Sport

2020, cel mai dificil an pentru handbalul românesc! Liga Națională înghețată, Euro de coșmar și multe controverse

30.12.2020 | 12:17
2020 cel mai dificil an pentru handbalul romanesc Liga Nationala inghetata Euro de cosmar si multe controverse
ADVERTISEMENT

Anul 2020 a adus multe provocări la nivel global, iar handbalul românesc nu face notă discordantă. A fost un an teribil de greu pentru acest sport, care s-a confruntat cu probleme financiare, un campionat întrerupt care nu a putut să se reia și nici în noua stagiune lucrurile nu stau grozav. 

După un Campionat Mondial modest în 2019, încheiat pe locul 12, FRH a decis schimbarea selecționerului Tomas Ryde cu Bogdan Burcea. 2020 se anunța un an crucial pentru handbalul nostru, în care erau programat turneul preolimpic, Jocurile Olimpice și Campionatul European de Handbal.

ADVERTISEMENT

La nivel de club echipele noastre au performat pe plan european. Dinamo București scria istorie la masculin și se califica în optimile de finală ale Ligii Campionilor pentru o dublă istorică împotriva lui PSG, iar CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea erau calificate în sferturile EHF Champions League.

2020, cel mai dificil an pentru handbalul românesc!

Numai că pandemia de coronavirus a dat toate competițiile peste cap. Și spre deosebire de fotbal, unde atât la nivel european cât și la nivel național sezonul a putut lua sfârșit, nu același lucru se poate spune și despre handbal.

ADVERTISEMENT

În luna martie, Liga Națională a fost înghețată. SCM Râmnicu Vâlcea și Dinamo erau pe primele locuri în momentul întreruperii campionatului în momentul respectiv. Deși, FRH, prin vocea președintelui Alexandru Dedu a declarat la vremea respectivă că s-a lucrat la mai multe scenarii pentru reluarea competițiilor interne, acest lucru nu a fost posibil din cauza legislației restrictive.

În luna mai s-a decis înghețarea sezonului pe plan intern

Pe data de 18 mai s-a decis înghețarea sezonului fără să se acorde titlurile de campioană. SCM Râmnicu Vâlcea și Dinamo București au încheiat pe primul loc fără să fie decernate trofee, ele fiind reprezentantele României în Champions League, acolo unde și Dinamo spera la o invitație.

ADVERTISEMENT

CSM București a protestat vis-a-vis de această decizie a Consiliului de Administrație al FRH, în condițiile în care “tigroaicele” aveau nevoie de un wild card de la EHF pentru a participa în Champions League. Echipa lui Adi Vasile încheia pe locul doi, însă avea un meci mai puțin disputat decât liderul Vâlcea.

EHF, decizii dezastruoase pentru cluburile românești! Le-au furat dinamoviștilor “dubla de vis” cu PSG

Și pe plan european, deciziile forului european s-au dovedit dezastruoase pentru echipele românești. Inițial, la feminin, s-a stabilit desfășurarea unui turneu Final 8 la Budapesta, însă întreaga competiție a fost abandonată din cauza pandemiei.

ADVERTISEMENT

La masculin, decizia a fost și mai ciudată. S-a decis organizarea unui turneu Final Four cu cele mai bine clasate echipe din grupele Ligii: Kiel, Veszprem, Barcelona și PSG. Astfel, dinamoviștilor li s-a interzis “dubla” istorică cu PSG din optimile competiției.

Probleme și pe plan intern! Campionatul s-a putut desfășura doar sub formă de mini-turnee

În luna iunie, Dinamo a mai primit o lovitură. Deși era singura echipă neînvinsă în competiție și i-a fost interzisă “dubla” cu PSG, Dinamo nu a primit un wild card pentru participarea în Liga Campionilor și a fost nevoită să se mulțumească cu un loc în EHF European League.

Problemele au continuat și pe plan intern, acolo unde competiția nu s-a putut desfășura decât sub formă de mini-turnee. La masculin, competiția a început în septembrie, iar la feminin abia în octombrie s-au putut disputa primele meciuri.

Euro 2020, rezumatul anului problematic!

La masculin s-au putut desfășura 15 runde până la finalul anului, însă la feminin s-au jucat doar 6 etape. Dinamo și CSM București au maximum de puncte pe plan intern, însă sistemul de mini-turnee i-a nemulțumit pe reprezentanții mai multor cluburi.

Consecința lipsei de jocuri s-a văzut la Campionatul European din decembrie. Una dintre puținele vești bune ale anului a fost că România s-a calificat direct la Euro datorită locului 4 obținut în urmă cu doi ani, fără să mai fie nevoită să joace preliminarii.

Naționala, izolată 48 de ore înainte de debutul competiției!

Însă, selecționerul Bogdan Burcea debuta la națională fix în primul meci de la Euro, împotriva Germaniei, la 11 luni după ce a fost numit. “Tricolorele” au fost nevoite să meargă la turneul final fără niciun meci în 2020, fie el oficial sau amical.

Mai mult, naționala României a trebuit să stea izolată 48 de ore în hotel înainte de debut pentru că Laura Moisă a fost depistată pozitiv cu COVID-19. Chiar înainte de plecare, naționala a pierdut-o și pe Crina Pintea, infectată și ea cu noul coronavirus.

2021, an crucial! Obiectiv: calificarea la Jocurile Olimpice

Lucrurile n-au mers bine nici la Euro. De fapt turneul final a fost ca un rezumat la anului 2020. Naționala României a resimțit lipsa de omogenitate, lipsa meciurilor și a pregătirii și a încheiat pe un dezamăgitor loc 12.

Un an care ne lasă cu multe întrebări privind viitorul handbalului românesc și direcția în care se îndreaptă el. Iar după toate aceste probleme, 2021 se anunță cu atât mai important. În martie urmează un turneu preolimpic unde obiectivul este calificarea la JO, iar imediat după aia o dublă de baraj pentru calificarea la Campionatul Mondial din Spania. La nivel de club, sperăm la un parcurs cât mai lung al echipelor românești în Champions League și EHF European League.

  • 6 etape s-au putut disputa în Liga Națională la feminin
  • 12 este locul ocupat de România la Euro

 

ADVERTISEMENT