Life

Sărbătoare cu cruce neagră pe 24 februarie. Ce nu se mănâncă de Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica Ortodoxă comemorează pe data de 24 februarie Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Aflați ce nu aveți voie să mâncați în această zi.
23.02.2022 | 15:04
Sarbatoare cu cruce neagra pe 24 februarie Ce nu se mananca de Intaia si a doua aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul
Ce nu se mănâncă de Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sursă foto: basilica.ro
ADVERTISEMENT

Creștinii prăznuiesc pe 24 februarie, Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi se rostesc rugăciuni pentru liniștea familiei.

Capul Sf Ioan Botezătorul este una dintre cele mai venerate moaște. Se spune că acesta a fost pierdut de trei ori și apoi găsit.

ADVERTISEMENT

În această zi, există o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu sfințenie.

Sărbătoare cu cruce neagră pe 24 februarie

Potrivit scripturilor, regele Irod a poruncit să-i fie tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul la un ospăț. Acesta fusese întemnițat după ce îl mustrase pe Irod pentru că trăia cu soția fratelui său, Irodiada.

ADVERTISEMENT

Irod a decis să nu dea capul  Sfântului Ioan Botezătorul ucenicilor săi, pentru că se temea că acesta ar putea să învie. Astfel, corpul a fost îngropat în Sevastia, iar capul în curtea sa. Sfânta Ioana a fost cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul și l-a îngropat la Ierusalim, aceasta fiind prima aflare. Mai târziu, un călugăr l-a găsit, dar a decis să-l îngroape în același loc. Ulterior, moaștele au ajuns în Siria, iar în anul 453, episcopul Emesei le-a așezat în biserica din cetate, aceasta fiind a doua aflare.

Capul lui Ioan Botezătorul a fost îngropat apoi  la Comane și mai târziu, în anul 860 adus la Constantinopol de către Sfântul Ignatie. În timpul cruciadelor (1204), o parte din capul Sf Ioan Botezătorul a fost adus în Franța și dus într-o biserică din Amiens, acolo unde se află și astăzi.

ADVERTISEMENT

Ce nu se mănâncă de Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Există o serie de tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă în această zi. Fiind sărbătoare nu se muncește și nici nu se face curat. De asemenea, niciun aliment nu trebuie tăiat cu cuțitul, ci rupt cu mâna.

Există mai multe alimente care nu se consumă în această zi.

Legume și fructe de culoare roșie și nici nu se bea vin roșu, acestea fiind cele care amintesc de ziua în care Irod a poruncit să i se taie capul Sfântului Ioan Botezătorul. De asemenea, nu trebuie consumată nici varză deoarece capul Sfântului Ioan Botezătorul ar fi fost tăiat de șapte ori pe varză și ar fi înviat.

ADVERTISEMENT

Rudele celor morți în condiții suspecte trebuie să împartă pachete cu struguri, căni cu apă și pâine.

Rugăciunea pentru Sfântul Ioan Botezătorul

Pe 24 februarie se rostesc rugăciuni pentru liniștea familiei.

 “Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătești pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.

Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!”

Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: ‘Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei.

Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!’ Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său.

Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”

ADVERTISEMENT