Fotbal international

34 de ani de la Steaua – Anderlecht! Cum au trăit Victor Pițurcă și Ștefan Iovan calificarea în finala CCE: „Este cel mai bun meci din istorie. Credeam că avem șanse minime”

16.04.2020 | 17:52
34 de ani de la Steaua  Anderlecht Cum au trait Victor Piturca si Stefan Iovan calificarea in finala CCE Este cel mai bun meci din istorie Credeam ca avem sanse minime
ADVERTISEMENT

Pe 16 aprilie 2020 s-au împlinit 34 de ani de la unul dintre cele mai importante momente din istoria fotbalului românesc, returul „dublei” Steaua – Anderlecht din semifinalele Cupei Campionilor Europeni. Victor Pițurcă și Ștefan Iovan, doi dintre eroii „roș-albaștri” din acea partidă, au rememorat victoria cu 3-0 obținută în fața belgienilor, recunoscând că au considerat că pornesc cu șansa a doua.

34 de ani de la Steaua – Anderlecht

În urmă cu 34 de ani, Steaua devenea prima echipă românească care obținea calificarea în finala Cupei Campionilor Europeni, actuala Champions League.

ADVERTISEMENT

După 5-2 la general cu Vejle, 4-2 cu Honved Budapesta și 1-0 cu Kuusysi Lahti, „roș-albaștrii” întâlneau Anderlecht, considerată o forță a Europei la acea vreme, în semifinale.

Anderlecht s-a impus în turul din Belgia, scor 1-0, dar Steaua reușea o prestația de excepție în manșa secundă, disputată în urmă cu 34 de ani, pe 16 aprilie 1986, și se impunea cu 3-0, după o dublă a lui Victor Pițurcă și un gol marcat de Gabi Balint.

ADVERTISEMENT

La fi 34 de ani la momentul istoric, Victor Pițurcă recunoaște că Steaua pornea cu șansa a doua înaintea „dublei” cu Anderlecht, dar prestația din retur, considerată de fostul atacant cea mai bună a unei echipe românești, a făcut posibilă calificarea în finală, câștigată ulterior cu Barcelona.

Anderlecht avea în echipă șase internaționali belgieni, noi credeam că avem șanse minime de a merge mai departe, dar am jucat de-a dreptul senzațional. Este cel mai bun meci din istoria Stelei, nu doar din acel sezon.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este cel mai bun meci pe care eu l-am făcut vreodată. Cred că puteam să marcăm 6 goluri, dar și belgienii au avut o ocazie mare la 2-0. A scos Duckadam o minge foarte grea. Per total, am meritat să jucăm finala, pentru că am dominat și am avut multe acțiuni spectaculoase, pase din prima, cu călcâiul.

Nea Imi avea metodele lui de a ne motiva: ‘pe ei pe mama lor, prin ofensiva noastră le pregătim defensiva, îi călcăm pe ochi’!”, a declarat Victor Pițurcă la Steaua TV.

ADVERTISEMENT

„Să ne urcăm la gâtul lor”

Ștefan Iovan, titular, de asemenea, în returul cu Anderlecht, dezvăluie modalitatea în care Emeric Ienei a reușit să își mobilizeze jucătorii înaintea meciului, și consideră că triumful Stelei din Cupa Campionilor Europeni nu a fost o surpriză.

Suspansul a fost mai mare cu Anderlecht, dar noi am mai făcut meciuri foarte bune în acel an. Cu Sparta Praga, la acea victorie din deplasare cu 5-1.

Îmi amintesc și acum cum ne spunea nea Imi: ‘să ne urcăm la gâtul lor’. Am dominat fotbalul european timp de 3-4 ani. Nu a fost nicio surpriză că am reușit să câștigăm Cupa Campionilor în acel sezon”, susține Ștefan Iovan.

ADVERTISEMENT