 şi CM 2002. Cu toate acestea, în 2004 a marcat de trei ori pentru Anglia la EURO, iar în sfertul de finală jucat împotriva Portugaliei la Campionatul Mondial din 2006 a ratat un penalty la loviturile de departajare. „După 21 de ani incredibili, am decis că acum este un moment potrivit să-mi termin cariera de fotbalist profesionist. Deşi am primit numeroase oferte de a continua să joc acasă ori în străinătate, la 39 de ani simt că este un moment bun să încep următorul capitol al vieţii mele. Sunt incredibil de mândru de trofeele pe care le-am câştigat, că mi-am reprezentat ţara de peste 100 de ori şi că am marcat peste 300 de goluri de-a lungul carierei. Sunt mulţi oameni cărora trebuie să le mulţumesc. Le mulţumesc părinţilor mei, pentru că m-au învăţat valori legate de muncă, dedicare şi profesonalism, valori pe care le-am aplicat în toate activităţile mele. Voi fi veşnic recunoscător familiei, soţiei Christine şi celor două fiice, Luna şi Isla. Tot ceea ce mi-aţi oferit în afara terenului a fost ceea ce m-a ghidat pe teren. Vă iubesc foarte mult.De asemenea, prietenilor şi echipei mele, care au fost întotdeauna alături de mine. Aş vrea să le mulţumesc colegilor de echipă, antrenorilor, managerilor şi oamenilor din staff cu care am avut privilegiul să lucrez”, a fost mesajul de adio fotbal al lui Lampard.

PHILIP LAHM – 34 de ani „Piticul magic”

„Le-am spus oficialilor lui Bayern că mă voi retrage la finalul acestui sezon. Am încercat să impun stilul meu de lider în modul în care am dat tot ceea ce am avut mai bun în fiecare zi, la antrenamente şi în meciuri. Cred că mai sunt capabil să fac acelaşi lucru câteva luni, dar nu mai mult de atât”, declara Lahm în urmă cu un an, în preajma Sărbătorilor de Iarnă din 2016, spre surprinderea totală a conducerii lui Bayern şi nu numai. Mai avea contract până în 2018, dar a decis să pună capăt acum unei cariere fabuloase, în care s-a remarcat prin maniera de a conduce din teren atât echipa de club, cât şi naţionala Germaniei. S-a retras din selecţionata Germaniei încă din 2014, după ce a câştigat Cupa Mondială în Brazilia. Pe lângă această performanţă, a mai jucat finala Euro 2008 şi s-a clasat pe locul 3 alături de „Mannschaft” la CM 2006 şi 2010, dar şi la Europeanul din 2012. La nivel de club, „Piticul magic”, cum l-a poreclit presa germană, a câştigat de 7 ori titlul în Bundesliga, de 6 ori Cupa Germaniei, de 3 ori Supercupa Germaniei, o dată Champions League, tot un succes având şi în Supercupa Europei şi la CM al cluburilor.

5 „podiumuri” a prins „Piticul magic” Lahm la turneele finale ale marilor competiţii inter-ţări: locul 1 la CM 2014, locul 2 la CE 2008, locul 3 la CM 2006, CM 2010 şi CE 2012

133 de selecţii la naţionala Spaniei are Xavi, pentru care a evoluat 14 ani, câştigând Cupa Mondială în 2010 şi Campionatul European în 2008 şi 2012

211 goluri a marcat „Super Frankie” Lampard pentru Chelsea, fiind astfel golgheterul all time al echipei londoneze