Fotbal international

34 de ani de la tragedia din Cupa Campionilor. Trofeul însângerat al lui Juventus după finala câştigată cu Liverpool

29.05.2019 | 13:54
34 de ani de la tragedia din Cupa Campionilor Trofeul insangerat al lui Juventus dupa finala castigata cu Liverpool

29 mai este o dată de tristă amintire pentru campioana Italiei, după ce în urmă cu 34 de ani, pe stadionul „Heysel” din Bruxelles, 39 de fani ai săi au murit în incidentele provocate de ultrașii „hooligans” ai lui Liverpool

Trebuia să fie o finală a Cupei Campionilor Europeni de neuitat pentru suporterii lui Juventus. Trebuia. Mii de fani ai „Bătrânei Doamne” au luat cu asalt străzile din capitala belgiană Bruxelles, unde campioana Italiei urma să se dueleze cu campioana Angliei, Liverpool. Era 29 mai 1985, iar 39 de persoane habar n-aveau că nu se vor mai întoarce niciodată acasă… Printre ei se număra și Andrea Casula, un puşti de 11 ani, şi Giovanni Casula, tatăl micuţului fan al lui Juventus. Mama sa a văzut la televizor, în direct, imaginile cumplite cu moartea celor doi…

Inconştienţa unor huligani

La începutul anilor ’80, în Europa apărea un fenomen greu de înţeles pentru oamenii epocii. Sute de tineri plecau în toate zările pentru a fi alături de ehipa favorită, însă nu mergeau doar ca să asiste la meci. Erau huliganii englezi, puşi mereu pe scandal, cărând după ei câte o sticlă de bere sau whisky.

După Europeanul din 1980, disputat în Italia, ultrașii „hooligans” visau răzbunarea. În acea vară, carabinierii le-au ţinut piept, iar „onoarea”, dacă poate exista aşa ceva pentru un ultras, le fusese pătată. 29 mai 1985 părea momentul propice pentru răzbunare. Liverpool şi Juventus se întâlneau în acea zi în finala Cupei Campionilor Europeni. La ora 19:00, însă, cu 75 de minute înainte de startul meciului, infernul s-a dezlănţuit pe stadionul „Heysel”.

Greşeala făcută de UEFA

Stadionul „Heysel” avea o vechime de aproape 55 de ani în momentul în care UEFA a decis ca finala Cupei Campionilor Europeni să se dispute în Bruxelles. Arena nu fusese întreţinută prea bine, aşa că multe ziduri se surpau la o simplă atingere. Peter Robinson, directorul general al lui Liverpool, a cerut ca finala să se dispute pe un alt stadion, însă oficialii forului european nici nu au vrut să audă de acest lucru.

Nebunia a început la ora 19:00, când huliganii englezi au început să arunce rachete şi petarde spre sectoarele unde se aflau fanii lui Juventus. Au urmat pietre dislocate din tribuna stadionului. Totul în timp ce mai mulţi ultrași „hooligans” ai „cormoranilor” săreau gardul despărţitor pentru a-i ataca pe rivali. I-au luat la bătaie cruntă pe italieni, care s-au îmbulzit, disperați, să scape din tribună. A fost momentul în care un zid al stadionului s-a prăbuşit! Chiar dacă mult timp s-a crezut că zidul căzut i-a omorât pe suporteri, acest eveniment i-a ajutat, de fapt, pe mulţi să scape cu viaţă. 39 de fani au murit, majoritatea din cauza asfixiei. Alţii au fost striviţi de cei care încercau să fugă cât mai departe de locul grozăviei.

De ce s-a jucat, totuși, finala

În mod normal, meciul Liverpool – Juventus nu ar fi trebuit să se mai joace, însă UEFA, Wilfried Martens (prim-ministrul Belgiei) şi autorităţile locale au decis ca finala să se dispute, chiar dacă spitalele din Bruxelles erau pline de răniţi, au fost peste 600, pentru ca violențele să nu reizbucnească dacă ar fi fost amânat sau anulat meciul. Aproape nimeni nu-şi mai aduce aminte partida, la finalul căreia italienii au câştigat Cupa Campionilor Europeni, 1-0 dintr-un penalty transformat de Michel Platini în minutul 56, după un fault la un metru în afara careului asupra lui Zbigniew Boniek, dat de arbitrul elvețian André Deina ca o palidă compensație pentru tragedia din tribune… La finalul meciului, jucătorii lui Juventus au sărbătorit cea mai amară victorie din istoria galonatei campioane italiene… Tragedia de pe „Heysel” a lăsat zeci de familii îndoliate şi o veşnică întrebare: „Cine este vinovat?”.

4 ani a durat procesul pentru cei 34 de ultrași arestaţi

La scurt timp după nenorocire, 34 de persoane au fost arestate, 26 dintre acestea fiind acuzate de omor cu premeditare. Procesul a durat până în primăvara anului 1990, când s-au dat sentinţele definitive. Johan Mahieu, şef al poliţiei belgiene şi responsabil cu organizarea meciului, a fost condamnat pentru ucidere din culpă, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu 14 suporteri englezi, aceştia primind pedepse cu închisoare între 4 şi 5 ani. După care și-au reluat viața de familie, ceea ce 39 de semeni de-ai lor n-au mai apucat după seara blestemată a zilei de 29 mai 1986…

UEFA a pedepsit drastic fotbalul englez

Tragedia de pe „Heysel” a marcat fotbalul european şi cel englez, în special. UEFA a suspendat, în primă fază, toate echipele din Anglia pe o perioadă nedeterminată. Pedeapsa a scăzut la cinci ani, în timp ce Liverpool nu a avut dreptul să joace în cupele europene pentru şase ani. În aceste condiţii, Anglia a revenit în cupele europene fără coeficient UEFA. Printre echipele care au ratat prezenţa în CCE, Cupa Cupelor sau Cupa UEFA s-au numărat Everton, Manchester United, Liverpool, Norwich City, Oxford United, Luton Twon, Nottingham Forest, Arsenal sau Derby County.

„Ştiţi care este cel mai ciudat lucru? Nu mi-l pot imagina adult. Îi întâlnesc prietenii din copilărie, care s-au căsătorit şi au copii. Mereu mă gândesc cum ar fi fost azi. Pentru mine, Andrea va rămâne mereu un copil, la fel ca în fotografia din camera lui”
mama lui Andrea Casula, numit de presa din Italia „copilul care nu a mai ajuns acasă”…

14 ultrași englezi au fost condamnați la închisoare după 4 ani de proces

1.75 este cota pentru goluri în ambele porţi la agenţia de pariuri Winner