Life

33 de ani de la Revoluția din 1989. Actorii români au rămas cu amintiri marcante: ”Autoritățile au început să tragă”

Se împlinesc 33 de ani de la Revoluția din 1989. Actori români și alte celebrități au rămas și ele marcate de moment, amintirile fiind unele dureroase.
19.12.2022 | 10:38
33 de ani de la Revolutia din 1989 Actorii romani au ramas cu amintiri marcante Autoritatile au inceput sa traga
Ce spune un faimos actor român despre Revoluția din 1989. Sursa foto: RFI Romania, Antena 3 CNN, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sunt 33 de ani de la Revoluția din 1989, când românii au ieșit în stradă și au strigat ”Libertate!”, pentru a scăpa de regimul comunist. Printre cei care au trăit acel moment sunt și actori români, iar unii au rămas cu amintiri marcante pentru întreaga viață.

Actori români, marcați de Revoluția din 1989: ” Autoritățile au început să tragă”

Revoluția din 1989 a fost una sângeroasă, printre altele, căci autoritățile nu au stat indiferente și au tras în manifestanți. Actorul Răzvan Oprea, chiar dacă era foarte tânăr atunci, își aduce mereu aminte că tatăl său putea fi printre cei uciși.

ADVERTISEMENT
--Razvan Oprea--
Răzvan Oprea era doar un copil în perioada Revoluției din 1989. Sursa foto: TNB

 

Tatăl lui Răzvan Oprea a asistat la evenimentul istoric, dar a avut șansa să scape de gloanțe, a mai relatat îndrăgitul actor, care la acele vremuri era doar un adolescent.

”Tatăl meu a fost participant la Revoluție, deși nu a cerut niciodată un carnet de nimic. Ar fi putut să-și ceară certificat de revoluționar pentru că a participat la acele evenimente, dar nu l-a interesat asta niciodată. Era un tip mai modest.

ADVERTISEMENT

Tata fost în Piața CC pe data de 21 decembrie și a plecat, cu o parte din manifestanți, către televiziune. Pe drum, s-au precipitat lucrurile și autoritățile au început să tragă.

El s-a speriat, dar a mai stat cu alte grupuri de la televiziune, apoi a venit acasă. Noi nu l-am mai lăsat să plece. La doar câteva zile după aceea, pe data de 25 decembrie, a murit bunicul meu. Au fost niște zile pe care le-am trăit în mod special”, a declarat actorul pentru Cancan.ro

ADVERTISEMENT

Actorul Răzvan Oprea a auzit împușcăturile de la Revoluție

Răzvan Oprea a mai mărturisit și cum s-a întâmplat ca după execuția soților Ceaușescu bunicul său să moară, iar pentru a-și lua rămas bun de la el, trebuia să ia trenul. Are încă în memorie cum auzea împușcături, în timp ce aștepta în gară.

Ajuns la destinația bunicului lui, actorul a mai descris cum nu toți vecinii acestuia înțelegeau de ce oamenii au ieșit să protesteze, considerând că nu este bine. Totuși, alții se bucurau, cu gândul că își recapăta libertatea.

ADVERTISEMENT

Răzvan Oprea, deși era doar un copil în perioada Revoluției, simțea că totul avea să se schimbe odată cu revolta românilor. În prezent, însă, are o altă perspectivă. Este de părere că ne confruntăm cu o răsturnare socio-politică.

Reamintim că Revoluția din 1989 a început într-o zi de 16 decembrie. Primii cetățeni din țară care s-au exprimat în mulțime contra comunismului și a lui Nicolae Ceaușescu au fost în Timișoara. Ulterior, manifestările s-au extins în mai multe zone, inclusiv în marile orașe, precum București, Cluj, Brașov sau Sibiu.

ADVERTISEMENT