Fotbal international

2020 – anul „cormoranilor”! Liverpool a câștigat titlul în Premier League după o pauză de 30 de ani

31.12.2020 | 17:20
2020  anul cormoranilor Liverpool a castigat titlul in Premier League dupa o pauza de 30 de ani
2020 - anul „cormoranilor”! Liverpool a câștigat titlul în Premier League după o pauză de 30 de ani
ADVERTISEMENT

Liverpool s-a înălțat din nou în vârful fotbalului englez după 30 de ani de aşteptare, tocmai în cel mai dificil moment pentru întreaga planetă de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Trei decenii a trebuit să aştepte Liverpool până când să redevină cea mai bună echipă din Albion. Niciodată „The Reds” nu izbutiseră, de la crearea Premier League, să câştige bătălia celor mai bune echipe din Anglia, o situaţie cu adevărat greu de înţeles, pentru că „Anfield Road” a fost de-a lungul timpului răsfăţat cu o sumedenie de trofee, atât pe plan intern, cât şi internaţional.

ADVERTISEMENT

De jucători de mare clasă Liverpool nu a dus lipsă niciodată, dar iată că a fost posibil ca o legendă precum Steven Gerrard să aibă în CV Champions League, după o finală dementă cu AC Milan, dar niciodată titlul în Premier League! Şi exemplele ar putea continua cu alte nume sonore care au îmbrăcat ani buni tricoul roşu fără a se bucura de momentul câştigării titlului.

Liverpool a câștigat titlul în Premier League după o pauză de 30 de ani. Uraganul Klopp vs tsunami SARS-Cov-2

Cu două sezoane în urmă „cormoranii” au fost la un fâlfâit de aripă de momentul mult visat. Însă, la potou, prima a trecut Manchester City cu un punct în faţă, deşi cu numărul de puncte făcut Liverpool ar fi putut câştiga toate ediţiile anterioare, numai pe aceea nu, pentru că primele două clasate au stabilit recorduri de puncte!

ADVERTISEMENT
  • 18 puncte a avut Liverpool la sfârșitul campionatului trecut peste ocupanta locului 2, Manchester City: 99 față de 81

Însă ceea ce a urmat a avut aspectul unui uragan. „Uraganul Klopp”. A măturat tot ce a întâlnit în cale într-un mod absolut fabulos. Dar tocmai când campionatul se transformase într-o plimbare prin parc pentru „The Reds”, a început nebunia cu COVID-ul, fotbalul şi-a închis porţile şi au fost destule temeri în oraşul Beatleşilor că nu se va mai relua campionatul, iar titlul nu va fi acordat. Ar fi fost probabil cel mai mare ghinion din istoria balonului rotund şi astrele nu au îngăduit aşa ceva.

ADVERTISEMENT
Jurgen Klopp a adus din nou titlul la Liverpool după o pauză de 30 de ani. foto: hepta

Fără „sarea şi piperul” tribunelor, pe terenuri pustii, oamenii lui Jurgen Klopp şi-au pierdut din precizia de metronom, dar avansul abisal pe care îl aveau faţă de Manchester City la întreruperea campionatului nu mai putea fi recuperat şi nimic nu a mai putut strica sărbătoarea aşteptată de trei decenii… Bineînţeles, în afara faptului că nu au putut fi alături de suporteri.

  • 32 de victorii în 38 de etape a reușit Liverpool sezonul precedent (plus 3 egaluri și 3 înfrângeri
ADVERTISEMENT

Highlander Ibra

Zlatan Ibrahimovic este exemplul cel mai potrivit pentru zicala „tinereţe fără bătrâneţe”. În fotbal. În al 40-lea an de viață, Zlatan continuă să evolueze la cel mai înalt nivel şi marchează gol după gol pentru Milan, care, graţie unui asemenea lider pe teren şi în vestiar, nu întâmplător s-a „cocoţat” în fotoliul de lider din Serie A. Recent, Zlatan declara că va juca atât timp cât el se va simţi competitiv.

„Credeți că sunt terminat, că mi se termină cariera în curând… Nu mă cunoașteți! Vă spun tuturor un singur lucru: nu sunt ca voi, eu sunt Zlatan Ibrahimovic și abia mă încălzesc!”Zlatan Ibrahimovic

Ibrahimovic face senzație la AC Milan chiar și la aproape 40 de ani. foto: hepta
  • 39 de ani a împlinit Zlatan Ibrahimovic pe 3 octombrie

Pandemia a adus schimbări. 5 pe meci!

Începând din 1995, fiecare echipă putea să facă 3 schimbări în timpul unui meci. Lucrurile s-au schimbat după pandemia de coronavirus, care a blocat fotbalul mondial timp de mai bine de 3 luni. Programul din sezonul trecut a fost comasat în multe competiţii, astfel că fotbaliştii au jucat aproape nonstop.

Pericolul accidentărilor şi oboseala acumulată i-au făcut pe cei de la IFAB să crească numărul schimbărilor la 5. Așa cum este permis în Liga 1, însă au fost campionate care au renunţat la această regulă pentru sezonul 2020-2021, de exemplu Premier League.

„Final 8” în cupele europene. Bayern Munchen a câștigat Liga Campionilor

Comasarea programului în competiţiile interne a adus o modificarea importantă, doar pentru sezonul 2019-2020, în cupele europene. Sferturile, semifinalele şi finalele din Champions League şi Europa League s-au disputat sub forma unui turneu „Final 8”, pe teren neutru, cu meciuri într-o singură manşă. Finalul Champions League s-a jucat în Portugalia, Europa League s-a terminat în Germania. Sistemul a fost considerat un succes, iar UEFA ia în considerare introducerea „Final 8” în viitor.

Liga Campionilor a fost câștigată de Bayern Munchen, după 1-0 în finala cu PSG, în timp ce în Europa League a triumfat Sevilla, care a trecut de Inter în ultimul act cu 3-2.

Bayern Munchen a câștigat ediția 2019/2020 a Ligii Camăpionilor, după ce a învins în finală cu 1-0 pe PSG. foto: hepta
  • 8-2 este scorul-șoc cu care Bayern Munchen a învins pe Barcelona în sferturile de finală ale Ligii Campionilor

Campionate care şi-au schimbat formatul

După ce mai multe meciuri din play-out-ul Ligii 1 nu s-au mai disputat în sezonul trecut, LPF a luat decizia ca nicio echipă să nu retrogradeze în eşalonul secund şi a mărit numărul formaţiilor în prima ligă de la 14 la 16 cluburi.

Nu a fost singurul campionat care şi-a schimbat formatul din cauza pandemiei de coronavirus. Belgia (de la 16 la 18 echipe), Luxemburg (de la 14 la 16 echipe), Macedonia de Nord (de la 10 la 12 echipe), Ucraina (de la 12 la 14 echipe) şi Turcia (de la 18 la 21 echipe) sunt campionatele unde sistemul competiţional a fost schimbat în vară. (Răzvan Nicolae)

Sfârşit de eră pentru Messi la Barcelona?

Dacă 2020 s-a numit şi anul COVID, în plan fotbalistic Barcelona a devenit preţ de câteva săptămâni epicentrul unui posibil seism de proporţii, când „legenda vie” Lionel Messi şi-a anunţat intenţia de a pleca. Motivată de divergenţele extrem de adânci cu preşedintele Josep Bartomeu, decizia lui Messi a fost la un pas de a crea o adevărată revoluţie nu doar în oraş, ci şi în toată Catalonia.

După ce Bartomeu a demisionat, Messi a revenit la sentimente mai bune, dar numai pentru acest sezon. Deja „telefonul fără fir” din mas-media iberică informează că argentinianul va merge din vară lângă prietenul său Neymar la PSG. Nu este exclus nici un transfer la Manchester City, unde este dorit cu insistență de Pep Guardiola.

  • 644 de goluri a marcat Leo Messi în 749 de partide disputate în tricoul Barcelonei
ADVERTISEMENT
Tags: