Fotbal intern

3 ani de la moartea lui Ion “Țop” Voinescu, portarul de legendă al Stelei și al fotbalului românesc

09.03.2021 | 23:39
3 ani de la moartea lui Ion Top Voinescu portarul de legenda al Stelei si al fotbalului romanesc
3 ani de la moartea lui Ion Top Voinescu, portarul de legenda al Stelei si al fotbalului romanesc
ADVERTISEMENT

Pe 9 martie 2021 s-au împlinit trei ani de la dispariția unuia dintre cei mai mari portari din istoria fotbalului românesc, Ion „Țop” Voinescu, fosta mare glorie a Stelei. Despre fostul mare portar al Stelei

ar putea să se scrie zeci și zeci de pagini, chiar dacă lui Voinescu nu i-a plăcut niciodată să apară în presă.

ADVERTISEMENT

Născut în 1929, în lunga sa viață de 88 de ani a trecut prin monarhie, comunism și regimul democratic de după 1989, câștigând nu mai puțin de șase titluri de campion cu Steaua și cinci Cupe ale României.

Trei ani de la dispariția unuia dintre cei mai mari portari din istoria României

Născut în Valea Dragului, județul Giurgiu, Voinescu a debutat în prima ligă în 1939 la Olimpia București, însă primul contract de seniori va fi abia în 1945 cu Carmen București. La Steaua București avea să ajungă în 1950 și avea să rămână acolo până la finalul carierei.

ADVERTISEMENT

Duelul său cu un alt portar de legendă, Costică Toma, a rămas în istoria fotbalului românesc și care s-a întins pe nu mai puțin de zece ani: „Țopică nu stia. Chemam patru colegi și făceam încă un antrenament, dimineața, la 8:00. Le făceam cinste seara, cu câteva baterii, la restaurant. Venea Țopică la stadion și mă găsea la dușuri.  El a aflat mult mai târziu. A luat foc”, a povestit Costică Toma un episod care ilustrează cel mai bine rivalitatea dintre cei doi într-un interviu pentru gsp.ro.

În 1952, Ion Voinescu avea să fie portarul tricolorilor la Jocurile Olimpice de la Helsinki, unde i-a uluit pe finlandezi, care l-au numit „cel mai mare portar al lumii”. Ulterior, a primit oferte de la Arsenal Londra, unde a fost remarcat în celebrul turneu în Anglia din 1956, dar și de la campioana Braziliei, Vasco Da Gama, dar Securitatea nu ar fi permis niciodată un asemenea transfer.

ADVERTISEMENT

Helmuth Duckadam, Vasile Iordache, Dumitru Stângaciu sau Dumitru Moraru au învăţat meserie de la Ion Voinescu

Ion Voinescu a făcut performanțe la Steaua București nu doar ca jucător ci și ca antrenor. De alfel, a fost primul antrenor care a adus titlul la juniori pentru Steaua în 1977, an în care „militarii” au reușit performanța de a cuceri titlul la juniori, tineret și seniori. Fosta mare glorie a Stelei a fost antrenor la nivel de echipele de copii, juniori și seniori și a antrenat generații întregi de portari. De la Helmuth Duckadam, Vasile Iordache, Dumitru Stângaciu, Daniel Gherasim, care a fost adus chiar de Voinescu la Steaua, la Constantin Eftimescu, Dumitru Moraru.

Fosta mare glorie a Stelei l-a criticat în multe rânduri pe Gigi Becali, despre care spunea că nu iubește Steaua și pentru el este doar o afacere: „La Becali nu e vorba de pasiune la Steaua, ci de bani, bani, bani. A intrat în fotbal ca să se îmbogăţească. Păi, domnule, cîţi bani credeţi că poţi să scoţi doar din lapte şi brânză?”, declara fostul mare portar în ultimul său interviu pentru gsp.ro.

ADVERTISEMENT

Ion „Țop” Voinescu nu l-a uitat nici pe Argăseală, față de care s-a simțit jignit după ce a primit un abonament la Tribuna 1: „I-am returnat abonamentul pe care a vrut să mi-l ofere pe Ghencea. I-am zis: ‘Nu, mulţumesc!’. Eu am peste 80 de ani şi nu aştept mila nimănui. mi permit să-mi iau bilet la lojă, acolo unde aşteptam să-mi dea cei de la Steaua un abonament. Era vorba de un gest de respect, că doar nu cerşeam eu un abonament. Dar dacă tot oferi ceva unuia care a făcut istorie, fă un gest de conducător adevărat şi pofteşte-l în lojă. Argăseală să stea el la Tribuna 1!”, spunea fost mare glorie a Stelei.

„Din păcate, trăim într-o ţară în care eşti apreciat atunci când nu mai eşti” – Ion Voinescu (1929-2018)

  • 13 ani a jucat Ion Voinescu la Steaua București
  • 400 de meciuri a jucat fostul portar de legendă al fotbalului românesc
  • 11 trofee a cucerit fostul mare jucător al Stelei: 6 titluri (1951, 1952, 1953, 1956, 1959-1960 și 1960-1961) și 5 Cupe ale României: 1950, 1951, 1952, 1955 și 1962
  • 38 de ani a fost Ion Voinescu aproape de clubul Steaua: 13 ani ca jucător și alți 25 de ani ca antrenor

ADVERTISEMENT