News

26 de milioane de americani au ajuns șomeri. Situația e mult mai gravă decât în 1930

23.04.2020 | 23:52
26 de milioane de americani au ajuns someri Situatia e mult mai grava decat in 1930
ADVERTISEMENT

26 de milioane de americani au rămas fără un loc de muncă în SUA, din cauza pandemiei de coronavirus. Experții compară cifrele cu Marea Depresiune.

26 de milioane de americani au ajuns șomeri

Doar în ultima săptămână, 4.4 milioane de americani au depus cereri de intrare în șomaj în Statele Unite ale Americii. Astfel, numărul total al șomerilor a ajuns la 26 de milioane, conform stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Experții compară situația actuală cu cea iscată în 1930, în timpul marii crize economice denumite Marea Depresiune.

Marea Depresiune, sau „Marea criză economică” a fost perioada crizei lumii capitaliste datorată supraproducției, între anii 1929-1933, caracterizată printr-o scădere dramatică a activității economice mondiale. Este considerată cea mai mare criză economică pe care Statele Unite ale Americii au întâlnit-o în istorie.

ADVERTISEMENT

Atunci, 8 milioane de americani și-au pierdut joburile, însă populația SUA în acel moment era de 123 de milioane de locuitori. În prezent, populația s-a triplat, la fel ca și numărul de șomeri. Încă un motiv în plus pentru ca specialiștii să compare criza actuală cu Marea Depresiune.

În doar cinci săptămâni, 26 de milioane de oameni din SUA au ajuns șomeri după ce guvernul a luat o serie de măsuri menite să salveze vieți în plină pandemie de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Rata şomajului în SUA a ajuns la niveluri observate ultima dată în timpul Marii Depresiuni din anii 1930, unul din şase americani rămânând fără loc de muncă din cauza crizei coronavirusului.  Rata ridicată a şomajului în timpul Marii Depresiuni a durat un deceniu şi a atins nivelul de 25%. Oficialii americani speră că relansarea economică va fi mai rapidă de această dată, deşi probabil vor urma alte disponibilizări în cazul unor firme mici care au încercat în zadar să obţină împrumuturi prin programul federal de asistenţă”, au explicat cei de la Associated Press.

SUA au înregistrat momentant 876,156 de cazuri de coronavirus, după ce a efectuat 4,482,793 de teste. 49.548 de persoane au decedat, apropiindu-se de numărul de morți făcut de gripa simplă într-un an întreg.

ADVERTISEMENT

Europa nu e ferită de necazuri

Nu doar SUA se confruntă cu un șomaj crescut. Conform specialiștilor, în Europa această cifră va atinge 60 de milioane! 60 de milioane de oameni care vor rămâne fără job din cauza crizei pricinuite de pandemia de coronavirus.

Specialiștii din SUA se așteaptă ca această cifră, a șomerilor, să crească la 47 de milioane. Vorbim despre o rată a șomajului de 32.1%, mult peste cea de 24.9% întâlnită în 1930, în timpul celei mai mari crize economice care a lovit vreodată America.

Între timp, oamenii încep să iasă în stradă și să protesteze, fiind nemulțumiți că guvernul ia măsuri de izolare în plină pandemie, măsuri care afectează grav sistemul financiar.

ADVERTISEMENT
Tags: