News

30 octombrie a fost declarată „Ziua pacientului cu arsuri”! România comemorează tragedia de la Colectiv

11.09.2019 | 18:24
30 octombrie a fost declarata Ziua pacientului cu arsuri Romania comemoreaza tragedia de la Colectiv

30 octombrie a fost declarată în mod oficial „Ziua pacientului cu arsuri”! Astfel, în fiecare an, la această dată, va fi comemorată tragedia care a avut loc la Colectiv. Nefericitul eveniment este considerat cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989. Tragedia din Colectiv a depășit ca număr de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995 în care au murit 60 de persoane.

30 octombrie a fost declarată „Ziua pacientului cu arsuri”!

Hotărârea de a promulga legea privind data de 30 octombrie va ajunge acum la Klaus Iohannis, care, mai mult ca sigur nu se va opune acestei propuneri. De remarcat că Ziua pacientului cu arsuri poate fi marcată de acum înainte de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, și entităţi medicale publice şi private.

Acestea pot organiza evenimente dedicate prevenirii apariţiei de incidente care ar putea produce incendii soldate cu rănirea gravă prin arsuri a participanţilor, precum şi îngrijirilor necesare pacientului cu arsuri. Nu au existat emoții în privința poiectului de lege. Acesta a fost adoptat cu 257 voturi „pentru” şi 8 abţineri. Vă readucem aminte că incendiul din clubul Colectiv din București a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015.

30 octombrie a fost declarată „Ziua pacientului cu arsuri”! Colectiv
Oamenii au protestat masiv după tragedia de la Colectiv. Sursa foto – facebook

România comemorează tragedia de la Colectiv

Focul a izbucnit în incinta unui club situat în Sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”. În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 64 de persoane. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate.

În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane. În București, dar și în alte orașe au avut loc proteste uriașe. La puțin timp după, Victor Ponta și-a prezentat demisia din funcția de prim ministru, Executivul fiind preluat de tehnocratul Dacian Cioloș.