Fotbal intern

30 de ani de la ultimul meci jucat de Gică Hagi la Steaua. „Regele” şi-a luat adio înainte de plecarea la Real Madrid cu un gol marcat la Plopeni!

05.05.2020 | 23:48
30 de ani de la ultimul meci jucat de Gica Hagi la Steaua Regele sia luat adio inainte de plecarea la Real Madrid cu un gol marcat la Plopeni
30 de ani de la ultimul meci jucat de Gică Hagi la Steaua! "Regele" şi-a luat adio de la stelişti la Plopeni
ADVERTISEMENT

Pe 6 mai se împlinesc 30 de ani de la partida de adio a lui Gică Hagi în prima ligă din țară. În 1990, „Regele” ajungea la Real Madrid, primul mare transfer internaţional din cariera lui.

Revoluţia din decembrie 1989 a adus schimbarea în societatea din România, iar oamenii au început să cunoască libertatea oferită de democraţie. Cu această schimbare, fotbalul românesc a intrat într-o nouă etapă, una în care cei mai buni jucători puteau să plece şi să evolueze în străinătate. Gică Hagi era cel mai bun fotbalist al momentului în România, iar ofertele curgeau încă din anii comunismului. După evenimentele din 1989, era clar că transferul afară avea să vină rapid.

ADVERTISEMENT

30 de ani de la ultimul meci jucat de Gică Hagi la Steaua. Gol „la adio”…

Pe 6 mai 1990, Steaua primea vizita Corvinului Hunedoara. Gică Hagi revenea pe teren după o suspendare de trei etape, care îl făcuse să rateze şi Cupa României, 4-6 cu Dinamo în finala cu cele mai multe goluri all-time. Anghel Iordănescu a apelat la o formulă inedită la meciul jucat la Plopeni. În primul „11”, lângă Hagi, Bumbescu şi Ilie Dumitrescu apăreau Niţă, Cireaşă, George Pena, Lucian Ciocan sau Adrian Negrău.

Steaua se afla în luptă cu Dinamo pentru titlul de campioană a României, în timp ce Corvinul Hunedoara era la retrogradare. Chiar dacă formula de start a fost una cârpită, steliştii s-au impus cu 4-0, iar Gică Hagi a înscris al treilea gol, din penalty, în minutul 30. A doua zi, „Regele” era notat cu 8,5, fiind considerat unul dintre cei mai buni jucători de pe teren.

ADVERTISEMENT

În următoarea etapă, 27, ultima în care echipele din campionat puteau să folosească fotbaliştii convocaţi pentru Mondialul din Italia, Gică Hagi nu a mai făcut parte din lotul pentru meciul cu Jiul Petroşani.

Mulţi nervi în ultimul sezon

Înainte de sezonul 1989-1990, ultimul la Steaua, Gică Hagi a strălucit într-un turneu amical din Spania. Steliştii o învingeau pe Real Madrid cu 2-1 iar „Regele” înscria golul decisiv. Formaţia din Ghencea ajunsese la apogeu, după finala de CCE pierdută cu AC Milan (0-4 la Barcelona, pe „Camp Nou”), iar Dinamo a fost echipa care a oprit seria „cu cântec” de 104 meciuri fără înfrângere pentru „vitezişti”…

ADVERTISEMENT

Derby-ul cu Dinamo, pierdut cu 0-3, a însemnat primul episod nervos al lui Gică Hagi în sezonul 1989-1990. „Regele” a fost eliminat în minutul 86, după ce l-a lovit violent pe Ionuţ Lupescu. Federaţia l-a pedepsit cu două etape de suspendare.

Finalul anului 1989 a adus un alt moment controversat. La Scorniceşti, în FC Olt – Steaua 0-1, Gică Hagi era iertat de eliminare după ce-şi lovise un adversar. Clubul a decis să-l suspende, însă a revenit imediat asupra deciziei.

ADVERTISEMENT

Ultimul moment controversat a venit în aprilie 1990, la meciul U Craiova – Steaua 2-0. În minutul 42, când oltenii deja marcaseră cele două goluri, Gică Hagi l-a bruscat şi apoi l-a lovit pe Dănuţ Bica. Nu a mai scăpat ca la Scorniceşti şi a primit cartonaşul roşu, iar Federaţia l-a suspendat pentru trei meciuri.

Înainte de Real Madrid a fost AC Milan

După sezonul 1989-1990, Gică Hagi a semnat cu Real Madrid, iar Steaua a încasat 4.000.000 de dolari pentru această afacere. Nu era primul „grande” european care îl voia pe „Rege”. AC Milan a deschis lista marilor cluburi care-l „ochiseră” pe Hagi și a vrut să-l transfere după schimbarea de regim din decembrie ‘89. Pe 15 februarie 1990, „Gazzetta dello Sport” anunţa că reprezentanţii clubului italian vor veni la Bucureşti pentru a negocia transferul celui mai bun fotbalist român. Mutarea nu s-a mai realizat, iar Real Madrid a intrat pe fir şi l-a „înregimentat” înainte de Mondialul din Italia.

„Nu îi mai comparați! Hagi e Hagi și Maradona e Maradona. Mie mi-ar plăcea să i să pună argentinianului o poreclă după Hagi. Mai ales după ce am jucat cu Argentina la Mondial, iar Hagi a fost peste Maradona”Emeric Ienei în presa spaniolă în august 1990

Amical de adio după Mondialul din Italia

Imediat după finalul Campionatului Mondial din Italia şi după o scurtă vacanţă, Gică Hagi s-a întors în România. Pe 21 iulie 1990, la Constanţa, Farul şi Steaua au jucat un meci amical, iar „Regele” a jucat câte o repriză la ambele echipe. În faţa a 10.000 de spectatori, Gică Hagi oferea o ultimă reprezentaţie în tricoul celor două formaţii, înainte să plece la Madrid.

Farul: Anton – M. Dinu, S. Moraru, Popovici, Cămui – Mustacă, Bârboră, Stere, Hagi (46 Butoiu) – Vintilă, Zahiu.

Steaua: Stângaciu – D. Petrescu, Bumbescu, Artimon, Ungureanu – I. Stan, Minea I, Minea II, (46 Hagi/61 Beca), I. Dumitrescu – Balint, Negrău.

  • 25 de ani avea Gică Hagi când a semnat cu Real Madrid
  • 88 de goluri a marcat Gică Hagi la Steaua
  • 118 meciuri a jucat Gică Hagi la Steaua
ADVERTISEMENT