News

25 octombrie, ziua în care s-a născut Regele Mihai. Imagini de colecție din copilăria monarhului

25 octombrie este ziua în care s-a născut Regele Mihai I al României, ultimul monarh al țării
25.10.2021 | 18:08
25 octombrie ziua in care sa nascut Regele Mihai Imagini de colectie din copilaria monarhului
Regele Mihai ar fi împlinit 100 de ani. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Regele Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, în Castelul Foișor. A fost fiul principelui Carol, viitorul rege Carol al II-lea și al prințesei Elena a Greciei. Regaliștii își aduc aminte cu plăcere că tânărul Mihai era nepot al regelui Ferdinand I și al reginei Maria din partea tatălui.

Din partea mamei, acesta a fost nepot al regelui Constantin I al Greciei. Mai mult decât atât a fost stră-strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filieră maternă, cât și paternă fiind văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.

ADVERTISEMENT

25 octombrie 2021, ziua în care Regele Mihai ar fi împlinit 100 de ani

Nașterea Regelui Mihai a reprezentat un moment aparte pentru Casa Regală. Prințesa Elena, mama acestuia avea să consemneze totul într-un jurnal.

Naşterea s-a declanşat înainte de termen, au fost complicaţii, astfel că un timp s-a crezut că nici mama, nici copilul nu vor supravieţui. Norocul a fost profesorul Louros, medicul Familiei Regale a Elenei care era fiica Regelui Constantin al Greciei şi a Reginei Sofia.

ADVERTISEMENT

„Din fericire, mama aranjase ca dragul nostru profesor Louros, care o asistase şi pe ea la naşterea mea, să vină la Sinaia, căci dacă nu era el, n-aş fi fost salvată nici eu, nici copilul. Înainte de a veni el, în timpul fazelor critice, Rosa mi-a fost sprijin de nădejde.

Regina Maria s-a întors din călătoriile ei exact înainte de naştere, dar mama, deşi călătorise pe traseul cel mai scurt, şi-a văzut nepotul abia când a împlinit 8 zile“, nota prințesa Elena în jurnalul său.

ADVERTISEMENT

”Născut în 25 octombrie 1921, circa 30 de ore după intrarea soarelui în zodia Scorpionului, principele Mihai, moștenitor prin naștere al Coroanei Române dar și al Casei Princiare de Hohenzollern, a fost favorizat, comentau astrologii, de ascendentul în steaua regală Antares, cel mai mare soare din Univers.

Viitorul Rege al României s-a născut într-o zi de marți, la fel ca Napoleon I, iar anul nașterii sale a fost dominat de planeta Mercur, la fel ca anul nașterii Regelui Ferdinand, dar și al principelui Carol, tatăl său”, au scris și cei de la Monarhia Salvează România

ADVERTISEMENT

Cum a devenit Mihai rege al României

În 1927 a devenit Mihai pentru prima dată Rege al României. Se întâmpla după moartea bunicului său Ferdinand I și după ce tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și a ales să rămână în străinătate.

Pentru că avea doar 6 ani și nu putea guverna, a fost formată o regență din principele Nicolae, patriarhul Miron Cristea și Gheorghe Buzdugan, președintele Înaltei Curți de Casație.

Multă lume a vorbit atunci despre absența reginei Maria din regență, aceasta fiind una din figurile de autoritate ale țării. În urma a îndelungi discuții politice, Mihai a fost detronat chiar de tatăl său, dar a primit titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia.

După nu mai puțin de 14 guverne schimbate, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice și să părăsească țara. A făcut-o însă când izbucnise deja al Doilea Război Mondial și România pierduse în decurs de câteva luni, fără luptă, Basarabia, Bucovina de nord, Herța, Transilvania de nord-est și Cadrilaterul.

Tronul i-a revenit lui Mihai, dar acesta nu avea nicio forță. Nu a fost nici măcar informat în prealabil asupra intrării României în război alături de Germania nazistă.

Regele Mihai I, monarhul care a întors armele

În august 1944, pe măsură ce armatele Uniunii Sovietice se apropiau de frontiera estică a României, Regele Mihai s-a alăturat politicienilor favorabili Aliaților, aici fiind incluși și comuniștii.

Atunci când forțele sovietice au pătruns pe teritoriul României, Mihai a decis să salveze ce se mai putea salva. Așa a avut loc lovitura de stat de la 23 august 1944. Au urmat arestarea lui Antonescu și restaurarea Constituției din 1923.

Doar că, Uniunea Sovietică a amânat semnarea unui armistițiu în septembrie 1944 până când a ocupat întreaga țară. Încet, dar sigur, a început procesul de impunere a sistemului său politic.

Cum a fost silit să abdice Regele Mihai

Regele Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. Doi oameni, Petru Groza și Gheorghiu-Dej i-au cerut acestuia, în seara zilei de 29 decembrie, să vină la București de la reședința sa din Sinaia. I-au spus că vor să discute câteva probleme “familiale” importante și urgente.

Interesul lor era altul și, de fapt, i-au prezentat Regelui o declarație de abdicare. O jumătate de oră a avut timp de gândire după ce, inițial, a refuzat.

Pentru că și-a menținut decizia, Regele a fost amenințat de Groza cu declanșarea unui război civil. Mai mult decât atât, acesta i-a transmis că dacă nu semnează necondiționat actul de abdicare vor fi executați toți cei aproximativ o mie de studenți care se aflau închiși în diferitele închisori din Capitală.

Confruntat cu riscul vărsării de sânge, Regele Mihai a cedat și a semnat, la 30 decembrie, ora 14.00. Comuniștii au anunțat abolirea monarhiei și instaurarea unei republici populare, printr-o lege adoptată de Camera Deputaților, și au transmis la radio înregistrarea proclamației regelui despre propria sa abdicare.

Au urmat zeci de ani de exil pentru Regele Mihai în timp ce peste țară s-a abătut negura comunismului.

ADVERTISEMENT