Fotbal international

VIDEO+FOTO. 22 iunie 1986, ziua în care Maradona a răpus Anglia! Cu “Mâna lui Dumnezeu” şi cu “golul secolului”

A avut o carieră în care a alternat fazele spectaculoase cu momentele controversata cu o repeziciune incredibilă. Diego Maradona, Dumnezeu al Argentinei. "El D10z". Cele mai intense cinci minute...
22.06.2017 | 16:24
VIDEOFOTO 22 iunie 1986 ziua in care Maradona a rapus Anglia Cu Mana lui Dumnezeu si cu golul secolului

A avut o carieră în care a alternat fazele spectaculoase cu momentele controversata cu o repeziciune incredibilă. Diego Maradona, Dumnezeu al Argentinei. “El D10z”. Cele mai intense cinci minute din cariera lui Maradona, cele despre care s-a scris cel mai mult, au fost în urmă cu fix 31 de ani, pe 22 iunie 1986. La meciul cu Anglia, din sferturile de finală ale Campionatului Mondial, disputat în Mexic.

A fost un meci care nu avea cum să nu intre în istrorie. Era deja clar chiar şi înainte de a se da lovitura de start. S-a disputat pe Estadio Azteca, în faţa a 115.000 de spectatori! Pe teren, primele 45 de minute au fost departe de afişul meciului. 0-0 la pauză.

Dar partea a doua avea să fie una absolut nebună! Minutul 51 avea să ofere cea mai controversată fază din istoria fotbalului. O intervenţie greşită a lui Steve Hodge, fotbalistul celor de la Aston Villa, a ridicat mingea în careu, între Maradona şi Steve Shilton. Portarul englez a ieşit la timp şi părea că nu va avea probleme în a culege balonul de deasupra capului micuţului Maradona. După care, stupoare! Mingea este în poartă, Maradona sărbătoreşte ca un nebun alături de colegi.

Toţi cei 115.000 de spectatori au văzut ce s-a întâmplat. Henţ clar! Maradona a trimis balonul în poartă cu braţul stâng. Un singur om a văzut altceva. Ali Bin Nasser, arbitrul tunisian, le explică englezilor că mingea a fost lovită cu capul. Nimeni nu îneţelege ce spune africanul. Argentina are 1-0. Este faza pe care sud-americanii au numit-o “Mâna lui Dumnezeu”. Iar englezii au spus că a fost furtul secolului!

Englezii sunt uluiţi! Iar peste doar cinci minute, întreaga planetă avea să fie uluită. Maradona primeşte mingea de la Hector Enrique. Este la 60 de metri de poarta Angliei. Abia s-a făcut 1-0, toată lumea crede că starul argentinian va încerca o posesie prelungită. Şi lentă. Maradona avea alte planuri. Accelerează şi trece de Peter Beardsley. Îl face fără probleme şi pe Peter Reid. Pe Terry Butcher îl ridiculizează chiar de două ori, pentru a-l depăşi apoi inclusiv pe Terry Fenwick. 115.000 de oameni în picioare. Maradona e singur cu Shilton. Îl fentează şi pe acesta şi finalizează fără emoţii. Delir! De data aceasta, părerea este unanimă. Tocmai s-a marcat golul secolului.

În minutul 80, Gary Lineker a redus din handicap. Anglia a sperat până la final, dar parcă totul părea decis încă de când Maradona a intrat pe teren pentru Argentina. Sud-americanii s-au calificat. Şi au câştigat Campionatul Mondial. “El Pibe D’Oro” a intrat în legendă.