Fotbal intern

37 de ani de la U Craiova – Benfica 1-1! Sorin Cârţu nu a vrut să mai revadă meciul: “Mi-a produs o mare supărare” + cel mai greu moment pentru olteni: “A fost lovitura de graţie!” Exclusiv

20.04.2020 | 09:56
37 de ani de la U Craiova  Benfica 11 Sorin Cartu nu a vrut sa mai revada meciul Mia produs o mare suparare  cel mai greu moment pentru olteni A fost lovitura de gratie Exclusiv
37 de ani de la U Craiova - Benfica 1-1! Sorin Cârţu nu a vrut să mai revadă meciul: "Mi-a produs o mare supărare" + cel mai greu moment pentru olteni: "A fost lovitura de graţie!"
ADVERTISEMENT

Pe 20 aprilie se împlinesc 37 de ani de la U Craiova – Benfica 1-1, returul semifinalei Cupei UEFA din sezonul 1982-1983. FANATIK a stat de vorbă cu Sorin Cârţu, golgeter al oltenilor în acea campanie europeană. Actualul preşedinte al formaţiei din Bănie a dezvăluit că nu a putut să revadă meciul contra portughezilor, dar şi momentul când Ştiinţa a primit o adevărată lovitură de graţie.

Sorin Cârţu, interviu la 37 de ani de la U Craiova – Benfica 1-1: “A contat foarte mult meciul cu Italia”

Se împlinesc 37 de ani de la U Craiova – Benfica 1-1. Cum era atmosfera în vestiar după meci?

– A fost un necaz pentru noi. Era o atmosferă devastatoare la final, mai ales că am fost aproape de performanţa de a juca finala şi nu am reuşit acest lucru.

ADVERTISEMENT

Cât de mult a contat faptul că mai mulţi jucători ai Universităţii Craiova au jucat cu Italia şi Benfica în decurs de patru zile?

– A contat foarte mult meciul cu Italia. A fost o încărcătură fizică foarte mare la partida cu italienii şi după victorie s-au descătuşat foarte multe energii. După patru zile am jucat cu Benfica şi a fost greu. Nu am mai avut prospeţimea fizică şi s-a resimţit acest lucru.

ADVERTISEMENT

Aţi mai revăzut meciul cu Benfica?

– Am suferit mult la momentul respectiv, mi-a produs o mare supărare, iar revederea meciului ar însemna acelaşi lucru. Am evitat să revăd meciul. Şi în cariera mea care a urmat, de antrenor, nu am vrut să revăd partide care au avut un impact negativ.

Trei goluri aţi marcat în acea campanie europeană a Universităţii Craiova. Pe care îl consideraţi cel mai frumos?

ADVERTISEMENT

– Golul cu Fiorentina a adus o bucurie mare, era 1-1 şi a fost golul care a deblocat rezultatul pentru noi. A venit şi reuşita a treia, a lui Ilie Balaci şi am obţinut o diferenţă care ne-a ajutat să trecem de italieni. Ambele goluri cu Shamrock au fost foarte frumoase. Colaborarea cu Ilie, de la golul al doilea, a fost specială.

Care a fost secretul Universităţii Craiova în acei ani, când Ştiinţa a ajuns în sferturile Cupei Campionilor Europeni în 1982 şi în semifinalele Cupei UEFA în 1983?

ADVERTISEMENT

– A fost o echipă foarte bună şi care era greu de învins. Aveam valoare colectivă, dar şi individuală. Era o echipă unită, mai ales că eram foarte buni prieteni între noi. Putem spune că era şi mândria locală, mai ales că mulţi erau din Oltenia.

“Am pierdut un moment favorabil când am fost eliminaţi de Sarajevo”

De ce nu a mai reuşit Universitatea Craiova să repete performanţa în următoarele sezoane?

– Ne-am dizolvat foarte repede pentru că au plecat mulţi jucători. Crişan şi Donose au fost primii, pe urmă Ştefănescu şi Ilie. Apoi tot aşa, au plecat aproape toţi de la Craiova. S-a rupt unitatea de grup care reprezenta forţa echipei şi era greu ca ei să fie înlocuiţi. În timp, după acel moment, au apărut tineri valoroşi, ca Săndoi, Adrian Popescu, Cioroianu sau Gică Popescu.

Aveam nevoie de mai mult timp să fim împreună. Am pierdut un moment favorabil în campania când am fost eliminaţi de Sarajevo (n.r. Cupa UEFA sezonul 1984-1985). Poate dacă atunci treceam de ei, ar fi fost altfel. Venea iarna şi urma o perioadă de pregătire şi refacere a lotului. Acolo s-a pierdut mult. Acolo a fost lovitura de graţie primită de Universitatea.

În afară de golurile marcate în sezonul european 1982-1983, care sunt celelalte reuşite de care vă aduceţi aminte cu plăcere?

– Toate au frumuseţea lor şi o încărcătură emoţională. Golul cu Betis a fost special (n.r. turul 1 din Cupa UEFA 1984-1985), dar mai frumoasă a fost bara cu ei. Putea să fie un gol de generic pentru multe generaţii.

La meciul ăla am avut mai multe execuţii tehnice în fracţiuni de secundă. Am dat cu călcâiul peste un jucător, dar mingea a lovit bara. Golurile cu Olympiacos au fost foarte frumoase. Au fost multe faze care puteau să devină goluri spectaculoase. Am mai avut o foarfecă cu grecii, dar nu a intrat mingea.

Semifinala Cupei UEFA, cea mai mare performanţă europeană pentru Universitatea Craiova

Sezonul 1982-1983 rămâne unul istoric pentru Universitatea Craiova, chiar dacă finalul nu a fost unul fericit pentru formaţia din Bănie. După sferturile de finală din Cupa Campionilor Europeni din stagiunea 1981-1982, când oltenii au fost eliminaţi de Bayern Munchen, Ilie Balaci şi colegii lui au uimit continentul în Cupa UEFA.

Fiorentina, Shamrock Rovers, Bordeaux şi Kaiserlautern au fost echipele care s-au înclinat în faţa Universităţii Craiova în sezonul 1982-1983 din Cupa UEFA. Jucătorii lui Constantin Oţet mai aveau un singur hop înainte de marea finală. Benfica a fost adversara oltenilor în semifinale, iar prima manşă, jucată la Lisabona, s-a terminat la egalitate, scor 0-0.

Pe 20 aprilie 1983, stadionul “Central” din Craiova a fost arhiplin. Chiar dacă returul cu Benfica a început la ora 16:00, suporterii au luat cu asalt tribunele arenei încă de dimineaţă. În minutul 14, Ilie Balaci deschidea scorul după ce executase magistral o lovitură liberă. U Craiova era calificată în finală la acest scor.

La un sfert de oră după golul lui Ilie Balaci, Rodion Cămătaru a ratat o ocazie uluitoare. După pauză, Zoran Filipovic a marcat pentru Benfica, însă oltenii nu s-au dat bătuţi. Zoli Crişan a lovit bara transversală, legenda spune că poarta era mai jos, iar portughezii s-au calificat în finală.

Echipa Universităţii Craiova în returul cu Benfica: Lung – Geolgău, Tilihoi, Ştefănescu, Ungureanu – Ţicleanu, Donose (Beldeanu 2), Balaci, Irimescu – Crişan, Cămătaru (Cârţu 61)

ADVERTISEMENT
Tags: