News

Date îngrijorătoare ale INS. În 2021, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani

Date îngrijorătoare vin de la Institutul Național de Statistică (INS). Acestea arată că în țara noastră, în 2021, s-au născut cei mai puțini copii, din ultimul secol.
10.02.2022 | 15:25
Date ingrijoratoare ale INS In 2021 in Romania sau nascut cei mai putini copii din ultimii 100 de ani
În 2021, în România s-au născut cei mai puțin copii, din ultimii 100 de ani. Care este cauza. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

”Generația din 1961 a fost ultima care a asigurat nivelul de înlocuire. Toate celelalte generații au descendența finală sub nivelul de înlocuire”, potrivit spuselor profesorului Vasile Ghețău, citat de HotNews.

O astfel de schimbare ar avea legătură cu declinul demografic, dar și cu faptul că multe cupluri nu-și mai doresc să devină părinți, fie deloc, fie vor să mai aștepte.

ADVERTISEMENT

Tinerii amână aducerea unui copil pe lume. Efecte negative asupra evoluției societății

Situația nu este una îmbucurătoare pentru viitorul țării. De exemplu, numărul de profesori s-ar putea reduce, din cauză nu vor mai avea cui să predea, mai notează sursa menționată.

De asemenea, ar putea fi afectată și afacerea celor care produc materiale pentru copii, precum rechizite sau jucării. Datele INS au mai scos la iveală un lucru destul de interesant: femeile din mediul rural au născut mai mulți copii în afara căsniciei, spre deosebire de cele din mediul urban.

ADVERTISEMENT

De ce nu-și doresc unii tineri să aibă copii

În unele județe, copiii aduși pe lume în afara căsniciei, din mediul rural, depășesc 50%: Mureș, Teleorman, Ialomița sau Călărași.

Un procent de peste 70% dintre cupluri au declarat că nu vor să aibă copii. Motivele invocate de aceștia sunt banii insuficienți sau nesiguranța locului de muncă.

ADVERTISEMENT

”Începând cu anul 1992 asistăm la o creştere a numărului de naşteri în afara căsătoriei, proporţia lor progresând de la 15% (1992) la peste 31% (2020). Paradoxal, mai afectat de acest fenomen a fost mediul rural. Cea mai mare parte a copiilor născuţi în afara căsătoriei provin de la tinerele până în 25 ani (aproximativ 60,2%).

Desigur că aceste diferenţe între vârsta medie la prima naştere şi vârsta medie la prima căsătorie, şi mai ales diferenţa negativă, frecvent întâlnită după 2003, se datorează şi creşterii ponderii naşterilor ilegitime, deci a femeilor foarte tinere, care necăsătorindu-se, nu mai contribuie la obţinerea vârstei medii la prima căsătorie, deşi contribuie la obţinerea vârstei medii la naşterea primului copil”, conform INS.

ADVERTISEMENT

S-a mai constatat că județele unde există o natalitate foarte mare au și un grad de urbanizare mai mic. Totodată, după ce la sfârșitul anului 1966 s-au interzis avorturile, în România s-a produs o redresare a nașterilor de copii.  Peste 526.000 de copii anual au venit pe lume în primii ani de la semnarea decretului. După 1980, în schimb, natalitatea s-a diminuat, în medie sub 400.000 copii pe an.

Natalitate foarte ridicată în perioada antebelică

În anul 1956, natalitate era foarte mică, de 24,2 la mie 14,3 la mie (1966), influențată atât de liberalizarea avorturilor cât și de cauze de ordin social, economic și educațional: accesul larg la învățământ, participarea ei la activitatea economică, mobilitatea profesională și socială generată de industrializare și de urbanizare.

Între anii 1947-1955, România înregistra valori ridicate ale nașterilor. Acest lucru s-ar fi datorat recuperării căsătoriilor și amânării nașterilor. Natalitatea s-a majorat de la 23,4 născuți-vii/ 1000 de locuitori (1947-n.r) la 25,6 născuți-vii la mie (1955-n.r). În perioada antebelică, în țară existau chiar și 30-35 nou-născuți la 1000 de locuitori.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un...
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un milion de persoane ar putea beneficia de o nouă măsură
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința...
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința lui Alain Delon. Actorul nu deține permis de port-armă
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Tragedie uriașă în muzica românească. Găsit mort, la doar 31 de ani
Tragedie uriașă în muzica românească. Găsit mort, la doar 31 de ani
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și...
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și bani pentru persoanele dragi