Sport

28 de ani de la Țara Galilor – România 1-2, meciul în care s-a născut „Generația de Aur”. Mesajul lui Gheorghe Hagi. Video

Gheorghe Hagi a sărbătorit 28 de ani de la calificarea României la Campionatul Mondial din SUA în fața Țării Galilor pe 17 noiembrie 1993 printr-o postare pe pagina lui oficială de Facebook.
17.11.2021 | 16:15
28 de ani de la Tara Galilor  Romania 12 meciul in care sa nascut Generatia de Aur Mesajul lui Gheorghe Hagi Video
Gheorghe Hagi a postat pe pagina sa oficială de Facebook rezumatul meciului care cu Țara Galilor care ne-a adus calificarea la Campionatul Mondial.
ADVERTISEMENT

Data de 17 noiembrie 1993 va râmâne în istoria fotbalului românesc drept ziua în care „Generația de Aur” s-a născut într-o seară de toamnă la Cardiff.

Gheorghe Hagi și-a adus aminte de acest moment extrem de important pentru echipa națională a României și a postat pe pagina sa oficială de Facebook.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Hagi a sărbătorit 28 de ani de la seara istorică de la Cardiff

„Regele” a postat pe pagina sa de Facebook rezumatul meciului istoric de Cardiff care a însemnat biletul pentru Campionatul Mondial din SUA (1994), unde România a reușit cea mai mare performanță și a avut evoluții încântătoare.

România reușea pentru a doua oară consecutiv să se califice la un Campionat Mondial după participarea la turneul final din Italia (1990).

ADVERTISEMENT

Gheorghe Hagi deschidea scorul la Cardiff cu un șut senzațional de la 25 de metri în minutul 30, iar Florin Prunea apăra un penalty. Florin Răducioiu avea să înscrie golul doi al „tricolorilor” cu cinci minute înainte de final.

Cum a arătat echipa României la meciul cu Țara Galilor de la Cardiff

Țara Galilor părea favorită la acel meci, iar gazdele au fost împinse de la spate de un public fantastic: „Îmi aduc aminte că exista un optimism debordant printre fanii galezi”, povestea ulterior Laura McAllister, fostă fotbalistă la Cardiff City.

ADVERTISEMENT

Ţara Galilor: Southall – Philips, Young, Melville, Simons (Goss 53′) – Speed, Horne, Bodin (M.Allen 69′) – Saunders, Rush, Giggs

România: Prunea – D.Petrescu, Prodan, Belodedici, Selymes (D.Munteanu 74′) – Sabau, Gh.Popescu, Lupescu, Hagi – Raducioiu, I.Dumitrescu (Mihali 89′)

ADVERTISEMENT

Luna noiembrie este una de extrem de importantă pentru echipa națională a României. Pe 15 noiembrie 1989, România reușea o victorie de poveste în fața Danemercei în Ghencea, scor 3-1, iar „tricolorii” reveneau la un Campionat Mondial după o pauză de 20 de ani.

FANATIK a realizat un reportaj de excepție la 32 de ani distanță cu unul dintre protagoniștii acelei partide, Dănuț Lupu.

Gică Hagi, discurs-manifest după o nouă calificare ratată la Campionatul Mondial

Gheorghe Hagi a făcut strategia pentru reconstrucția echipei naționale și trage încă un semnal de alarmă pentru cei care conduc destinele fotbalului românesc: „România trebuie să se califice la Campionatul European și Campionatul Mondial, alt obiectiv nu poate exista. Aceasta trebuie să fie strategia! Acum trebuie făcută o construcție adevărată, să construim o echipă adevărată.

Ce trebuie să facem în următorii 10 ani? Nu spune nimeni! Nu am schimbat nicio generație! Părerea mea este că încă ne aflăm în construcție, încă nu s-a schimbat generația. Avem nevoie de un proiect prin care să construim o echipă mare, avem nevoie de viziune.

Refuz să cred că nu găsim 15 jucători în România. Secretul stă în a ne analiza noi pe noi. I-am bătut pe toți, nu trebuie să fim invidioși pe ei! În momentul de față ne e foarte greu, lucrăm doar de azi pe mâine. Trebuie să lucrăm la un proiect, să formăm o generație. Baza trebuie să fie jucătorii de la U21, au demonstrat că au potențial mare. Nu judecați de pe azi pe mâine, aveți răbdare, o să vedeți. Toată România e tristă acum”, a spus Hagi la Digisport.

  • 28 de ani au trecut de la Țara Galilor – România 1 – 2
ADVERTISEMENT