Fotbal international

33 de ani de la River Plate – Steaua 1-0! Mafia pariurilor a încercat să trucheze finala Cupei Intercontinentale din 1986 + Belodedici a ratat o maşină Toyota! Video

14.12.2019 | 12:24
33 de ani de la River Plate  Steaua 10 Mafia pariurilor a incercat sa trucheze finala Cupei Intercontinentale din 1986  Belodedici a ratat o masina Toyota Video
33 de ani de la River Plate - Steaua 1-0! Mafia pariurilor a încercat să trucheze finala Cupei Intercontinentale din 1986
ADVERTISEMENT

Pe 14 decembrie se împlinesc 33 de ani de la River Plate – Steaua 1-0, finala Cupei Intercontinentale din 1986. În aceeaşi zi, dar în 2019, Răzvan Lucescu va debuta la Campionatul Mondial al Cluburilor, competiţie care a înlocuit vechiul format unde se întâlneau câştigătoarele Cupei Campionilor Europeani şi Copa Libertadores.

Steaua, învinsă de River Plate în finala Cupei Intercontinentale din 1986

La şapte luni de la momentul Sevilla, când Steaua a câştiga Cupa Campionilor Europeni, steliştii jucau la Tokyo finala Cupei Intercontinentale din 1986. Partida s-a disputat în urmă cu fix 33 de ani, iar adversara era una de top. River Plate, campioana Americii de Sud, se duela cu formaţia antrenată de Anghel Iordănescu.

ADVERTISEMENT

În faţa a 62.000 de spectatori, Steaua putea să dea lovitura în minutul 16, când Miodrag Belodedici reuşea să deschidă scorul. Bucuria steliştilor a fost de scurtă durată, iar tuşierul a indicat eronat o poziţie de ofsaid la fundaşul formaţiei din Ghencea. Antonio Alzamendi dădea lovitura după 12 minute şi înscria singurul gol al finalei, ceea ce aducea trofeul în vitrina lui River Plate.

Tuşierul i-a “furat” o maşină Toyota lui Miodrag Belodedici

După finala Cupei Intercontinentale din 1986 a rămas o celebră legendă. FIFA premia cel mai bun fotbalist al meciului cu un automobil Toyota, iar Miodrag Belodedici era îndreptăţit să primească premiul, însă arbitrul tuşier din Uruguay i-a refuzat un alt moment de glorie în tricoul Stelei.

ADVERTISEMENT

“Mi-au refuzat degeaba acea reuşită din startul partidei. Mingea venise de la un adversar, dar tuşierul, în învălmăşeala din careu, n-a văzut şi a indicat ofsaid. Am scăpat victoria printre degete, plus titlul de cel mai bun jucător al finalei. 

Pe vremea aia conduceam o Dacie 1300, albă, cu piese franţuzeşti. Îmi plăceau la nebunie maşinile şi mi-ar fi picat bine acel premiu”, şi-a amintit peste ani Miodrag Belodedici. În 1991, cu Steaua Roşie Belgrad, fostul internaţional român s-a răzbunat şi a câştigat Cupa Intercontinentală, dar premiul de cel mai bun jucător al finalei a ajuns la Vladimir Jugovic.

ADVERTISEMENT

Mafia pariurilor a încercat să trucheze finala Cupei Intercontinentale din 1986

Peste ani, Helmuth Duckadam, absent în finala Cupei Intercontinentale din cauza problemelor medicale la umăr, a povestit cum nişte asiatici l-au acostat în Tokyo şi i-au propus să trucheze meciul. Eroul de la Sevilla le-a transmis că nu va juca, fiind accidentat, astfel că l-au abordat pe Dumitru Stângaciu.

“La Tokyo m-au abordat doi indivizi, din Hong-Kong sau Bangkok, nu mai știu. M-au invitat la o cafea, la o bere și mi-au oferit o sumă frumoasă de bani dacă pierdem la două goluri diferență. Când au aflat că nu joc, l-au chemat pe Stângaciu.

ADVERTISEMENT

Când a auzit, Stângaciu s-a dus la Valentin Ceaușescu, iar Valentin i-a zis sa le ia banii și să apere cum trebuie. Dar nu a vrut, îi zicea lui Valentin că îi e frică, că îl omoară. Era o chestiune de jumătate de milion de dolari, atât voiau să parieze. Nu mai știu cât voiau să îmi ofere, 20-30.000 de dolari parcă”, a povestit fostul portar.

Echipa Stelei în finala Cupei Intercontinentale din 1986

Stângaciu – Iovan, Belodedici, Bumbescu, Weissenbacher – Bărbulescu (Majearu 60), T. Stoica, L. Bălan, Balint – Lăcătuş, Piţurcă

ADVERTISEMENT