Fotbal intern

34 DE ANI DE LA CRAIOVA-BENFICA. Fănuş: “Craiova Maxima nu se va mai repeta în veci de veci! Nu e vina copiilor de azi, ci a copiilor de demult, care erau URIAŞI”

Inegalabilul Fănuţ Neagu a iubit mult Craiova Maxima. A asistat din tribune la partidele cu Kaiserslautern şi Benfica Lisabona, din celebra campanie europeană 1982/1983. La meciul cu lusitanii, de...
20.04.2017 | 12:24
34 DE ANI DE LA CRAIOVABENFICA Fanus Craiova Maxima nu se va mai repeta in veci de veci Nu e vina copiilor de azi ci a copiilor de demult care erau URIASI

Inegalabilul Fănuţ Neagu a iubit mult Craiova Maxima. A asistat din tribune la partidele cu Kaiserslautern şi Benfica Lisabona, din celebra campanie europeană 1982/1983. La meciul cu lusitanii, de pe 20 aprilie 1983, Fănuş a venit în Bănie cu o seară înainte şi a trecut pe la hotelul “Parc” ca să discute cu Ilie Balaci şi colegii săi. A doua zi a trăit din tribună decepţia ratării calificării în finala Cupei UEFA, după 1-1 cu echipa antrenată de Sven Goran Eriksson.

“E Fănuş, sărutaţi-l pe gură!”

În tribună, a avut surpriza să fie confundat cu Eugen Barbu, care nici măcar nu a fost la partida retur cu Benfica. “La Craiova, la meciul Universităţii cu Benfica, patru inşi au sărit cu cuţitele să mă taie că l-am jignit pe Cămătaru. Norocul meu că le-a strigat unul de pe gard: mă, nenorociţilor, nu-i Eugen Barbu, e Fănuş Neagu, sărutaţi-l pe gură!”, dezvăluia Fănuş la câteva zile după semifinală.

“Poveştile, cele frumoase, se trăiesc în copilărie”

Peste ani, în prefaţa cărţii “Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima”, Fănuş Neagu scria: “Craiova Maxima nu se va mai repeta în veci de veci şi rânduri de vieţi, cum ar spune Eminescu. Acei fotbalişti erau aşa de mari, aşa de frumoşi şi aşa de talentaţi, încât geniul lor fotbalistic nu s-a mai întrupat, încă, atât de desăvârşit în nici unul dintre urmaşii lor. Şi astăzi când scriu rânduri chiar în Craiova lui Balaci (n.r. – 27 februarie 2005), ninge frumos afară, ninge peste întreaga câmpie doljeană, ninge peste povestea Dunării, peste poveştile copilăriei noastre şi peste povestea frumoasă a Universităţii. Nu se va mai repeta Craiova Maxima pentru că poveştile, cele frumoase, se trăiesc în copilărie. Ceea ce a fost copilăria Ştiinţei ţine de Craiova Maxima. Ce se întâmplă astăzi ţine loc de Universitatea sau Ştiinţa şi care nu are atâta talent ca acea imensă şi formidabilă echipă supranumită Craiova Maxima. De altminteri, nu e vina copiilor de azi, ci a copiilor de demult, care erau uriaşi, care erau foarte bravi”.