Un caz halucinant petrecut în Bosnia șochează lumea întreagă după ce 31 de copii au fost găsiți într-o „casă a groazei”, minorii fiind răpiți din mai multe state europene. Indivizii care făceau parte din această rețea plănuiau să-i vândă.
Totul a ieșit la iveală pe 25 februarie când una dintre copile, în vârstă de 12 ani, a cerut ajutorul unui trecător pe o stradă în Brčko, spunând că nu vrea să se întoarcă în casa în care locuiește, arată errc.org. Locuitorii credeau că în imobilul respectiv funcționa o „grădiniță ilegală”.
La fața locului au ajuns autoritățile, iar ceea ce au descoperit a întrecut orice așteptare. În „casa groazei” erau ținuți 31 de copii, care nu aveau mai mult de 12 ani, unii dintre ei fiind bebeluși. Anchetatorii au aflat că minorii au fost răpiți din diferite țări și urmau să fie vânduți.
Acum, autoritățile încearcă să identifice zonele din care provin minorii cu ajutorul probelor ADN. Potrivit presei din Bosnia, citată de Antena 3 CNN, șase micuți sunt din Italia, alți șase din Croația, doi din Spania și încă doi s-au născut în Franța. Alți doi copii sunt din Bosnia și Herțegovina.
Se pare că mulți dintre aceștia fac parte din comunitatea romă. Deși s-au prezentat mai multe persoane care susțin că sunt unii dintre părinții copiilor, autoritățile nu au putut stabili legătură acestora cu minorii.
„Pentru a avea certitudine, am solicitat testarea ADN. Dintre cei 31 de copii, cel puțin pentru 23, poate chiar 30, există suspiciuni – în unele cazuri, în proporție de 70% – că nu sunt legați biologic de adulții care susțin că sunt părinții lor”, a transmis Goran Pisic, șeful Poliției din Brcko.
Oamenii legii au descoperit că din grupare făcea parte inclusiv un ofițer de poliție. Opt persoane au fost arestate până acum, în urma descoperii cazului șocant. Acestea sunt acuzate de trafic de persoane.
Europol și Interpol s-au implicat în investigație. „Implicarea directă a unui ofiţer de poliţie locală şi faptul că aceste activităţi au fost necontrolate timp de ani de zile, în timp ce presupuşii autori au rămas în libertate şi fără obstacole, ridică posibilitatea alarmantă a unei complicităţi oficiale mai largi”, arată ERRC (Centrul European pentru Drepturile Romilor).