Sport

25 de ani fără Ayrton Senna! Clipe grele trăite de fiica lui Frank Williams: “Tatăl tău e un criminal”

01.05.2019 | 15:07
25 de ani fara Ayrton Senna Clipe grele traite de fiica lui Frank Williams Tatal tau e un criminal

Se împlinesc 25 de ani fără inegalabilul pilot de Formula 1, brazilianul Ayrton Senna, mort într-un teribil accident pe circuitul de la Imola pe 1 mai 1994. Senna era idolul a milioane de fani ai Formulei 1 şi moartea sa a putut fi văzută în direct de telespectatorii din întreaga lume care au urmărit cursa de la Imola, una dintre cele mai negre pagini din istoria competiţiei, doarece cu 24 de ore înainte îşi pierduse viaţa tot la Imola pilotul austriac Roland Ratzenberger.

25 de ani fără Ayrton Senna. Ce i s-a întâmplat fiicei lui Frank Williams

Ayrton Senna semnase de puţin timp cu echipa Williams, una dintre cele mai de succes echipe din Formula 1, la care au concurat printre alţii engleyul Nigel Mansell sau francezul Alain Prost. În fapt era abia a treia cursă pentru Williams. Recent, în apropierea tristei comemorări a dispariţiei lui Ayrton Senna, fata bossului de la Williams, Claire Williams, a avut parte de un moment traumatizant în timp ce se afla în incinta unui local. Claire are acum 42 de ani şi este cea care a preluat de la Frank Williams, tatăl ei şi microbul Formulei 1 şi conducerea echipei.

“Tatăl tău este un criminal!” i-a trântit în faţă un necunoscut care s-a apropiat de ea. Frank Wiiliams a fost absolvit de orice vină de instanţă abia în 1997. Cauza accidentului mortal, bolidul lui Senna izbindu-se năpraznic de un zid de protecţie, a rămas şi acum neelucidată. Frank Williams, fondatorul echipei Wiliams, a cunoscut multe succese, de 16 ori echipa sa fiind cea mai bună. Dar din 1986 Frank Williams a fost nevoit să nu mai participe la curse, pentru că în urma unui accident a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile.

25 de ani fără Ayrton Senna. Pilotul a murit pe loc, resturile monpostului său
25 de ani fără Ayrton Senna. Pilotul a murit pe loc, resturile monpostului său

Cum a trăit Claire Williams momentul dramei

Frank l-a admirat mult pe Ayrton Senna şi l-a vrut ani de-a rândul la Williams. Claire povesteşte că în casă nu se vorbea decât despre pilotul brazilian şi fotografia lui trona la loc de cinste. “Când s-a întâmplat nenorocirea aveam 17 ani şi stăteam să urmăresc cursa în dormitor, pentru că apoi trebuia să plec la şcoală. Tata era, ca de obicei, afară când se uita la curse, iar mama jos, în living. Brusc a venit şi mi-a spus că trebuie să plec imediat la şcoală, nu mai pot sta nici un minut.

Claire Williams la 42 de ani, şefa echipei Williams
Claire Williams la 42 de ani, şefa echipei Williams

Dar eu simţisem deja inexplicabil care venise spre casa noastră şi am ştiut că s-a întâmplat cea groaznic. Era al doilea accident mortal din istoria Williams, după cel din 1970, când Piers Courage a murit pe circuitul din Olanda, de la Zandvoort. Nu ne-am oprit aici. David Coulthard i-a luat locul lui Ayrton, făcând cuplu cu Damon Hill. Orice s-ar întâmpla viaţa merge înainte”.