News

Va aduce 2022 o nouă formulă pentru recalcularea pensiilor? Precizările făcute de ministrul Marius Budăi

Ministrul muncii, Marius Budăi, a anunțat după ședința de Guvern că nu urmează o schimbare a formulei de calcul a pensiei și că se ia în calcul modificarea legii actuale.
03.12.2021 | 16:53
Va aduce 2022 o noua formula pentru recalcularea pensiilor Precizarile facute de ministrul Marius Budai
. Sursă foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Vineri, după ședința de Guvern, ministrul muncii, Marius Budăi a făcut o serie de precizări legate de recalcularea pensiilor, situația pensiilor speciale și dacă urmează o prelungire a valabilității voucherelor de vacanță care nu au fost folosite în acest an.

“Nu avem o nouă formulă pentru recalcularea pensiilor. Avem o lege pe care o să o punem în vigoare și un pachet social pe care o să îl punem în vigoare începând cu luna ianuarie 2022”, explică ministrul Budăi, citat de Antena3.

ADVERTISEMENT

Pensiile au fost un subiect important în timpul negocierilor pentru formarea coaliției de guvernare. PSD și PNL au căzut de acord că pensiile și alocațiile trebuie să aibă parte de o creștere odată cu luna ianuarie a anului 2022.

Alocațiile pentru copii cu vârste până în doi ani ar trebui să ajungă la 600 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 40%. În cazul copiilor de peste doi ani creșterea ar putea ajunge la 20%.

ADVERTISEMENT

În cazul pensiilor, după cum a precizat ministrul Budăi, nu urmează o modificare a formulei de calcul și este luată în calcul o modernizarea a legii actuale. În ceea ce privește creșterile anunțate, pensia minimă va ajunge la 1.000 de lei de la 800 de lei, nivelul actual.

Pensionarii care primesc mai puțin de 1.600 de lei ar urma, de asemenea, să primească în luna ianuarie a anului 2022 o a 13-a pensie de 1.200 de lei. Ministrul a explicat într-o declarație anterioară că această pensie ar trebuie să reprezinte o formă de protecție în fața valului de scumpiri.

ADVERTISEMENT

Guvernanții au luat în calcul și o creștere de 10% a pensiilor. Trebuie precizat faptul că de această creștere îi va ocoli pe cei care au pensii speciale, fiind rezervată doar pensiilor calculate în funcție de contribuțiile realizate de-a lungul activității profesionale.

Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță din 2021?

Pandemia ia împiedicat pe mulți dintre bugetari să beneficieze de voucherele de vacanță emise pentru anul 2021. Din această cauză a fost luat în calcul posibilitatea ca valabilitatea acestora să fie extinsă și pentru lunile anului 2022.

ADVERTISEMENT

Ministrul Budăi a precizat faptul că subiectul voucherelor a fost discutat în cadrul ședinței de Guvern. În cadrul acestor discuții s-a stabilit prelungirea valabilității până la finalul anului 2022.

“Valabilitatea celor care nu au putut fi folosite va fi prelungită până la sfârșitul anului următor. Aceasta este propunerea, vedem ce iese din cadrul avizărilor interministeriale”, a adăugat ministrul.

Indemnizațiile speciale ar putea face ca pensiile să reprezinte 9.4% din PIB

De la 1 ianuarie 2022, cheltuielile cu pensiile, inclusiv indemnizațiile speciale pentru primari, consilieri și șefii de Consilii Locale, ar putea reprezenta 9.4% din PIB. Ministrul a refuzat să confirme sau infirme posibilitatea ca cheltuielile să ajungă la acest nivel și a folosit ocazia pentru a-l ataca pe fostul ministru Ghinea, care a inclus această cifră în PNRR.

Budăi a ținut să precizeze că media europeană în ceea ce privește fondurile rezervate pentru pensiile publice se apropie de 13% din PIB.

ADVERTISEMENT