Fotbal intern

25 de ani de la România – Suedia, sfertul care a întristat un popor! La 5 minute de semifinala Mondialului din 1994! Anghel Iordănescu: “Recunosc, acolo am greşit!”Video

10.07.2019 | 09:10
25 de ani de la Romania  Suedia sfertul care a intristat un popor La 5 minute de semifinala Mondialului din 1994 Anghel Iordanescu Recunosc acolo am gresitVideo
25 de ani de la România - Suedia, sfertul care a întristat un popor

Miercuri, 10 iulie, se împlinesc 25 de ani de la meciul România – Suedia, sfertul de finală care a întristat un popor. În 1994, “Generaţia de Aur” a fost la un pas de semifinala Mondialului din Statele Unite ale Americii, însă totul s-a terminat în lacrimi după ce tricolorii nu au putut să se impună la loviturile de departajare.

25 de ani de la România – Suedia, meciul care ne putea duce în semifinale

În urmă cu 25 de ani, o ţară întreagă aştepta cu sufletul la gură meciul România – Suedia. După un succes istoric cu Argentina, în optimile de finală ale Campionatului Mondial din 1994, “Generaţia de Aur” se pregătea de cea mai importantă partidă din istorie. Pe 10 iulie 1994, toate televizoarele din ţară erau legate de stadionul “Stanford”, locul unde tricolorii se pregăteau să dea asaltul pentru o semifinală de vis cu Brazilia.

Cele mai importante momentele din primele 90 de minute ale meciului au avut loc pe final. Tomas Brolin dădea lovitura în minutul 79 şi părea că România va părăsi turneul final, însă Florin Răducioiu a reuşit să înscrie cu 120 de secunde înainte de finalul meciului şi totul urma să se decidă în prelungiri sau, în cel mai rău caz, la loviturile de departajare. Fostul atacant al lui Dinamo a dat lovitura în minutul 101 şi tricolorii erau cu un pas şi jumătate în semifinale. A venit blestematul minut 115, când Kennet Andersson i-a luat faţa lui Florin Prunea şi trimitea meciul la penalty-uri.

Agonia loviturilor de departajare. Atât de aproape, dar totuşi atât de departe

Primul care a executat a fost Hakan Mild. Mijlocaşul şi-a luat elan mare şi a tras peste poartă. Românii jubilau în tribune şi în faţa tribunelor. Florin Răducioiu a urmat, iar atacantul a înscris pe jos, în stânga lui Ravelli. Kennet Andersson, călăul lui Prunea, a tras tare şi era 1-1. Gică Hagi îl fentează pe Ravelli şi tricolorii erau în avantaj. Tomas Brolin trage plasat, pe jos, şi egalează situaţia.

Ionuţ Lupescu, călit în Bundesliga, a executat fără emoţii şi scorul era 3-2. Klas Ingesson copiază execuţia lui Brolin, iar Prunea era din nou învins. La rând vine Dan Petrescu, elan scurt şi şut spre stânga portarului, dar Ravelli respingea. Roland Nilsson şi Ilie Dumitrescu au executat perfect, fără emoţii. Urmează cea mai grea parte, cine ratează părăseşte turneul. Henrik Larsson, intrat în prelungiri, bate pe jos şi era 5-4. Miodrag Belodedici, dublu câştigător al Cupei Campionilor Europeni, vine la punctul cu var. Trage slab şi Ravelli scoate. E gata. Visul american al unei generaţii se oprea în sferturi.

25 de ani de la România - Suedia, sfertul care a întristat un popor
25 de ani de la România – Suedia, sfertul care a întristat un popor

Anghel Iordănescu a recunoscut unde a greşit: “Recunosc public asta”

După 25 de ani, Anghel Iordănescu, selecţionerul naţionalei României la Mondialul din 1994, a recunoscut că a luat două decizii greşite în meciul cu Suedia. Fostul antrenor a vorbit despre pregătirea duelului din sferturile de finală şi a susţinut că Bogdan Stelea era mai bine pregătit pentru penalty-uri.

“Am greșit. Vă spun acum, după atâția ani. Am executat penalty-uri înainte de meci, iar Stelea a fost mai bun. Am făcut concurs în cadrul echipei cu cine executa și cine apăra mai bine Poate că pe ultima sută de metri trebuia să fac această schimbare. Recunosc public asta. Poate trebuia să aleg și alți executanți. Unii dintre ei nu au vrut să bată, dar i-am înțeles. Nici eu nu am vrut să bat în finala din 1986. Cei care au ratat la meci, au executat perfect la antrenamente. Nu mi-a venit să cred”, a declarat recent Anghel Iordănescu.

25 de ani de la România - Suedia, sfertul care a întristat un popor
25 de ani de la România – Suedia, sfertul care a întristat un popor

Regula “golului de aur” ne-ar fi ajutat

În 1993, cu un an înainte de Campionatul Mondial din SUA, FIFA a introdus regula “golului de aur”. În caz de egalitate, după 90 de minute, echipa care marca prima în cele două reprize de prelungiri câştiga meciul. Regula a fost folosită doar la Mondialele din 1998 şi 2002, chiar dacă prima competiţie în care “golul de aur” s-a pus a fost Campionatul Mondial de tineret din 1993.

“Şocul a fost extrem de mare, am avut jocul în buzunar şi le-am dat lor şansa asta. E unul din marile regrete ale carierei mele, că nu am jucat semifinala asta contra Braziliei, am fost la două minute distanţă. N-am avut nici şansă, peste câţiva ani a fost Golden Goal, dacă era atunci, la 2-1 puteam face pasul mai departe. A fost greu pentru noi, suedezii acceptaseră înfrângerea, îi simţeam în teren”, şi-a amintit Ilie Dumitrescu.

  • 83.500 de spectatori au asistat la meciul România – Suedia